Ατυχήματα στο σπίτι

Έχετε αναλογιστεί πόσους κινδύνους μπορεί να κρύβει το σπίτι μας; Εκεί που όλοι νιώθουμε τη μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση; 

Στο προσωπικό μας καταφύγιο ο αυτοέλεγχος μειώνεται και κινούμαστε με μία χαλαρότητα που μπορεί να αποτελέσει και τη μεγαλύτερη παγίδα πρόκλησης ατυχημάτων. Σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχτεί ότι το ποσοστό των ατυχημάτων εντός σπιτιού είναι πολύ υψηλότερο από εκείνα που αφορούν σε νοσηλεία λόγω τροχαίου, αθλητικού ή εργατικού ατυχήματος. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων για Τραυματισμούς (IDB), περίπου το 60% των ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας, που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια, υπέστησαν τραυματισμό μέσα στο σπίτι τους ή στον ελεύθερο χρόνο τους. Νερό ή κάποιο αντικείμενο στο πάτωμα, η σκάλα, ένα χαλάκι που γλιστράει ή έχει αναδιπλώσει σε κάποιο σημείο, η μπανιέρα ή η ντουζιέρα, η προσπάθεια να φτάσουμε κάτι ψηλά και η αυτοσχέδια «σκάλα» για να φτάσουμε ένα αντικείμενο χωρίς να λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας είναι οι πιο συνηθισμένες παγίδες που κρύβονται στο σπίτι.

Πιο επιρρεπείς στα ατυχήματα είναι δυστυχώς τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την περιέργεια των παιδιών. Ψάχνουν, δοκιμάζουν, πειραματίζονται, γιατί αυτός είναι ο τρόπος να γνωρίσουν τον κόσμο και να αναπτύξουν τις γνωστικές λειτουργίες και τις δεξιότητές τους. Φυσικό είναι λοιπόν, πρώτα από όλα να προσπαθούν να ανακαλύψουν όλα τα «μυστικά» που μπορεί να κρύβει ο χώρος στον οποίο ζουν. Έτσι το σπίτι αποτελεί τον κύριο χώρο εξερεύνησης των μικρών. Δυστυχώς, όσο απίθανο κι αν μας φαίνεται, στο σπίτι σημειώνονται τα περισσότερα σοβαρά παιδικά ατυχήματα. Σύμφωνα με τις έρευνες, το 60%-80% των ατυχημάτων σε παιδιά κάτω των 5 ετών και το 35% του συνολικού αριθμού των ατυχημάτων στην παιδική ηλικία συμβαίνουν εκεί που εμείς αισθανόμαστε πιο ασφαλείς με τα παιδιά μας. Κι ενώ μπορεί να έχουμε καλύψει κάθε πρίζα, το παιδί θα ανακαλύψει το κίνδυνο που δεν έχουμε υπολογίσει. Λίγα λεπτά δικής μας απροσεξίας αρκούν για να σημειωθεί ένα ατύχημα. Γι αυτό πρέπει να επανεξετάζουμε κάθε σπιθαμή του σπιτιού μας και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Θα πρέπει να μην ξεχνάμε να κάνουμε τον έλεγχο από το ύψος που έχει το παιδί μας και υπό το πρίσμα του τι θα μπορούσε να εξάψει την περιέργειά του. Οι χώροι στους οποίους σημειώνονται τα περισσότερα ατυχήματα είναι η κουζίνα, το μπάνιο, το σαλόνι και η κρεβατοκάμαρα. Εννοείται όμως ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις βεράντες, στα μπαλκόνια και  τον κήπο καθώς χρησιμοποιούνται πολύ όταν ο καιρός είναι καλός.

Οι τραυματισμοί στο σπίτι είναι εξίσου συχνοί και στους ηλικιωμένους. Μην έχοντας τις ίδιες δυνάμεις αλλά και κυρίως τον έλεγχο του σώματος των αισθήσεων τους είναι πολύ πιθανό μια απροσεξία να τους οδηγήσει στο νοσοκομείο ή ακόμη και σε απώλεια της ζωής τους. 

Οι περισσότεροι τραυματισμοί στα άτομα της τρίτης ηλικίας οφείλονται σε:


1. Πτώσεις


2. Ατυχήματα από φωτιά


3. Καυτά αντικείμενα


4. Πνιγμούς


5. Δηλητηριάσεις


Μέσα στο σπίτι συμβαίνουν σχεδόν έξι στα δέκα (ποσοστό 59%) ατυχήματα, που αφορούν άτομα άνω των 60-65 ετών στην Ευρώπη, με τις γυναίκες να καταλήγουν συχνότερα στα νοσοκομεία, εξαιτίας των καταγμάτων λόγω οστεοπόρωσης.

Η πρόληψη των ατυχημάτων στο σπίτι είναι σχετικά εύκολη και μπορεί να προσφέρει πολλά για την ασφάλεια και την υγεία όλων μας αλλά κυρίως των ηλικιωμένων. Η ασφάλεια των παιδιών μας και των ηλικιωμένων μελών είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη. Χωρίς αυτό να μας καθιστά υπερβολικούς πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή να σκεφτόμαστε τους πιθανούς κινδύνους, να εκτιμούμε την αίσθηση ισορροπίας των ηλικιωμένων γονιών μας και να εξασφαλίζουμε σε όλα τα μέλη της οικογένειας μας το ασφαλέστερο περιβάλλον διαβίωσης.