Δαμάζοντας το χειμωνιάτικο κύμα!

Με το καλοκαίρι να απέχει ακόμη αρκετούς μήνες και την πανδημία να μας κρατά κλεισμένους στο σπίτι, μακριά από πισίνες και συναναστροφές, η χειμερινή κολύμβηση ίσως να μην μοιάζει με ελκυστική λύση αλλά αποτελεί διέξοδο από τον καναπέ, εξαιρετική άθληση και σύνδεση με τη φύση. Η καρδιά κτυπά δυνατά, το αίμα κυκλοφορεί με ορμή σε ολόκληρο το σώμα χάρη στην αδρεναλίνη που αυξάνεται από την επαφή με το κρύο και η έξαψη που νιώθει κανείς όταν δαμάζει την απροθυμία για μία βουτιά στην χειμωνιάτικη θάλασσα είναι αρκετά για να προκαλέσουν μια έκρηξη ευεξίας σε κάθε κολυμβητή. Οι μύες δυναμώνουν, το ίδιο και η αντοχή και η ευλυγισία, ιδιαίτερα σε όσους πάσχουν από μυοσκελετικές νόσους και πόνους στις αρθρώσεις. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται χάρη στην «προπόνηση» που δέχεται κάθε φορά που βουτάμε στο κρύο νερό και το δέρμα αναζωογονείται αποβάλλοντας πιο εύκολα τις τοξίνες.

Εξίσου σημαντικό είναι βέβαια να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος, το σταδιακό «βάπτισμα» στο υγρό στοιχείο και η ιδιαίτερη προσοχή στο να μην εξαντλούμε τον οργανισμό μας όταν κολυμπάμε και να τον κρατούμε ζεστό αμέσως μόλις βγούμε από το νερό.

Είναι μια λύση που αξίζει να σκεφτούμε ιδιαίτερα εμείς που έχουμε την ευλογία να ζούμε σε μια χώρα που αριθμεί ατελείωτες ακτογραμμές και λούζεται από το φως του ήλιου το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.