Το βιολογικό ρολόι της μητρότητας

Τικ τακ. Ένα βιολογικό ρολόι που οι δείκτες του μετρούν το χρόνο αντίστροφα, η θλιβερή εικόνα μιας άλλης εποχής για τη γυναίκα που μαραζώνει μοναχικά κλεισμένη στους τέσσερεις τοίχους του σπιτιού της στερημένη από μωρουδίστικα γελάκια και σφιχτές παιδικές αγκαλιές. Και από την άλλη, μια καριέρα που πετάχτηκε στα σκουπίδια εξαιτίας ενός μωρού, μια ξεγνοιασιά που χάθηκε για πάντα πνιγμένη σε μπιμπερό και πάνες, νιάτα που ωρίμασαν πρόωρα μέσα από τις απαιτήσεις της μητρότητας, όνειρα για σπουδές που μπήκαν στο συρτάρι και ξεχάστηκαν.   

Δυο όψεις μιας εικόνας που ταλανίζει εκατομμύρια γυναίκες σε σχέση με το χρόνο και την απόφασή τους να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί. Υπάρχει άραγε ιδανική ηλικία για μία εγκυμοσύνη; Η απάντηση φαντάζει εύκολη στη σημερινή εποχή της εξωσωματικής γονιμοποίησης και των κατεψυγμένων ωαρίων, που δίνουν τη δυνατότητα στη σύγχρονη γυναίκα να επιμηκύνει την αναπαραγωγική της #ηλικία. Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές ολοένα και περισσότερες γυναίκες καταψύχουν ωάρια ή καταφεύγουν σε πολλαπλές εξωσωματικές, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της βιολογίας, προκειμένου να υλοποιήσουν τις δικές τους αποφάσεις ζωής. Οι δε κοινωνικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, την ανεργία και πρόσφατα τον κορωνοϊό, έβαλαν φρένο στην κανονικότητα ολόκληρου του πλανήτη και έφεραν ως αποτέλεσμα την  συνειδητή μετάθεση ενός γάμου, πολύ δε περισσότερο μιας εγκυμοσύνης, για μεταγενέστερο διάστημα.

Η φύση μοιάζει όμως πως έχει βάλει τα δικά της όρια και μέχρι στιγμής η επιστήμη δυσκολεύεται να υπερβεί. Το πιο πολύτιμο αγαθό του σύγχρονου ανθρώπου, ο χρόνος, κοιτάζει αμείλικτα τις γυναίκες, απαιτώντας την αμέριστη προσοχή τους σε σχέση με τα πλάνα σπουδών, καριέρας και μητρότητας που εκείνες κάνουν. Τους χαμογελά πονηρά και τους κλείνει το μάτι χτυπώντας καθησυχαστικά την πλάτη της νεαρής, για να γυρίσει την ίδια στιγμή να κοιτάξει βλοσυρά την ώριμη που έκανε την «ανοησία» να σκεφτεί πρώτα την καριέρα και την ανεξαρτησία της και μετά το βιολογικό της ρολόι.

Από επιστημονικής άποψης, τα ψυχρά στατιστικά προειδοποιούν πως όσο προχωρεί σε ηλικία μία γυναίκα τόσο αυξάνονται και οι κίνδυνοι για χρωμοσωματικές ανωμαλίες στο γενετικό υλικό των ωαρίων της και τα προβλήματα κατά την κύηση. Παρόλα αυτά, μια ολόκληρη βιομηχανία «παρασκευής» παιδιών, σε εργαστήρια τεχνητής γονιμοποίησης, έχει στήσει χορό για να προλάβει να κάνει «μανούλες» όλο και περισσότερες γυναίκες σε ώριμη ηλικία. Κι ας αρνείται πεισματικά η φύση να υπαναχωρήσει και ας προειδοποιούν οι επιστήμονες πως μετά το 27ο έτος ο χρόνος κυλά αντίστροφα.

Σε πολύ νεαρή ηλικία ίσως η γυναίκα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον πολύπλοκο ρόλο της μητρότητας. Ο άντρας δε που θα αναλάβει ευθύνες πατέρα θα πρέπει να έχει πρωτίστως απομακρυνθεί ο ίδιος ψυχικά από το ρόλο του …παιδιού. Από την άλλη σε εξαιρετικα ώριμη ηλικία, η μητρότητα, ενέχει τον κίνδυνο να εξιδανικευτεί με συχνά δυσμενείς ψυχολογικές επιπτώσεις στο παιδί.  

Η απόφαση πρέπει είναι μια συνειδητή απάντηση ωριμότητας και αγάπης. Απαιτεί και ετοιμότητα και σοβαρότητα στην ανάληψη ευθύνης να φέρεις στη ζωή έναν άνθρωπο και να του δώσεις σωστή ανατροφή. Καλείσαι να αναγνωρίσεις πως θα κληθείς να κάνεις θυσίες, να ξεχάσεις την ξεγνοιασιά, να αναλάβεις κόστη και υποχρεώσεις και μια μόνιμη έγνοια μέχρι να κλείσεις τα μάτια σου, για να είναι το παιδί του καλά, γερό και ευτυχισμένο. 

Δεν υπάρχει ιδανική χρονική στιγμή για να αποκτήσεις παιδί. Ο κατάλληλος χρόνος μπορεί να σχετίζεται με το βιολογικό ρολόι που αδυσώπητα πιέζει αλλά απαιτεί μια ισορροπημένη στάση ζωής προκειμένου η μητέρα να μη νιώσει εγκλωβισμένη σε ένα κοινωνικό ρόλο που η ίδια δεν είναι σε θέση να αναλάβει τη δεδομένη χρονική περίοδο.