Από αύριο … δίαιτα

Από αύριο … δίαιτα …(και άλλες περίφημες αποφάσεις ..)

Είναι αποτέλεσμα του πολύμηνου εγκλεισμού στο σπίτι, της γνώριμης γούβας που έχει αποκτήσει πλέον ο καναπές, του άγχους που κορυφώνεται κάθε φορά που ακούγεται στα δελτία ειδήσεων το νούμερο των θετικών κρουσμάτων, της ανίας ή των νεύρων που μας προξενούν οι μουρμούρες των παιδιών, η μοναξιά, η απραξία.

Όποια και αν είναι η αιτία, η συνέχεια είναι γνωστή. Βόλτα στο ψυγείο ή το ντουλάπι των τροφίμων, για ένα γλυκάκι, λίγο τυράκι, μια φρυγανίτσα, κάτι που θα ικανοποιήσει έστω και προσωρινά την απέραντη ανία και θα πλημμυρίσει το σώμα με λίγη ενέργεια, θα αλλάξει τη διάθεση, θα τονώσει το συναίσθημα.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να μη προσθέσουμε περιττά κιλά; Οι ψυχολόγοι και διαιτολόγοι, διατυμπανίζουν να αποφεύγουμε το «συναισθηματικό» φαγητό. Να τρώμε δηλαδή μόνο όταν πεινάμε και όχι σαν λύση για ό,τι προβλήματα έχουμε. Να διαχειριζόμαστε τα δυσάρεστα συναισθήματα μακριά από το ψυγείο. Να κάνουμε ευχάριστες δραστηριότητες έστω και για λίγα λεπτά. Να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης «αφού έφαγα λίγο και χάλασα την διατροφή μου, ας τη χαλάσω τελείως σήμερα και από αύριο ξεκινάω πάλι». Να μην τρώμε στα όρθια και στη χαρτοπετσέτα, αλλά στο τραπέζι και σε πιάτο. Να μην τρώμε μερίδες για δύο και μάλιστα ασυναίσθητα, μπροστά στην τηλεόραση ή στην οθόνη του κινητού. Να οπλιστούμε με επιμονή, υπομονή με τη ζυγαριά και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Να ασκηθούμε.

Εμείς λέμε κάτι κάτι πιο απλό και ίσως πιο αποτελεσματικό. Στερεώστε μια παλιά φωτογραφία του κομψού και λυγερού εαυτού σας στην πόρτα του ψυγείου ή στα επίμαχα ντουλάπια με τις λιχουδιές. Κάθε φορά που θα νιώθετε λιγούρα για τσιμπολόγημα, θα σας θυμίζει το στόχο που έχετε θέσει. Την απώλεια των περιττών κιλών της καραντίνας. Μπορεί να μη δουλέψει πάντα αυτό το κόλπο, αλλά σίγουρα θα σας σταματήσει από το να φάτε και τις 5 φορές που ανοίξατε την πόρτα του ψυγείου και αυτό δεν είναι μικρό ποσοστό αν το δει κανείς σε βάθος χρόνου.

Είναι ένα χιουμοριστικός τρόπος παρακίνησης που μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε προσηλωμένοι στο τελικό «βραβείο», που δεν είναι άλλο από τον καλύτερό σας εαυτό.