Ακουστικά μουσικής και η υγεία των αυτιών.

Είναι συνηθισμένο πλέον φαινόμενο. Ακουστικά για τη μουσική, ακουστικά στη βόλτα, ακουστικά στο γυμναστήριο, ακουστικά στο αυτοκίνητο και στο γραφείο, αλλά και ακουστικά για τη βαρηκοία. Τι κοινό έχουν όλα; Κρυφούς κινδύνους για την υγεία του αυτιού μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ακουστικά συσσωρεύουν κερί, φράζουν το αυτί και παγιδεύουν εκατοντάδες βακτήρια που βρίσκουν τις πλέον κατάλληλες συνθήκες για να πολλαπλασιαστούν. Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο στα ακουστικά που μπαίνουν μέσα στον πόρο του αυτιού γιατί παγιδεύουν θερμό αέρα και εκεί τα βακτήρια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ώστε να αναπτύξουν ωτίτιδες. Αυτό επιτείνεται όταν ανταλλάσσουμε ακουστικά με άλλους, εκθέτοντας την χλωρίδα του αυτιού μας σε βακτηριακή εισβολή από την ωτική χλωρίδα του άλλου ατόμου. Οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν πως τα ακουστικά έχουν δεκαπλάσια πιθανότητα να προκαλέσουν εξωτερική ωτίτιδα. Ο κίνδυνος εντείνεται όταν τα χρησιμοποιούμε στη διάρκεια της άσκησης μας. Εκτός δε του κινδύνου της ωτίτιδας, υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης δερματικών μολύνσεων και μυκητιάσεων, ειδικά εάν το κερί που υπάρχει στον ακουστικό πόρο περάσει μέσα στο δέρμα μέσω αμυχής. Επιπρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η ένταση της μουσικής που με τα ατομικά ακουστικά ενδέχεται να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, όσο περίπου έχει η μηχανή τζετ του αεροπλάνου, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο απώλειας της οξύτητας της ακοής μας μακροπρόθεσμα, τις επίμονες εμβοές και την εμφάνιση ιλίγγου.

 Γι’αυτό οι λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί είναι ο τακτικός καθαρισμός με απολυμαντικά ή καθαρό οινόπνευμα αφού αφαιρεθεί σχολαστικά το κερί από το ακουστικό, η εναστάλλαξη αλκοολικού διαλύματος βορικού οξέος στον έξω ακουστικό πόρο κατά διαστήματα αλλά και η σωστή με μέτρο χρήση τους για την διατήρηση της καλής υγείας των αυτιών μας.