Φωνές ενωμένες σε χορωδία

Ένα μουσικό σύνολο τραγουδιστών και νότες γραμμένες ειδικά για πολυφωνίες. Χορωδία. Αγγελικές φωνές ενωμένες να παράγουν ήχους μαγευτικούς που χαϊδεύουν τα αυτιά μας, μας συγκινούν και μας παρακινούν. Ειδικά τις ημέρες αυτές που ψάλλονται ύμνοι, κάλαντα και άσματα για την αγάπη, την ειρήνη και τη γέννηση του Θεανθρώπου. 

Όλοι έχουμε σταθεί ευλαβικά μπροστά στις γλυκές νότες που βγαίνουν από τα χείλη των χορωδών. ‘Εχουμε συγκρατήσει ένα δάκρυ, έχουμε νιώσει βαθιά μέσα μας τους ήχους να πάλλονται και τις φωνές να ενώνονται με τις σκέψεις σε μυστικές προσευχές για έναν καλύτερο κόσμο. Όσοι είχαμε την τύχη να συμμετέχουμε σε κάποια χορωδία θυμόμαστε με συγκίνηση το συναίσθημα όταν η φωνή μας έμοιαζε να δένεται με μουσική κλωστή με την φωνή των διπλανών μας και ο αρμονικός ήχος πολλαπλασίαζε τις νότες. Ατελείωτες ώρες πρόβας, παρτιτούρες σκορπισμένες σε δωμάτια, τραπέζια, θρανία και κρυφοί πόθοι να είναι η δική μας φωνή που θα ξεκινήσει πρώτη α καπέλα, λαρυγγισμοί και γιατροσόφια για να παραμείνει η φωνή καθάρια μέχρι εκείνη τη μαγική στιγμή που θα ενωνόταν με τις άλλες σε ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι.Και είναι αλήθεια ότι η συμμετοχή σε χορωδίες κρύβει πολλά οφέλη για την φυσική και ψυχική μας υγεία. Ενδυναμώνεται το συναίσθημα της αλληλεγγύης με τη συμβολή ως μέρος ενός συνόλου και καλλιεργείται η αίσθηση του «ανήκειν». Μάλιστα έχει αποδειχτεί ότι συντονίζονται όλοι οι καρδιακοί ρυθμοί των χορωδών λες και συμβαίνει κάποια αόρατη αισθητηριακή επικοινωνία μεταξύ τους όταν τραγουδούν. Επίσης αυξάνεται η δύναμη των πνευμόνων και μειώνεται δραστικά το στρες και η κατάθλιψη. Τέλος, με κάποιο τρόπο μαγικό συμβάλλει στην μακροζωία. 

Μέρες γιορτινές ξημερώνουν και οι προτάσεις για χορωδιακές μουσικές παραστάσεις πολλές. Μήπως να τις διερευνήσουμε και να αφεθούμε στην μεθυστική αίσθηση να βιώνουμε με πάθος την μελωδία σιγοτραγουδώντας;