Διακοπές! Το αίσθημα της απόδρασης από τη πολύβουη πόλη

Δραπέτες από την πολύβουη πόλη μας. Έτσι νιώθουμε οι περισσότεροι τις πρώτες μέρες των διακοπών κάθε καλοκαίρι. Δραπέτες από μια καθημερινότητα που φυλακίζει τα όνειρα και τη φαντασία μας. Σε μια πόλη, που με την πρόσφατη πανδημία, πρόσθεσε ακόμη περισσότερα κάγκελα στο παράθυρο της διαφυγής μας. Και η απόδραση μας απέκτησε πλέον άλλη έννοια. Έγινε ευχή, σκοπός και αδήριτη ανάγκη. 

Οι προορισμοί αγαπημένοι και γνωστοί ή άγνωστοι που περιμένουν να ανακαλυφθούν στη μαγική μας χώρα, τα καταγάλανα νερά της θάλασσας παράδεισος, το αεράκι ευδαιμονία, το χουζούρι κάτω από τις καυτές ακτίνες του ήλιου προσταγή, το ουζάκι με το θαλασσινό μεζέ προσμονή.Ένα μαγιό να αντικαθιστά όλα σου τα ρούχα, το δέρμα σου ηλιοκαμένο να δείχνει πιο όμορφο από ποτέ, τα κοσμήματα να γίνονται κοχύλια που δένονται στο λαιμό σου η τα χέρια σου… με ένα κομμάτι σπάγκου ή πετονιάς. Το κλειδί του αυτοκινήτου θα ξεχαστεί σε μια γωνιά, το κινητό θα σιγήσει από τις στρεσογόνες κλήσεις της εργασίας, τα emails θα αφεθούν στον αλγοριθμικό πολλαπλασιασμό τους να αναμένουν την επιστροφή σου, η λέξη «δουλειά» θα καταχωνιαστεί σε μια ακρούλα του μυαλού.

Και η πόλη; Αυτή ξεχάστηκε για λίγο και έδωσε τη θέση της στο απέραντο γαλάζιο, στις νύχτες με την ξαστεριά, στις βόλτες με τη φεγγαράδα, στον απαλό ήχο που κάνει το κύμα καθώς σκάει στη στεριά.Η ψυχή σου αναζητά την ξεγνοιασιά και αγαλλιάζει καθώς πλησιάζεις στην προκυμαία του αγαπημένου σου νησιού. Όλοι οι προηγούμενοι μήνες και ο θόρυβος της πόλης ξεθωριάζουν μεμιάς. Νιώθεις μια άκρατη ελευθερία να πλημμυρίζει την ύπαρξη σου και συνειδητοποιείς ότι η αλήθεια της πραγματικής ευτυχίας βρίσκεται στα απλά πράγματα. Γεμίζεις το μυαλό σου με εικόνες, αναμνήσεις και συναισθήματα για να γαντζωθείς πάνω τους όταν θα επιστρέψεις στους αγχωτικούς σκληρούς ρυθμούς της καθημερινότητας σου. Όμως αυτή τη στιγμή αρνείσαι να παραδοθείς στις αγωνίες του αύριο. Υπάρχει μόνο το τώρα. Το καλοκαίρι, το χάδι του ήλιου, ο έναστρος ουρανός που συντροφεύει τις διακοπές σου, η μουσική του παφλασμού της θάλασσας που κυριεύει κάθε γωνιά του μυαλού και της καρδιάς σου.