Η ημέρα της κούκλας Barbie

Έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια που μια εκρηκτική ξανθιά έκανε το ντεμπούτο της στην Διεθνή Έκθεση Παιχνιδιών της Ν. Υόρκης ντυμένη μόνο με ένα ριγέ μαγιό. Έκτοτε, εκατομμύρια κοριτσίστικες καρδούλες χτύπησαν πιο γρήγορα στο άγγιγμά της, χιλιάδες ρόλοι μεταμορφώθηκαν στα παιδικά χεράκια και η φαντασία κάλπασε σε μέρη που μόνο ένα παιδί γνωρίζει πώς να φτάσει.

Ποια είναι όμως αυτή η κούκλα και γιατί ονομάστηκε έτσι; Το πλήρες όνομα της είναι: Barbara Millicent Roberts, υποκοριστικά Barbie. Δημιουργός της ήταν η σύζυγος του μεγιστάνα των παιχνιδιών της Mattel, η Ruth Handler, που παρατηρώντας πως η μικρή της κόρη έχει ξεκινήσει να παίζει με χάρτινες κούκλες που παρίσταναν ενήλικους αντί για τις κούκλες-μωρά της εποχής, σκέφτηκε πως η αγορά των παιχνιδιών χρειαζόταν κάτι νέο. Μετά από ένα ταξίδι που έκανε στη Γερμανία όπου αντίκρυσε τις θηλυκές καμπύλες μιας τότε διάσημης κούκλας Lilli, έπεισε τον σύζυγό της να κατασκευάσει την πρώτη Αμερικανή «ενήλικη» κούκλα που θα επέτρεπε στα κοριτσάκια να φαντάζονται το μέλλον τους κάπως διαφορετικά από το παραδοσιακό μοντέλο της δεκαετίας που ήθελε το παιδί να παριστάνει μονίμως τη μαμά στην κούκλα-μωρό. Έτσι γεννήθηκε η Barbie, από το όνομα της μικρής κόρης των Mattel και χάρη στην τεράστια επιτυχία που είχαν οι πωλήσεις της μέχρι το 1961, εμφανίστηκε και ο φίλος της ο Ken αλλά και πολλοί φίλοι της.

Με την πάροδο του χρόνου η φήμη της εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, αλλά έγινε και η αιτία να της ασκηθεί σκληρή κριτική. Οι επικριτές της την κατηγόρησαν για τη δημιουργία της άπιαστης εικόνας του ιδανικού θηλυκού, που με τη λεπτή μέση και το πληθωρικό μπούστο, δημιουργεί λανθασμένα πρότυπα στα μικρά κοριτσάκια. Οι θαυμαστές της από την άλλη εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως έδωσε μια διέξοδο στη γυναίκα, διαφορετική από τα παραδοσιακά πρότυπα της εποχής που την ήθελαν αποκλειστικά στο σπίτι να ασχολείται με τα μωρά.

Έκτοτε και σε πείσμα των καιρών, η διάσημη κούκλα διατήρησε τα σκήπτρα της σε πάνω από 150 χώρες, υιοθέτησε διαφορετικό στυλ, χρώμα δέρματος και σχήμα σώματος και ανέλαβε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους. Στις σύγχρονες εκδόσεις της πρωταγωνιστούν πλέον γυναίκες-πρότυπα στις επιστήμες όπως η βιοτεχνολογία, η επιχειρηματικότητα, η εκπαίδευση και άλλοι τομείς, γεγονός που την διατηρεί στην πρωτοκαθεδρία των επιλογών του παιδιού και των γονιών. Ακολούθησε τις τάσεις της εποχής, ενσωμάτωσε τις τάσεις των εποχών και με τον καιρό η αιώνια και αψεγάδιαστη ξανθιά μετατράπηκε σε σύγχρονη influencer με δικό της κανάλι για τους απανταχού θαυμαστές της. Στην επικοινωνία της πλέον καλύπτεται μια πληθώρα θεμάτων που απασχολούν τα νέα παιδιά όπως το bullying, οι τέχνες, η κοινωνική προσφορά της οικογένειας, η σωστή διατροφή, χωρίς παράλληλα να παραμελείται και η μόδα όπου οι λάτρεις της έχουν τη δυνατότητα, μέσω διαδραστικής επικοινωνίας, να νιώθουν πως οι ίδιοι μπορούν πλέον να επηρεάζουν τις εξελίξεις στο χώρο. Είναι μια αρκετά φιλόδοξη ισορροπία όπως υποστηρίζουν στη Mattel καθώς στοχεύουν να τονίζουν με κάθε τρόπο τον ενεργητικό ρόλο της γυναίκας που με δυναμισμό καταφέρνει να ισορροπεί τη θηλυκότητα με τις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών.

Κάθε Μάρτιο οι Barbies έχουν πλέον και τη δική τους επέτειο, τότε που οι ανά την υφήλιο λάτρεις τους τις κατεβάζουν από το ράφι και αναπολούν τη μαγεία του παιχνιδιού. Σε αυτόν το μοναδικό κόσμο όπου η φαντασία μπλέκεται με την πραγματικότητα κάθε μικρής θαυμάστριας της και τα όνειρα γίνονται στόχοι για το μέλλον.