Αναθρέφοντας ορφανά νεογέννητα γατάκια….

Αναθρεφοντας ορφανά γατάκια

 Η φροντίδα ορφανών ή εγκαταλελειμμένων νεογέννητων γατιών είναι ένας μεγάλος αγώνας με συχνά όχι αίσιο τέλος αφού οι πιθανότητες επιβίωσής τους είναι ευθέως ανάλογες με την ηλικία τους. Μια μητέρα-γάτα μπορεί απορρίψει ένα ή όλα τα μωρά γατάκια της για πολλούς λόγους συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών και της ψυχικής της συμπεριφοράς. Από την άλλη πολλά νεογέννητα γατάκια που τα αναζητά η μητέρα τους πετιούνται στους κάδους των σκουπιδιών από «ευηπόληπτους» συμπολίτες μας που δεν επιθυμούν την αύξηση των αδέσποτων ζώων στην γειτονιά τους. 

Για τις πρώτες δύο εβδομάδες της ζωής τους:

Τα γατάκια δεν θα μπορούν να ρυθμίσουν την θερμοκρασία του σώματός τους και έχουν ανάγκη να διατηρούνται ζεστά. 

Χρειάζεται να τρέφονται πολύ συχνά την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους. 

Στα καταστήματα για κατοικίδια μπορείτε να βρείτε ειδική φόρμουλα γάλακτος. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια σπιτική συνταγή με ένα φλυτζάνι φρέσκο γάλα (1/2 φλ κατσικίσιο και ½ φλ αγελαδινό), ένα αυγό, δύο κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σταγονόμετρο ή μπιμπερό για να τα ταΐσετε. Υπάρχουν στο εμπόριο και ειδικά μπιμπερό για γατάκια σχεδιασμένα έτσι ώστε να αποκλείουν τις φυσαλίδες αέρα από το στομαχάκι του ζώου και όταν το γατάκι είναι σε θέση να θηλάσει, αυτά τα μπιμπερό είναι προτιμητέα. 

Τα περισσότερα γατάκια ζυγίζουν 60-110γραμμάρια κατά τη γέννησή τους. Για να βρείτε την ποσότητα της τροφής που χρειάζονται να θυμάστε ότι έχουν ανάγκη από 8ml γάλακτος ανά 30γραμμάρια του σωματικού τους βάρους το 24ωρο. Διαιρέστε αυτήν τη συνολική ποσότητα σε επιμέρους ταΐσματα κάθε 3-4 ώρες. 

Βεβαιωθείτε ότι η τροφή είναι σε θερμοκρασία σώματος και αφήστε τα γατάκια να την λάβουν με το δικό τους ρυθμό – μην τα πιέζετε να φάνε, ειδάλλως θα γεμίσετε τους πνεύμονές τους με γάλα και θα προκαλέσετε πνευμονία. Καθώς τα γατάκια μεγαλώνουν, το τάισμα κάθε 6-8 ώρες είναι αρκετό. 

Μεταξύ των 3-4 εβδομάδων ζωής τους, τα γατάκια θα βγάλουν δόντια, θα αρχίσουν να περπατούν και τα παίζουν. Αρχίστε τον απογαλακτισμό τους δίνοντάς τους κονσερβοποιημένη τροφή αναμεμειγμένη με γάλα 3-4 φορές την ημέρα. 

Όταν τα γατάκια φτάσουν τις 8 εβδομάδες θα πρέπει να έχουν απογαλακτιστεί πλήρως και τότε είναι έτοιμα να δοθούν προς υιοθεσία ή να γίνουν οι δικοί σας παντοτινοί τετράποδοι φίλοι!