Η φωνή μας αποκαλύπτει την υγεία μας

Είναι άραγε η φωνή μας ένας βιο-δείκτης για την κατάσταση της υγείας μας; Η απάντηση είναι καταφατική, ειδικά στην εποχή μας που χαρακτηρίζεται από την ψηφιοποίηση των τηλεπικοινωνιών και την ενσωμάτωση της φωνής στις σύγχρονες τεχνολογικές πλατφόρμες όπως τα smartphones, είτε μέσω του λειτουργικού της συσκευής είτε μέσω της μετάδοσης του ψηφιακού ήχου σε κεντρικές τράπεζες επεξεργασίας της.

Η φωνή του ανθρώπου αποτελεί ίσως τον πιο βασικό κώδικα επικοινωνίας και το μέσο για να εκφράσει κάποιος σκέψεις και συναισθήματα, τροποποιώντας τον τόνο και την χροιά της. Συγκεκριμένα, παρατηρείται ως ένα από τα πρωταρχικά συμπτώματα στην νόσο Alzheimer’s , στη νόσο Parkinson, στην πολλαπλή σκλήρυνση, στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, σε καρδιακές παθήσεις και στον COVID. Η αλλοίωση μπορεί να αφορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φωνής ή την ομαλή ροή των λέξεων και την άρθρωση. Έτσι, λοιπόν, πρόκειται για έναν πολύτιμο δείκτη που μας δημιουργεί υποψίες για εκδήλωση συγκεκριμένων παθήσεων. 

Η ανάλυση της φωνής σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να διαδραματίσει έναν πολλά υποσχόμενο ρόλο. Άλλωστε η τεχνητή νοημοσύνη διαθέτει τη δυνατότητα να μαθαίνει από τη φωνή μας και τις μυριάδες παραλλαγές της, να την αναλύει και να αποφαίνεται εάν ορισμένες αλλοιώσεις της ενδεχομένως συνδέονται με κάποια ασθένεια, είτε υποβόσκουσα είτε τρέχουσα. Μια τραχιά φωνή μπορεί να υποδεικνύει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που διογκώνει τις φωνητικές χορδές, μια ένρινη να σημαίνει φλεγμονώδη αντίδραση του ανοσοποιητικού, μια σιγανή φωνή δυσλειτουργία του θυρεοειδή, μια μονότονη χωρίς ηχόχρωμα φωνή να είναι ένδειξη Πάρκινσον, ενώ μια βραχνή να προειδοποιεί για πρώιμα στάδια καρκινικών καταστάσεων στο λάρυγγα και τις φωνητικές χορδές. Άλλωστε η εξέλιξη των ψηφιακών βιο-δεικτών για την υγεία έχει γνωρίσει αλματώδη πρόοδο εξαιτίας εξωγενών παραγόντων όπως ο κορωνοϊός, που επιτάχυναν την πρόοδο σε αυτό τον τομέα. Ο συνδυασμός της ανάλυσης φωνής με την τεχνητή νοημοσύνη εξάγει συμπεράσματα για την ύπαρξη καρδιαγγειακών, νευρολογικών και ψυχιατρικών διαταραχών.

Η φωνή μας λοιπόν, αυτός ο μοναδικός τρόπος έκφρασης μας, είναι ο βιο-δείκτης του μέλλοντος που σύντομα αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση ασθενειών που μέχρι πρόσφατα εντοπίζονταν με πιο παραδοσιακούς τρόπους και πολλές φορές όχι ιδιαίτερα έγκαιρα.  Ας δώσουμε την δέουσα προσοχή και ας παρατηρήσουμε τις μεταβολές που τυχόν μπορεί να συμβούν στη φωνή μας ή στη φωνή των ανθρώπων του περιβάλλοντός μας. Μια προληπτική εξέταση μπορεί να προσφέρει πολύτιμο χρόνο ώστε να καταπολεμηθούν τα συμπτώματα μίας νόσου στα αρχικά στάδια και να επιβραδυνθεί σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξή της.  Εμπιστευθείτε τη φωνή, αφουγκραστείτε την προσεκτικά και διαφυλάξτε την υγεία σας με ένα σύγχρονο τρόπο.