Φωτογραφίζοντας τη ζωή

Φωτογραφία… αυτό το μαγικό χαρτί που αποτυπώνεις τη στιγμή…«Αιχμαλωτίζεις» τις ωραιότερες αναμνήσεις της ζωής σου, για να μπορείς να τις ξαναζήσεις…Να θυμηθείς πως ένιωθες, πως ήσουν και με ποιους…

Αυτή η μαγική ανακάλυψη γράφει πολλά χρόνια ιστορίας πριν φτάσουμε να έχουμε την πιο τέλεια φωτογραφία στο κινητό μας τηλέφωνο, με άπειρα κλικς στο λεπτό και αυτόματα φίλτρα. 

📷 Η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά φωτογραφίας από τον Αριστοτέλη που περιγράφει την πρώτη και απλούστερη φωτογραφική μηχανή, γνωστή ως camera obscura. Τι είναι αυτό; Ένα σκοτεινό κουτί (ή δωμάτιο) στη μια του πλευρά οποίου υπάρχει μια πολύ μικρή τρύπα για να περνά το φως. Οι ακτίνες του φωτός περνούν μέσα από την μικρή τρύπα, και επειδή ταξιδεύουν σε ευθεία γραμμή , σχηματίζουν στην απέναντι πλευρά μια ανταστραμμένη εικόνα των αντικειμένων που βρίσκονται έξω από το κουτί. Στα επόμενα χρόνια έγιναν πολλές παρεμβάσεις στην αρχική εφεύρεση του Αριστοτέλη όπως: προσθήκη φακού στην τρύπα εισόδου του φωτός γεγονός που εξασφάλιζε καλύτερη εστίαση, προσθήκη καθρέφτη πίσω από το φακό υπό γωνία 45 μοιρών. Τότε αρχίζουν σιγά σιγά οι προσπάθειες αποτύπωσης της εικόνας της camera obscura σε κάποια φωτοευαίσθητη επιφάνεια. Από τότε και έως τις μέρες μας η τεχνολογική εξέλιξη της φωτογραφίας ακολουθεί τη πρόοδο που συντελείται στις άλλες επιστήμες: φυσική, χημεία. Όλες οι προσπάθειες αφορούσαν τη βελτίωση του φιλμ και της φωτογραφικής μηχανής.

📷 Η εξέλιξη από τότε στον χώρο της φωτογραφίας ήταν τεράστια αρκεί να αναφέρουμε ότι η πρώτη φωτογραφία τραβήχτηκε με μια φωτογραφική μηχανή που ζύγιζε γύρω στα 20 κιλά και χρειάστηκαν 8 περίπου ώρες για να αποτυπωθεί. Ο λόγος για τους Niepce και ο Daguerre (1820-1840) δύο πειραματιστές που εκμεταλλεύονται την λογική της πρώτης φωτογραφικής μηχανής (κάμερα obscura) και έτσι τραβάνε την πρώτη φωτογραφία. Η πρώτη φωτογραφία ονομάστηκε “Θέα από το δωμάτιο αποτελεί μία απλή προβολή μίας εικόνας πάνω σε κάποια επιφάνεια σε ένα χωριό της Γαλλίας, το Chalon-sur-Saone. 

📷 Το 1858 εφευρέθηκε η μεγαλύτερη φωτογραφική μηχανή που ζύγιζε 635 κιλά και ονομαζόταν «μαμούθ». Η φωτογραφική αυτή απαιτούσε για το χειρισμό της περίπου 15 άτομα. Κατασκευάστηκε στο Σικάγο μαζί με το ειδικό βαγόνι για τη μεταφορά του και είχε διαστάσεις 1,4 Χ 2,4 μέτρα. 

