Αρνάκι ή κατσικάκι γάλακτος το Πάσχα; Όχι στη σφαγή των ζώων γάλακτος

Τα ζητάμε εμμονικά, ιδιαίτερα το Πάσχα, για να είναι τρυφερά και νόστιμα στο ψήσιμο ή το μαγείρεμα, να μη μυρίζουν έντονα τα παϊδάκια τους, να είναι ποιοτικά καλύτερο το πιάτο της Ανάστασης.Τα παραγγέλνουμε από το χασάπη και επιμένουμε να είναι γάλακτος χωρίς να συνειδητοποιούμε πως στερούμε από το κοπάδι τα μωρά τους που είτε πίνουν ακόμη μόνο γάλα είτε έχουν μόλις αρχίσει να τρώνε και άλλες τροφές παράλληλα με το θηλασμό. Στερούμε συνειδητά και κατά συρροή τα μικρά από τη μάνα τους στο βωμό του νόστιμου κατά την αντίληψή μας πιάτου, του εθίμου που θέλει να τα σερβίρουμε το βράδυ της Ανάστασης σε σούπα ή την Κυριακή του Πάσχα σε σούβλα ή στο φούρνο. Γιατί έτσι μας «έμαθαν». Να μην ξεχωρίζουμε το ζώο από το κρέας στο πιάτο μας. Χιλιάδες αθώα μωρά ζωάκια θα οδηγηθούν στην σφαγή. Πλάσματα με μεγάλη νοημοσύνη και ευαισθησία που σχηματίζουν δυνατούς αγαπησιάρικους δεσμούς με τη μητέρα τους και μεταξύ τους. Η μαμά τους αναγνωρίζει τον ήχο της φωνής τους ανά πάσα στιγμή μέσα στο τεράστιο κοπάδι. Αν πρέπει το πασχαλινό τραπέζι σας να έχει σουβλιστό αρνί ή κατσίκι μην επιλέγετε ζωάκια γάλακτος.

Πέρα από το ηθικό θέμα της κατανάλωσης τους,το αρνάκι ή το κατσικάκι γάλακτος, τα οποία δεν ξεπερνούν τα 8 ή 4,5 κιλά αντίστοιχα, έχουν περισσότερα λιπαρά και είναι πιο παχυντικά από τα ενήλικα αρνιά ή κατσίκια, αφού το λίπος τους είναι ενσωματωμένο μέσα στο κρέας και επιπλέον είναι φτωχότερα σε πρωτεΐνες. Αντιθέτως, το ενήλικο αρνί, παρά τον πόλεμο που του κάνουμε, χαρίζει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο που απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό, καθώς και μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου και ωμέγα-3 που προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και βελτιώνουν τη διάθεση. Το δε κατσίκι αφενός έχει λιγότερες θερμίδες και λίπος, αφετέρου περιέχει γ-λινολεϊκό οξύ που συμβάλλει στη μείωση του λίπους και τη βελτίωση των τιμών της LDL, της «κακής» χοληστερόλης. Οι δε σεφ επιμένουν πως αμφότερα τα ενήλικα είναι παρεξηγημένα και πάρα πολύ νόστιμα και υγιεινά, γιατί έχουν αποβάλλει τις τοξίνες τους και κυρίως γιατί η σάρκα τους παραμένει άπαχη. Όσο για την έντονη μυρωδιά που ορισμένες φορές τα συνοδεύει, αυτή δεν οφείλεται στην ηλικία του ζώου, αλλά στην περίοδο κατά την οποία σφαγιάστηκε και δεν είναι άλλη από αυτή της αναπαραγωγής. Σαν η φύση να θέλει να μας τιμωρήσει για την ανοησία να θυσιάζουμε ζωντανά την περίοδο που θα έπρεπε ανενόχλητα να πολλαπλασιάζονται. Και επιπλέον, να στερούμε τη ζωή από τα μικρά τους που καλά καλά δεν έχουν απογαλακτιστεί, μόνο και μόνο για μια λανθασμένη όπως αποδεικνύεται τελικά θεωρία της γαστρονομίας.

Γι’αυτό, αν είστε από αυτούς που επιμένουν να τηρούν ευλαβικά τα έθιμα της πασχαλινής γιορτής, καλό είναι φέτος να επιλέξετε ένα ενήλικο ζωντανό που θα έχει ολοκληρώσει ένα κύκλο ζωής, αφήνοντας το αρνάκι του γάλακτος να βόσκει αμέριμνο στα λιβάδια ή να κυνηγά τη μαμά του για λίγο ακόμη γαλατάκι. Μην ξεχνάτε πως είναι και αυτό ένα μωρό που το μόνο που του επιτρέπουμε είναι λίγος χρόνος ακόμη με τη μητέρα και τα αδέλφια του, μια τόσο δα μικρή, αν όχι μόνιμη, παράταση ζωής…