Οι νεραγκούλες της Άνοιξης

Νεραγκούλες! Πανέμορφα λευκά, κίτρινα, ροζ ή κόκκινα λουλούδια που η εμφάνισή τους δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για να κάνει η Άνοιξη την εμφάνισή της στην πλάση. Αυτοφυή στα λιβάδια της Κρήτης, της Καρπάθου και της Ρόδου, γεμίζουν τις γλάστρες και τα μπαλκόνια μας με τα χαρούμενα χρώματά τους.

Το όνομα τους είναι παράφραση του λατινικού Ranunculus που αποτελείται από τη σύνθεση των λέξεων Rana και Unculus που σημαίνει μικρός βάτραχος, λόγω της αγάπης τους να ευδοκιμούν δίπλα σε ποτάμια και βάλτους. Και ακριβώς για αυτό το λόγο η φύση φρόντισε να τους δώσει ένα μυστικό όπλο προκειμένου να επιβιώνουν, μια τοξική λακτόνη των χυμών του που όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα δημιουργεί επώδυνες δερματίτιδες και πληγές. Μάλιστα, ο μύθος θέλει τη Δηιάνειρα να δηλητηριάζει με το χυμό τους τον χιτώνα του Ηρακλή και οι Γαλάτες λέγεται πως βουτούσαν τα βέλη τους σε νεραγκούλες των Άλπεων για να τα κάνουν πιο φονικά.  Από αυτές όμως προέρχεται και το «σαρδόνιο» χαμόγελο, χάρη σε ένα συγκεκριμένο είδος, τη Ranunculus sardus, που προκαλούσε μια ιδιόμορφη σύσπαση των μυών του προσώπου και οδηγούσε σε ένα παράξενο και απεχθές τράβηγμα των χειλιών.

Ανεξάρτητα όμως από το σκοτεινό παρελθόν της, η νεραγκούλα κατέκτησε επάξια μια θέση στον κήπο και τις γλάστρες μας χάρη στα πολύχρωμα λουλούδια της που αγαπούν τον ήλιο και το νερό και ανθίζουν στα τέλη του χειμώνα, προετοιμάζοντάς μας για την Άνοιξη που καταφθάνει. Οι βολβοί της μοιάζουν με πόδια χταποδιού και φυτεύονται το φθινόπωρο ώστε με την αποχώρηση του χειμώνα να μας χαρίζει τη μοναδική χρωματική παλέτα της. Τα ρομαντικά και λεπτεπίλεπτα πλούσια άνθη της μπορούν να έχουν έως και 130 πέταλα τα οποία διαθέτουν κύτταρα καθρέφτες για να αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία εκπέμποντας μοναδική λάμψη στη φύση. Η απαράμιλλη φωτεινή ομορφιά τους αποσκοπεί στην προσέλκυση των επικονιαστών της και το σίγουρο είναι ότι ένα ακτινοβόλο μπουκέτο νεραγκούλες στο βάζο μας μπορεί να διατηρήσει τη φρεσκάδα του για πάνω από μια εβδομάδα. 

Τις νεραγκούλες τις φυτεύουμε σε φωτεινό σημείο και φροντίζουμε να μην διψούν ποτέ αλλά συγχρόνως φροντίζουμε να αποστραγγίζεται το νερό τους για να μην σαπίζουν οι ρίζες. Δεν ξεχνάμε το ένοχο μυστικό τους και αποτρέπουμε τα παιδιά και τα κατοικίδια ζωάκια μας από την ενασχόληση μαζί τους προς αποφυγήν του κινδύνου να έρθουν σε επαφή με τους τοξικούς χυμούς τους.