Kintsugi. Η ομορφιά των ρωγμών

Με την πρώτη ματιά μοιάζουν με ρωγμές που απλώνονται σαν χρυσές πινελιές, σαν χρυσές ρίζες δέντρου δέντρου που αγκαλιάζουν αρμονικά την πορσελάνη ή το κεραμικό υλικό. Ομορφιά που σίγουρα μαγνητίζει το βλέμμα, ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, μια τέχνη επιδιόρθωσης ενός σπασμένου κεραμικού ή πορσελάνινου αντικειμένου, που οι ρωγμές του έχουν επικαλυφθεί με πούδρα χρυσού. Η τεχνοτροπία Kintsugi.

Πρωτοεμφανίστηκε τον 15ο αιώνα στην Ιαπωνία και είναι μια σύνθετη λέξη, αποτέλεσμα των λέξεων Kin που σημαίνει χρυσός και Tsugi που σημαίνει ένωση. Σε μια πιο ελεύθερη μετάφραση, η οποία θα απέδιδε καλύτερα τον σκοπό της τεχνικής, το Kintsugi σημαίνει αποκατάσταση με χρυσό. Με το πέρασμα των χρόνων δημιουργήθηκε ένας αστικός μύθος γύρω από την τέχνη Kintsugi. Λέγεται πως ένας Σογκούν, που αποτελούσε στρατιωτικό ηγέτη κατά τον Μεσαίωνα, ο Yoshimasa (1435-1490), συνήθιζε να χρησιμοποιεί πάντα το αγαπημένο του φλυτζάνι για την καθημερινή ιεροτελεστία του τσαγιού. Μια μέρα, όμως, το φλυτζάνι αυτό έσπασε και τότε ο Yoshimasa στεναχωρημένος το έστειλε για επισκευή εκεί από όπου το είχε αγοράσει. Μήνες αργότερα, το μπολ, επέστρεψε στα χέρια του μόνο και μόνο για να τον απογοητεύσει. Είχε παραμορφωθεί, με μεταλλικά κομμάτια να ενώνουν τις ρωγμές, όχι μόνο ασχημαίνοντάς το, αλλά και καθιστώντας το ακατάλληλο για χρήση, αφού πλέον δεν μπορούσε να συγκρατήσει το νερό. Τότε, λοιπόν, ο Yoshimasa έδωσε εντολή στον δικό του τεχνίτη να βρει έναν τρόπο να το επιδιορθώσει, ο οποίος να είναι πρακτικά αποτελεσματικός, αλλά ταυτόχρονα να ικανοποιεί και την αισθητική του ίδιου. Χάρη στην έμπνευση εκείνου του τεχνίτη, λοιπόν, γεννήθηκε μια νέα τέχνη. Η ιαπωνική τέχνη Kintsugi δίνει αξία στα σπασμένα βάζα και δοχεία, ενώνοντας τα κομμάτια τους με χρυσό. Κατά την παραδοσιακή αυτή τέχνη, γίνεται συγκόλληση των σπασμένων κομματιών με ένα ρευστό ευγενές μέταλλο, που είναι συνήθως χρυσός, ασήμι ή πλατίνα. Στην καρδιά της φιλοσοφίας είναι η αποκατάσταση ως μέρος της ιστορίας του αντικειμένου που το αναδεικνύει. Η τεχνική αυτή ήταν επαναστατική, καθώς δεν μεριμνούσε να κρύψει το σπάσιμο, αλλά να του προσδώσει αξία και αισθητική. Η αποκατάσταση τονίζει τις ρωγμές με την επικάλυψη του αντί να προσπαθεί να τις κρύψει. Αυτή ακριβώς είναι και η εκπληκτική διαφορά σε σχέση με άλλες τεχνικές επιδιόρθωσης.

Το Kintsugi μας διδάσκει ότι αποκατάσταση σημαίνει μεταμόρφωση. Είναι μια διαδικασία χρονοβόρα που απαιτεί υπομονή και πολλή αγάπη. Ότι ακριβώς συμβαίνει με το σπάσιμο ενός βάζου, το ίδιο συμβαίνει με ένα ψυχικό τραύμα, μια ανθρώπινη απώλεια ή μια αποτυχία στην ζωή μας. Στις μέρες μας τείνουμε να δίνουμε αναμφίβολα μεγάλη σημασία σε αξίες όπως το νέο, το τέλειο, το αψεγάδιαστο και το γεωμετρικό. Οι αξίες αυτές επηρεάζουν βαθύτατα τον άνθρωπο των δυτικών κοινωνιών που μεγαλώνει με φιλοδοξίες για μια τέλεια καριέρα, έναν άψογο γάμο, πλούτο και γενικά μια ιδανική ζωή. Η ζωή μας όμως στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ατελής και γεμάτη από ανατροπές και μικρές καταστροφές. Μάζεψε λοιπόν με φροντίδα τα σπασμένα κομμάτια της ζωή σου και επανένωσε τα με το πιο όμορφο υλικό της ψυχής σου. Τον δικό σου «χρυσό». Την αγάπη σου!