Ανακύκλωσε τις μπαταρίες

Η μπαταρία αποτελεί μία από τις περισσότερο διαδεδομένες πηγές καί αποθήκες ηλεκτρικής ενέργειας, που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή. Είναι μία χημική πηγή ρεύματος, ικανή να αποθηκεύσει ηλεκτρική ενέργεια αφού τη μετατρέψει σε χημική και όταν χρειαστεί, να την αποδώσει σε ένα εξωτερικό κύκλωμα. 

Οι περισσότεροι ιστορικοί χρονολογούν την έναρξη της ανάπτυξης των μπαταριών στα τέλη του 18ου αιώνα. Ωστόσο, ο αρχαιολόγος Wilhelm Konig ανακάλυψε το 1938 στο Ιράκ ένα μικρό πήλινο δοχείο που περιείχε έναν χάλκινο κύλινδρο, στο εσωτερικό του οποίου ήταν τοποθετημένη μια σιδηρά ράβδος. Ο Konig συμπέρανε ότι επρόκειτο για μια αρχαία μπαταρία!Η ιστορία των μπαταριών και η εξέλιξη των συσκευών προχωρούν ταυτόχρονα. Φτάνοντας έτσι στο σήμερα, οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι προηγμένες μπαταρίες χαρακτηρίζονται ως μία από τις δώδεκα επαναστατικές τεχνολογίες που θα αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι μπαταρίες έχουν επηρεάσει πολλούς κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας, από τη βιομηχανία ενημέρωσης μέχρι και την βιομηχανία παιγνιδιών.

Όσο όμως χρήσιμες είναι οι μπαταρίες στην καθημερινότητα μας, τόσο επικίνδυνες είναι όταν τελειώσει η ζωή τους εφ’ όσον δεν ανακυκλωθούν. Οι μπαταρίες περιέχουν μέταλλα, που επειδή είναι βαρύτερα από τον σίδηρο, τα ονομάζουμε βαρέα μέταλλα. Αυτά που βρίσκουμε στις μπαταρίες, είναι κυρίως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και το κάδμιο, τα οποία όταν ελευθερωθούν στο περιβάλλον, μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα και από κει καταλήγουν στον οργανισμό μας. Και όμως οι ουσίες που περιέχει μία μικρή μπαταρία είναι ικανές να ρυπάνουν 1 κυβικό μέτρο χώμα ή 400 κυβικά μέτρα νερό. Σε κάθε σπίτι βρίσκονται κατά μέσο όρο 78 μπαταρίες. Μπορείτε να αναλογιστείτε το κακό που κάνουμε στον πλανήτη και φυσικά σε μας τους ίδιους; Επίσης, όταν η μπαταρία αδειάσει, έχει ακόμη πολύτιμα συστατικά και πρώτες ύλες. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ρίχνουμε την άδεια μπαταρία στους ειδικούς κάδους συλλογής, ώστε ο “κύκλος ζωής” της μπαταρίας να συνεχιστεί. Με τα βασικά στοιχεία της να ανακυκλώνονται παράγονται νέες μπαταρίες και άλλα προϊόντα.

Να θυμάστε ότι: η ενέργεια που σώζεται από την ανακύκλωση μπαταριών που κάνετε σε ένα χρόνο υπολογίζεται ότι αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες για θέρμανση, ζεστό νερό και μαγείρεμα σε 223 νοικοκυριά.Σήμερα οι κάδοι της ΑΦΗΣ (αυτοί οι διάφανοι σωλήνες) βρίσκονται σε 68.000 κεντρικά σημεία πανελλαδικά, σε όλους ανεξαιρέτως τους νομούς.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία δικαιολογία για να μη το κάνουμε. Οι μπαταρίες όταν τελειώσουν έχουν μόνο μία θέση. Τους κάδους ΑΦΗΣ! Μια κίνηση που μόνο καλό προσφέρει στο περιβάλλον και τον πλανήτη μας.