Τα τσιμπούρια και οι κίνδυνοι για την υγεία μας

Απρόσκλητοι και επικίνδυνοι επισκέπτες της Άνοιξης τα τσιμπούρια απειλούν την υγεία μας, την υγεία των παιδιών μας και των κατοικιδίων μας.  Τα τσιμπούρια ή αλλιώς κρότωνες, είναι παράσιτα που τρέφονται από το αίμα ανθρώπων και ζώων. Βυθίζονται στο δέρμα και μεταφέρουν βακτήρια και ιούς που ενδέχεται να οδηγήσουν σε μία από τις πιο συχνές ζωονόσους, τη νόσο Lyme ή βορρελίωση. Η νόσος Lyme εμφανίζεται σε δύο μορφές την οξεία και τη χρόνια και οφείλεται στην σπειροχαίτη Borrelia. Στα αρχικά στάδια θεραπεύεται με αντιβιοτικά αλλά η προχωρημένη χρόνια νόσος Lyme είναι δύσκολο να διαγνωστεί και να θεραπευθεί.  

Τα τσιμπούρια χρειάζονται ζέστη, υγρασία και έναν ζωντανό οργανισμό για να τραφούν. Βρίσκονται στο γρασίδι, στους θάμνους, σε κήπους, ανάμεσα στα πεσμένα κλαδιά των δέντρων και περιμένουν την επίσκεψη μας για να σκαρφαλώσουν πάνω μας. Όταν επιστρέφουμε στο σπίτι μετά από τη βόλτα μας στα πάρκα και την εξοχή δεν αμελούμε να τσεκάρουμε με επιμέλεια το δέρμα μας, το δέρμα των παιδιών μας, και το τριχωτό των κατοικίδιων ζώων μας. Ο εντοπισμός των τσιμπουριών είναι το πρώτο βήμα που απαιτείται για την απομάκρυνσή τους. Προτιμούν τα υγρά και ζεστά μέρη του ανθρώπινου σώματος για να…εγκατασταθούν, όπως τις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα, την περιοχή γύρω από τα αυτιά και γενικά γύρω από το τριχωτό της κεφαλής, μέσα στους αγκώνες και πίσω από τα γόνατα, τον ομφαλό, ανάμεσα στα δάχτυλα, γύρω από τη μέση και τις περιοχές που καταλήγουν τα ρούχα.

Ο πιο αποτελεσματικός όμως τρόπος προστασίας από αυτά τα ενοχλητικά αυτά αρθρόποδα είναι είναι η πρόληψη. Γι’αυτό:

➡️Αποφύγετε τις δασώδεις περιοχές που έχουν παχύ στρώμα από πεσμένα φύλλα

➡️ Παραμένετε στο κέντρο του μονοπατιού

➡️ Φοράτε μακρυμάνικες μπλούζες και μακριά παντελόνια που θα έχετε βάλει μέσα σε μποτάκια ή σκεπάστε την άκρη του παντελονιού με τις κάλτσες σας

➡️ Διατηρείτε τους κήπους σας καθαρούς και τακτοποιημένους και αποφύγετε να περπατάτε μέσα σε ψηλά χόρτα. 

➡️ Μην έχετε εκτεθειμένα τα πόδια σας ή τα πόδια των παιδιών σας 

➡️ Ψεκάστε το δέρμα σας και τα ρούχα σας με εντομοαπωθητικά που περιέχουν 20-30%  DEET.

➡️ Εφαρμόστε περμεθρίνη στο ρουχισμό και τον εξοπλισμό του κάμπινγκ για να δημιουργήσετε ένα φυσικό εμπόδιο

➡️ Χρησιμοποιείστε σιτρονέλλα σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα για να έχετε μεγαλύτερη προστασία.

Αν ανακαλύψετε τσιμπούρι στο σώμα σας το δικό σας ή των παιδιών σας προσπαθήστε να το αφαιρέσετε με ένα τσιμπιδάκι που έχει λεπτές και μυτερές άκρες, προσπαθώντας να μην αφήσετε υπόλειμμα του μέσα στο δέρμα. Αν το τσιμπούρι αφαιρεθεί μέσα σε 24 ώρες η πιθανότητα να προκαλέσει νόσο του Lyme είναι εξαιρετικά μικρή. 

⚠️Μην προσπαθείτε να το πνίξετε με καπνό, αλκοόλ, βενζίνη, πετρέλαιο, βερνίκι νυχιών ή αιθέρα. Το μόνο που θα επιτύχετε είναι να ωθήσετε το τσιμπούρι να απελευθερώσει ακόμη περισσότερες τοξίνες στο αίμα σας. Το βασικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν τα τραβάμε ποτέ για να τα ξεκολλήσουμε από το δέρμα γιατί αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό. Μετά από μερικές ημέρες στο σημείο που βρισκόταν το τσιμπούρι μπορεί να εμφανιστεί ένα εξάνθημα που αποκαλείται μεταναστευτικό ερύθημα γιατί είναι ένας κόκκινος κύκλος που συνεχώς μεγαλώνει ενώ στο κέντρο του το χρώμα του δέρματος παραμένει πιο ανοιχτό. Στην περίπτωση αυτή η αντιβίωση είναι επιβεβλημένη. Επίσης μην ξεχνάτε πως εάν παρουσιάσετε πυρετό μετά από τσίμπημα τσιμπουριού πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας.Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που κάποιος που έχει μολυνθεί από τσιμπούρι δεν εμφανίζει εξάνθημα και παραμένει#ασυμπτωματικός για πολλά χρόνια μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της χρονιάς νόσου Lyme. Χρόνιοι πόνοι, εξάντληση, αδύναμη μνήμη, αϋπνία, μολύνσεις, νευραλγίες, άγχος, νευροπάθειες, πόνοι σε πλάτη και αυχένα, ημικρανίες, ουρηθρίτιδα, εμβοές στα αυτιά, ευαισθησία στους ήχους, πόνοι στα μάτια, αρρυθμίες είναι κάποια από τα συμπτώματα που βιώνουν όσοι απλά τραβούν ένα τσιμπούρι για να το βγάλουν βίαια και δεν παίρνουν μέτρα προστασίας από τη μόλυνση. Ένα 50% των ασθενών δεν ανακαλύπτει το τσιμπούρι ούτε εμφανίζει ερύθημα στο τσίμπημα.

Μπορεί να μένουμε στην πόλη αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε όλους τους κινδύνους που κρύβει η πιθανή συνάντηση μας με αυτά τα έντομα για την υγεία τη δικιά μας και της οικογένειας μας που μπορεί να περιλαμβάνει και τα αγαπημένα μας ζωάκια!