Το ποντίκι με άλλη ματιά

Από το Μαγεμένο Αυλό στον σπιρτόζο και εφευρετικό Ρατατούι, από το χαμστεράκι που παίζει διαρκώς στη ρόδα του μέχρι τα τα εργαστήρια πειραμάτων, το ποντίκι ανακηρύσσετε χωρίς αμφιβολία ο πιο αμφιλεγόμενος εκπρόσωπος του ζωικού βασιλείου. Σύμβολο των ακάθαρτων χθόνιων δυνάμεων της μυθολογίας και ανεπιθύμητος επισκέπτης στο σπιτικό και τις καλλιέργειες, έχει κυνηγηθεί, έχει χαριστεί σαν κατοικίδιο, έχει θυσιαστεί για χάρη νέων φαρμάκων και καλλυντικών και έχει καταφέρει να επιβιώσει παρά τον ανηλεή πόλεμο που του κηρύσσει κάθε φορά ο Άνθρωπος. Και έχει κερδίσει επάξια μια μέρα αφιερωμένη στην ίδια την ύπαρξή του. Τη σημερινή, 4 Απριλίου.

Προς τιμή του παλαιότερα διοργανώνονταν γιορτές, άλλοτε την ημέρα του Αγίου Νέστωρα και άλλοτε της Αγ. Αικατερίνης που ήταν και η προστάτιδά του, ή την πρώτη ημέρα της Σαρακοστής και την Κυριακή του Θωμά στη Ροδόπη για να το καλοπιάνουν οι αγρότες, όταν το κυνήγι που εξαπέλυαν δεν έπιανε τόπο. Τότε οι γυναίκες, με κλειστά τα μάτια, πασάλειβαν με λάσπη το πάτωμα μπροστά στο τζάκι και όλες τις γωνίες του σπιτιού, για να «λασπώσουν τα μάτια του τρωκτικού», όπως το ήθελε η παράδοση ή έραβαν ένα κομμάτι ύφασμα και το έριχναν στη φωτιά, προκειμένου να ράψουν συμβολικά το στόμα του. 

Η κακή φήμη τους βέβαια δεν είναι τυχαία, μιας και τα συγκεκριμένα τρωκτικά έχουν κατηγορηθεί για μια πληθώρα ασθενειών με κυριότερη την βουβωνική πανώλη που εξάλειψε το 60% του πληθυσμού στην Μεσαιωνική Ευρώπη, ενώ από την άλλη πλευρά έχουν κατά καιρούς γίνει βορά άγριων σπορ για την εξολόθρευσή τους, έχουν χάσει όργανα και την ίδια τη ζωή τους για χάρη της επιστήμης και εξακολουθούν να κυνηγιούνται αλύπητα όπου βρεθούν. Παρόλη όμως την κακή εικόνα που τα συνοδεύει εδώ και 50 εκατομμύρια χρόνια, τα ποντίκια παραμένουν πλάσματα φιλικά, κοινωνικά και πολύ τρυφερά μεταξύ τους. Φροντίζουν το ένα το άλλο με αυταπάρνηση και παρά την κοινή αντίθετη αντίληψη αγαπούν την καθαριότητα. Είναι εξαιρετικά ευφυή πλάσματα, μαθαίνουν γρήγορα και ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ονόματος τους σαν κατοικίδια. Μάλιστα οι Κινέζοι στο ωροσκόπιο τους έχουν αφιερώσει τις χρονιές του ποντικού σε ανθρώπους με υψηλή νοημοσύνη και αισιοδοξία. Εξαιτίας της οξείας όσφρησής τους έχουν χρησιμοποιηθεί σε αναγνώριση ναρκών σε ναρκοπέδια και ασθενειών όπως η φυματίωση. Μπορούν δε να γίνουν πολύ καλοί τετράποδοι σύντροφοι θεραπείας. Με δεδομένες δε, τις ομοιότητες που έχουν ως προς την ψυχολογία και τη φυσιολογία με τους ανθρώπους, είναι τα κατ’εξοχήν πειραματόζωα στην ιατρική, γεγονός που ξεσηκώνει τα τελευταία χρόνια θύελλα αντιδράσεων για όσα τα αναγκάζουμε να υποστούν στο βωμό της ίασης μας. 

Ίσως η μέρα που αφιερώσαμε στο πλάσμα αυτό με την σκοτεινή φήμη να είναι μια κίνηση άφεσης από πλευράς μας, πάταξης του στίγματος που τα ακολουθεί και μια επικύρωση αναγνώρισης όλων των θετικών χαρισμάτων που διαθέτει. 

Photo credits to: https://www.facebook.com/animalalternativetherapy/
Η φωτογραφία ανήκει σε ένα ποντίκι πειραμάτων, πονεμένο και πολύ θλιμμένο το οποίο υιοθετήθηκε από μια γυναίκα που του πρόσφερε αγάπη και στοργή. Κουρνιάζει στο χέρι της για να κοιμηθεί χαρούμενο και ήρεμο. Όλα τα ζώα έχουν συναισθήματα.