Ερωτικός ή ερωτεύσιμος;

Ερωτικός ή ερωτεύσιμος; Μια περίπλοκη ερώτηση για δυνατούς λύτες και δύο λέξεις που εκφράζουν τον «έρωτα».Πόσο ταυτόσημες όμως είναι αυτές οι έννοιες;

Ερωτικός είναι ένας άνθρωπος που βάζει πάθος και αγάπη σε όλα όσα κάνει και ας έχει δυσκολευτεί στην προσωπική του ζωή. Γνωρίζει τις ελλείψεις και τα ελαττώματά του, αλλά δεν αφήνει να καταλάβουν χώρο στη ζωή και στις επιλογές του. Ερωτικός είναι ο τρόπος που ζει και κινείται. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει ανθρώπους, συναισθήματα και καταστάσεις. Η ευαισθησία σε θέματα κοινωνικά. Η ζεστή επικοινωνία με τους ανθρώπους δίπλα του και ο υποστηρικτικός τρόπος που στέκεται δίπλα σε αυτούς. Η αφοσίωση που δείχνει στα πάντα. Η ηθελημένη επιλογή να βλέπει το όμορφο και το αισιόδοξο στις ανατροπές της ζωής. Ο ρεαλισμός που δεν του επιτρέπει να στέκεται περισσότερο από όσο αξίζει στο κακό γιατί γνωρίζει πότε να φύγει. Και φεύγει χωρίς απωθημένα. Ερωτικός είναι ο άνθρωπος που δίνει χώρο και υπόσταση στην ψυχή του, ακόμη και όταν είναι μόνος και όταν επιλέγει σύντροφο ζωής ξέρει να τον περιβάλλει με πραγματική αγάπη, αμέριστη στήριξη και απόλυτη κατανόηση. Στον αντίποδα, ο ερωτεύσιμος είναι ο «καταναλωτής» του έρωτα. Σίγουρα ένας άνθρωπος που δείχνει αυτοπεποίθηση και γνωρίζει τον τρόπο να συλλέγει το ενδιαφέρον πάνω του. Πιθανόν το κορίτσι ή το αγόρι που ασχολείται μόνο με την εξωτερική εικόνα του χωρίς να κάνει την παραμικρή προσπάθεια να επεξεργάζεται τη ζωή του με ουσιαστικές σκέψεις και συναισθήματα. Ο άνθρωπος που αρνείται να αυτονομηθεί και παραμένει κακομαθημένα εξαρτώμενος από την γονεϊκή του οικογένεια. Αυτός που θα αποδράσει στις πρώτες δυσκολίες για έχει μάθει να το βάζει στα πόδια όταν ζορίζεται. Ερωτεύσιμος είναι ο νάρκισσος του έρωτα που σαν ακούραστη μέλισσα θα τρυγήσει το συναίσθημα του άλλου και όταν το στραγγίσει θα πετάξει για άλλο λουλούδι, άλλη αγάπη και αγκαλιά.

Η ερωτικότητα είναι μια αξία που δοκιμάζεται πάντα στο χρόνο. Είναι ο τρόπος να υπάρχεις. Είναι μια απόφαση ζωής. Είναι η αυθεντικότητα που δεν έχει ανάγκη να αποδείξει τίποτε, που δεν ζητά ανταλλάγματα, είναι η γοητεία μιας επιλεγμένης αθωότητας και μιας συνειδητής απλότητας.

Inspiration credits to: Βιβλίο του παιδοψυχιάτρου, ψυχοθεραπευτή Δημήτρη Καράγιαννη «Έρωτας ή Τίποτα», Εκδόσεις Αρμός.