Φιλιά αγάπης στο ζωάκι μας

Λιώνουμε όταν στυλώνουν το βλέμμα τους επάνω μας με απέραντη αφοσίωση. Γελάμε αυτάρεσκα όταν σέρνονται στα πόδια μας και μας γυρίζουν τις κοιλίτσες τους με εμπιστοσύνη, αποζητώντας τα χάδια και το ενδιαφέρον μας. Πολλοί τα φιλάμε στο κεφάλι, στη μουσούδα, ανάμεσα στα μάτια, στο πλάι του προσώπου τους. Τους αρέσει άραγε αυτό; Και τι σημαίνει για τη γατούλα ή το σκυλάκο σας αυτό το φιλί;

Στην πραγματικότητα το φιλί μας δεν έχει γι’αυτά την ίδια σημασία που έχει για εμάς τους ανθρώπους. Απλά το ζωάκι μας έχει συνδυάσει το φιλί μας με τη γλυκύτητα και τον απαλό τόνο της φωνής μας σαν έκφραση τρυφερότητας και αγάπης. Άλλες φορές το αποζητά και άλλες το υπομένει. Το σίγουρο είναι ότι ταυτίζει τα φιλιά μας και τις αγκαλιές μας με την βεβαιότητα πως η παρουσία του μας κάνει ευτυχισμένους. Και σίγουρα καθώς το φιλάμε ψιθυρίζοντας λόγια αγάπης όπως θα κάναμε για το παιδί μας, νιώθει τα κύματα λατρείας αλλά και το πόσο δυνατός και σημαντικός είναι ο δεσμός μας μαζί του. Όσο για τη δική του ανταπόδοση αγάπης, αναλαμβάνει η γλώσσα του. Μαλακή και υγρή στα σκυλιά, τραχιά σαν ράσπα στη γάτα. Το δικό τους φιλί. Προτού όμως τρέξουμε με ενθουσιασμό για αγκαλιές και φιλιά με το ζωάκι μας, πρέπει να δίνουμε προσοχή στη στάση του σώματος του. Ιδιαίτερα της γάτας που θέλει να καθορίζει το πότε θα μας επιτρέψει χάδια και φιλιά. Όμως ξέρει ότι το φιλί μας σημαίνει αγάπη στα … ανθρώπινα. 

Βυθίστε λοιπόν το βλέμμα σας στα αγαπημένα κουταβίσια η γατίσια ματάκια τους και μιλήστε τους με τα δικά σας ξεχωριστά γλυκόλογα. Είναι βέβαιο πως όλα τα χρόνια της ζωής τους θα είναι το αγαπημένο τετράποδο παιδί σας, η αδυναμία σας. 

6 Ιουλίου: Ημέρα του φιλιού.