Δεν αρκεί μόνο η μάσκα. Χτίσε δυνατό άνοσοποιητικό

Ο τελευταίος χρόνος έχει καταγραφεί στην ιστορία του ανθρώπου, ως το έτος της πανδημίας, που στέρησε τη ζωή σε σχεδόν δύο εκατομμύρια συνανθρώπους μας, άλλαξε την καθημερινότητα όλων μας και ανέδειξε νέους «συμμάχους» στη διατήρηση της καλής μας φυσικής κατάστασης, όπως τη μάσκα, τα γάντια, τα αντισηπτικά, το σωστό πλύσιμο των χεριών. Είναι όμως αυτά αρκετά για να παραμείνουμε υγιείς;

Η απάντηση βρίσκεται πέρα από τη σωστή και τακτική χρήση της μάσκας, σε μια σωστή εσωτερική υποδομή, ένα υγιές και δυνατό ανοσοποιητικό, για να παραμένει ο κίνδυνος μακριά μας.Ο τρόπος που το σώμα μας ανταποκρίνεται σε οποιοδήποτε παθογόνο οργανισμό έχει να κάνει περισσότερο με την εσωτερική ασπίδα προστασίας μας. Κάθε φορά που ένας ιός εισβάλλει στο σώμα μας εκρήγνυται και απελευθερώνει τοξικές ουσίες. Το σώμα μας με τη σειρά του ενεργοποιεί κύτταρα για να παράξουν αντισώματα ενάντια στον εισβολέα. Τα λευκά αιμοσφαίρια αναζητούν και καταστρέψουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, αλλά για να το καταφέρουν παράγουν χημικές ενώσεις που μπορούν να βλάψουν και τα υγιή κύτταρα. Έτσι, η ανταπόκριση στην φλεγμονή έχει παράπλευρες απώλειες, γι’αυτό και είναι σημαντικό να κρατούμε υγιές το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αποφεύγουμε ή να ελαχιστοποιούμε τις συνθήκες που το #αποδυναμώνουν.

Εξίσου απαραίτητο είναι να ελαχιστοποιούμε και τους παράγοντες που το αποδυναμώνουν όπως ενδεικτικά:

➡️Το #αλκοόλ. Πολλοί πιστεύουν πως κάνει καλό στην καρδιά, όμως οι έρευνες έχουν επανειλημμένα αποδείξει πως κάνει ζημιά στο συκώτι που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε διαταραχή των ηπατικών ενζύμων ή και σε ηπατοτοξικότητα. Όταν λοιπόν ο οργανισμός παύει να φιλτράρει και να απενεργοποιεί τους παθογόνους οργανισμούς, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποδυναμώνεται.

➡️Το #κάπνισμα. Έχουν ειπωθεί πολλά για τις βλάβες που προκαλεί, κυρίως στους πνεύμονες που είναι και ο υπ’αριθμόν 1 στόχος του κορωνοϊού. Επιπλέον, το κάπνισμα είναι γνωστός «τιμωρός» της βιταμίνης C που όλοι γνωρίζουμε ότι βοηθά στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης. Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης C οδηγούν με τη σειρά τους στην αποδυνάμωση του οργανισμού που προσπαθεί να καταπολεμήσει τον εχθρό της υγείας. 

➡️Το #Junk #food (πρόχειρο φαγητό). Ο ίδιος ο όρος junk υποδηλώνει ότι είναι ένα γρήγορο, πρόχειρο αλλά καθόλου θρεπτικό φαγητό, που δεν προσδίδει κανένα ουσιαστικό συστατικό στα κύτταρά μας και συνεπώς οδηγεί με τη σειρά του σε αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού.

➡️Οι φαρμακευτικές αγωγές. Ορισμένοι συνάνθρωποί μας είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν μία ανοσο-κατασταλτική φαρμακευτική αγωγή, προκειμένου να καθυστερήσουν κάποια αυτοάνοση επίθεση στον ίδιο τους τον οργανισμό, γεγονός που τους καθιστά περισσότερο ευάλωτους. Ορισμένοι λαμβάνουν μια άλλη κατηγορία ανοσοκαταστολής, που είναι τα σκευάσματα κορτιζόνης όπως τα εισπνεόμενα σκευάσματα για το άσθμα και τις αλλεργίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως η μάσκα και οι αποστάσεις, προκειμένου να απομακρυνθούν οι πιθανοί κίνδυνοι επιμόλυνσης.

➡️Οι χρόνιες #λοιμώξεις. Εάν έχετε προσβληθεί στο παρελθόν από λοιμώξεις Lyme, Bartonella, Candida, Λοιμώδη Μονοπυρήνωση και άλλες παρόμοιου τύπου χρόνιες μολύνσεις, το ανοσοποιητικό σας αποδυναμώνεται καθώς το σώμα παλεύει ενάντια στην έλλειψη ισορροπίας μιας ολόκληρης ομάδας κυτοκινών. Συνεπώς ακόμη και το απλό κρυολόγημα μπορεί να αντιμετωπιστεί δυσκολότερα. Με το να υποστηρίζετε τον οργανισμό σε καθημερινή βάση με υγιεινή διατροφή και θρεπτικά στοιχεία, βοηθάτε να κρατηθεί το ανοσοποιητικό σας πιο δυνατό.

➡️Το #βάρος. Το υπερβολικό βάρος κάνει κακό στο ανοσοποιητικό και αλλάζει τις ορμόνες του οργανισμού. Ακόμη και το καρδιοαναπνευστικό σύστημα επιβαρύνεται, ενώ είναι γνωστές οι συνέπειες της παχυσαρκίας για την αντιμετώπιση κάθε είδους ασθένειας. Η λύση βρίσκεται στην τακτική άσκηση, προκειμένου να διατηρηθεί ένα φυσιολογικό βάρος και στον αυστηρό έλεγχο των θερμίδων κάθε πιάτου.

Είναι αδιαμφισβήτητο πως η μάσκα είναι ένα εξαιρετικό μέσο πρόληψης αλλά δεν αρκεί για να μας προφυλάξει, ούτε και προσφέρει βοήθεια από πιθανές επιπλοκές στην περίπτωση που ασθενήσουμε. Η μάσκα δεν παράγει αντισώματα, ούτε βελτιώνει τα Τ-κύτταρα. Αυτό που στην πραγματικότητα μας προστατεύει είναι ένα δυνατό ανοσοποιητικό που μπορεί να καταπολεμήσει οποιοδήποτε ανεπιθύμητο «εισβολέα», η εσωτερική ασπίδα προστασίας μας. Γι’αυτό όσο πλησιάζουμε στην καρδιά του χειμώνα είναι απαραίτητο να το ενισχύσουμε με #βιταμίνες, όπως η E και η D, #ψευδάργυρο και άλλα πολύτιμα μέταλλα και αντιοξειδωτικά, όπως το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, η #ρεσβερατρόλη, το #σαμπούκος κλπ, προκειμένου να τα έχει στη διάθεση του ο οργανισμός μας για τις περιπτώσεις που θα τα χρειαστεί.


Credit to: www.SuzyCohen.com