Ύπνος με τα ζωάκι μας. Είναι καλό για την υγεία μας;

Λατρεύουμε τα ζωάκια μας και τις ώρες που χουχουλιάζουν κοντά μας δεν τις αλλάζουμε με τίποτε. Μας προσφέρουν απέραντη ηρεμία και ασφάλεια, για να μην αναφερθούμε στην γλυκιά θαλπωρή που δίνει η μαλακή γούνα τους καθώς φωλιάζουν κοντά μας. Μικροί και μεγάλοι δεν τα αποχωρίζομαστε ούτε στον ύπνο μας και τα φέρνουμε άλλοτε φανερά και άλλοτε κρυφά νυχοπερπατώντας στο κρεβάτι μας. Γιατί αγαπάμε την τρυφερή παρέα τους και η συντροφιά τους μας δίνει χαρά. Πόσο καλό όμως είναι αυτό για την υγεία μας;

Πέρα από τα βρώμικα πατουσάκια τους που μεταφέρουν βακτήρια και μικρόβια, ο πιο πιθανός κίνδυνος είναι μια αυξημένη έκθεση σε αλλεργιογόνα, ειδικά για όσους υποφέρουν από άσθμα ή αλλεργίες. Για όσους πάλι κοιμούνται ελαφρά ένα ανήσυχο κατοικίδιο λειτουργεί αποτρεπτικά για την ποιότητα του ύπνου τους. Επιπλέον, θα πρέπει να φροντίζουμε για την υγεία του τετράποδου παιδιού μας, με ιδιαίτερη προσοχή στην αποπαρασίτωση, ώστε να μην εισχωρήσουν στο στρώμα τσιμπούρια, ψύλλοι και άλλα παράσιτα που θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας και σε εμάς και στο ζωάκι. Και φυσικά θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας και το μέγεθος του ζώου, ειδικά αν είναι μεγαλόσωμο, καθώς με τον ύπνο χαλαρώνουν και αφήνουν όλο τους το βάρος να καταλαμβάνει όσο περισσότερο χώρο μπορεί, με αποτέλεσμα εμείς να κοιμόμαστε άβολα σε μια γωνιά του κρεβατιού.

Σωστό, λοιπόν, ή λάθος δεν υπάρχει. Όμως σε μια σχέση αγάπης μεταξύ του ζώου και του γονιού του, όπου η απόφαση του πρώτου να κοιμάται μαζί μας δείχνει την εμπιστοσύνη που μας έχει και από την άλλη πλευρά η ανάγκη να το νιώθουμε συνεχώς κοντά μας εκφράζει την αδυναμία που του έχουμε, καλό είναι να μεριμνούμε για την υγεία σας. Για την ηρεμία δε του ζώου, είναι προτιμότερο να του έχουμε ένα δικό του χώρο για να κοιμάται, να το έχουμε πάντα καθαρό και να του μάθουμε να ανεβαίνει στο κρεβάτι κατόπιν δικής μας εντολής.(Για τη γάτα βέβαια δεν τίθεται θέμα εντολής. Θα την αψηφήσει και θα έρθει με την πρώτη ευκαιρία στο κρεβάτι μας απρόσκλητη…)Μέσα στην ημέρα υπάρχουν πολλές στιγμές χαράς και χαλάρωσης που μπορούμε να μοιραστούμε μαζί τους και ο ύπνος είναι καλό να ληφθεί σαν μια ανάπαυλα και για τις δύο πλευρές. Είναι βέβαιο πως η αγάπη και το δέσιμο μας δεν απειλούνται από την αγκαλιά του Μορφέα.