Η νυχτοπεταλούδα

Τις περισσότερες φορές την βρίσκουμε ασχημούλα, χωρίς τα έντονα χρώματα και τη γοητεία που έχουν οι συγγενικές της πεταλούδες. Μαγνητισμένη από το φως κυρίως τις καλοκαιρινές νύχτες, συχνά την κατατρέχουμε όπως και τον σκόρο στα ρούχα. Ο λόγος φυσικά για την νυχτοπεταλούδα.

Ένα είδος που ξεπερνά τις 160.000 παραλλαγές σε ολόκληρο τον πλανήτη και έχει ίδιο κύκλο ζωής όπως και οι όμορφες συγγενείς της. Αφού ολοκληρώσει τη ζωή της σαν κάμπια μετατρέπεται σε χρυσαλλίδα και μετά εμφανίζεται η νυχτοπεταλούδα που τρέφεται με νέκταρ λουλουδιών, αλλά και μύκητες, δάκρυα και εκκρίσεις ζώων. Η αλήθεια είναι ότι οι νυχτοπεταλούδες δεν είναι μονότονες και αποκλειστικά σκουρόχρωμες, ούτε έχουν το ίδιο μέγεθος.Υπάρχουν είδη με πανέμορφα σχέδια και χρώματα που διαφέρουν ανάλογα με το φυτό που τρέφονται και διαθέτουν εξαιρετικά όπλα για να απωθούν τους θηρευτές τους. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που αποτελούν ένα είδος εντόμου που έχει επιβιώσει με επιτυχία τόσες χιλιετίες. Σε κάποια είδη τα φτερά τους φωσφορίζουν στο σκοτάδι, και αλλάζουν χρωματισμούς ανάλογα με την οπτική γωνία που τα βλέπει κάποιος. Υπάρχουν είδη που αποτελούν τα μεγαλύτερα αλλά και τα πιο γρήγορα ιπτάμενα έντομα στον πλανήτη αφού φτάνουν το μέγεθος ανθρώπινης παλάμης. Πολλές νυχτοπεταλούδες όταν βρίσκονται στο στάδιο της κάμπιας, τρέφονται από ανθρώπινα τρόφιμα, ζωοτροφές, ίνες από μάλλινα ή μεταξωτά υφάσματα, μέλι αλλά και φυτά, με αποτέλεσμα αρκετά συχνά να προξενούν ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις. Παρόλο δε που για πολλούς από εμάς παραμένουν απωθητικές αλλά και επικίνδυνες, όπως οι κάμπιες των πεύκων, σε ορισμένες χώρες κάποια είδη τους αποτελούν λιχουδιά! 

Προτού λοιπόν προσπαθήσετε να τις εξοντώσετε, μελετήστε τις προσεκτικά, φωτογραφίστε τις και αφήστε τις ανενόχλητες στο ρυθμικό τους χορό γύρω από το φως. Πού ξέρετε; Μπορεί να έχετε ανακαλύψει άλλο ένα νέο είδος που θα προστεθεί στις χιλιάδες που κατακλύζουν τον πλανήτη μας.

14 Μαρτίου: Ημέρα της νυχτοπεταλούδας