Εσύ ζύμωσες ψωμί μέσα στο lockdown;

Νέα μέτρα, νέοι περιορισμοί και ο χρόνος θαρρείς πως έχει βαλθεί να παραμένει σε μία ατέρμονη παύση. Πολλοί στραφήκαμε στην #κουζίνα. Ξεθάψαμε όλες τις συνταγές της μαμάς και της γιαγιάς, ακονίσαμε τις μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές μας ικανότητες στο έπακρο. Αρώματα από αλεύρι και μαγιά ξεπήδησαν μέσα από το ζυμάρι που ζυμώσαμε για να φτιάξουμε μοσχομυριστό ψωμί στο δικό μας φούρνο. Άλλωστε το ψωμί συμβολίζει την πορεία της ζωής του ανθρώπου και σηματοδοτεί την αρχή των πάντων. Στραφήκαμε σε συνήθειες του παρελθόντος τότε που το τραπέζι είχε μόνο χειροποίητες δημιουργίες. Ανακαλύψαμε διαφόρων ειδών άλευρα, διαβάσαμε για τη γλουτένη, αναμείξαμε διαφορετικά υλικά και απολαύσαμε το δικό μας ευωδιαστό ψωμί. 

Όμως δεν σταματήσαμε εκεί. Αρχίσαμε να σκαλίζουμε ακόμη πιο βαθιά στις συνταγές για να βρούμε το κάτι το διαφορετικό που θα δώσει μια νέα εμπειρία στον ουρανίσκο μας αλλά κυρίως ένα ψωμί που θα προσφέρει ευεργετικά οφέλη στην υγεία τη δική μας και των αγαπημένων μας ανθρώπων. Και το ανακαλύψαμε … Είναι το ψωμί Ιεζεκιήλ!

Η βασική συνταγή και το όνομα προέρχεται από μια αναφορά της Βίβλου: «Πάρτε το σιτάρι και το κριθάρι, τα φασόλια και τις φακές, το κεχρί και το πίτουρο και φτιάξτε ψωμί για τον εαυτό σας». Η πλούσια γεύση του ψωμιού αυτού και οι θρεπτικές του ιδιότητες απορρέουν από τη φυσική διαδικασία που επιτρέπει στους σπόρους που περιέχει να βλαστήσουν, να ξεκλειδώσουν τα θρεπτικά συστατικά και να σπάσουν τα μέρη των κόκκων που είναι πιο δύσκολα για το σώμα να χωνέψει. Το αποτέλεσμα είναι περισσότερες πρωτεΐνες και περισσότερες φυτικές ίνες. Αυτό είναι και το μυστικό της μοναδικότητας που έχει αυτό το ιδιόρρυθμο ψωμί. Δεν περιέχει αλεύρι, αυγά ή γαλακτοκομικά, παρά φυτρωμένο στάρι και πίτουρο. Είναι ευκολοχώνευτο και έχει μικρή περιεκτικότητα σε γλουτένη, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία. Το ψωμί Ιεζεκιήλ βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου, προσφέρει αίσθημα κορεσμού και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η παρουσία των φυτρών μειώνει το φυτικό οξύ που εμποδίζει την απορρόφηση των βιταμινών και μετάλλων από τον οργανισμό. Περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. Παρά το χαμηλό θερμιδικό του δείκτη είναι αρκετά εύγευστο και μπορεί να συνδυαστεί άνετα με τυρί, μέλι ή μαρμελάδα.

Την επόμενη λοιπόν φορά που θα ακούσετε την ερώτηση «τι θα φάμε αύριο μαμά» τολμήστε να εντυπωσιάσετε με την απάντηση «ψωμί Ιεζεκιήλ» που σίγουρα θα κινήσει το ενδιαφέρον των μικρών σας γευσιγνωστών και την ανυπομονησία τους για αυτή το μοναδικό σε γεύση και οφέλη ψωμί που θα τους προσφέρετε!