📷 Η δεύτερη επανάσταση στο χώρο της φωτογραφίας έγινε όταν ένας τραπεζικός υπάλληλος ανακάλυψε το κυλινδρικό φιλμ. Ο George Eastman πειραματιζόμενος ως ερασιτέχνης φωτογράφος από την ηλικία των 20 ετών με τις ζελατίνες, το φωτογραφικό χαρτί αλλά και τα χημικά, το 1884 παρουσιάζει το γνωστό κυλινδρικό φιλμ ενώ το 1888, κατασκεύασε την πρώτη φωτογραφική μηχανή σε στυλ κουτί (box camera), η οποία ονομάστηκε kodak και ζύγιζε μόλις ένα κιλό… Ο Eastman ήθελε να απλοποιήσει τη φωτογραφία ώστε να είναι διαθέσιμη σε όλους, όχι μόνο σε εκπαιδευμένους φωτογράφους και κατάφερε να γίνει ο ιδρυτής μιας από τις πιο δημοφιλείς εταιρείες φωτογραφικών παγκοσμίως.📷 Το 1948, κυκλοφορεί και επισήμως η πρώτη στιγμιαία φωτογραφική μηχανή Polaroid με την ονομασία: ”Model 95 Land Camera” από τον Edwin H. Land (Έντουιν Λάντ), αφού έφυγε από το Χάρβαρντ στο πρώτο έτος, αφιερώνεται στις έρευνες του σχετικά με την πόλωση του φωτός και δυο χρόνια αργότερα κατατέθηκε ως πατέντα του η ανακάλυψη του πρώτου συνθετικού πολωτή. Η ιδέα για την στιγμιαία φωτογραφική μηχανή όμως του ήρθε αρκετά αργότερα το 1943. Όταν, όπως λέγεται, η κόρη του τον ρώτησε γιατί δεν μπορεί να δει άμεσα τη φωτογραφία της που είχε τραβηχτεί με φιλμ. Ήταν μια κάμερα που αποτέλεσε σταθμό για τα επόμενα μοντέλα της Polaroid για τουλάχιστον 15 χρόνια. Η κάμερα εφάρμοζε την μέθοδο εμφάνισης της απλής φωτογραφίας σε σκοτεινό θάλαμο μέσα στην ίδια τη φωτογραφική, με χρήση ιδιαίτερου χαρτιού φιλμ.

📷 Το 1990 εμφανίστηκε η πρώτη ψηφιακή μηχανή στην οποία δεν χρησιμοποιείται το χημικό φιλμ αλλά φωτοευαίσθητοι αισθητήρες.

📷 Από το 1990 έως και σήμερα παρατηρείται συνεχής και ραγδαία εξέλιξη. Χάρη σε αυτήν έχουμε φτάσει να έχουμε υψηλής ποιότητας φωτογραφίες που μπορούν να τραβηχτούν ακόμη και από έναν ερασιτέχνη. 

Τώρα το κινητό έχει αντικαταστήσει τις φωτογραφικές μηχανές. Η επεξεργασία της φωτογραφίας που απεικονίζει την όμορφη «δήθεν» στιγμή ή την τέλεια selfie για να ανέβει στο Instagram και να παίξει με το χτίσιμο της εικονικής πραγματικότητας, παιχνιδάκι στα χέρια της νέας,και όχι μόνο. γενιάς. Οι φωτογραφίες χάνονται αποθηκευμένες στα κινητά και τους υπολογιστές που σπάνια θα σκεφτείς να ανοίξεις σε ένα ταξίδι αναπόλησης. Πού είναι η μαγεία των φωτογραφικών άλμπουμ που φτιάχναμε με τόση αγάπη και φροντίδα από τις επιλεγμένες φωτογραφίες των φιλμ μας; Κοσμούσαν τη βιβλιοθήκη του σπιτιού μας και μας προσκαλούσαν να μην τα ξεχνάμε. Ανατρέχοντας στα πιο όμορφα, στα πιο αυθεντικά συναισθήματα της ιστορίας της οικογένειας μας οι αναμνήσεις μας εισχωρούσαν ακόμη πιο βαθειά στην ψυχή μας. Ποτέ δεν ξεχνώ το τραγουδάκι της διαφήμισης της Kodak στην παιδική μου ηλικία : «Περνά και έχει φύγει ο χρόνος πια. Και ξαφνικά ζητάς να βρεις τις αναμνήσεις μιας ζωής. Θυμάσαι; Πες μου! Θυμάσαι;»

Τότε δεν καταλάβαινα τι σημαίνει αναμνήσεις μιας ζωής. Τώρα ξέρω. Θυμάστε; Πείτε μου θυμάστε;

29 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα της Φωτογραφίας