Το γυάλινο ταβάνι

To γυάλινο ταβάνι…

Ξεκινάς με όνειρα την επαγγελματική σου καριέρα. Ξενυχτάς πάνω από τα πανεπιστημιακά βιβλία, θυσιάζεις ξεγνοιασιά και διασκεδάσεις, τελειώνεις χωρίς καθυστερήσεις και με καλούς βαθμούς τη σχολή που επέλεξες, κάνεις μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Είσαι περήφανη για τον εαυτό σου, γεμάτη αυτοπεποίθηση και σχέδια για το μέλλον που απλώνεται μπροστά σου. Μπαίνεις δυναμικά στον επαγγελματικό στίβο, έχοντας να ανταγωνιστείς την αρρενωπή δύναμη των «αλόγων κούρσας», βαρύγδουπα πτυχία, πιθανές γνωριμίες άλλων που τους ανοίγουν ευκολότερα το δρόμο προς την κορυφή. Η θέλησή σου μεγάλη, το πείσμα σου απεριόριστο, η φιλοδοξία σου αχαλιναγώγητη. Προσπερνάς την εικόνα της όμορφης κοπελίτσας που πολλοί προσπαθούν να σου προσάψουν και εξελίσσεσαι έχοντας σύμμαχο το κοφτερό σου μυαλό. Είσαι η αυστηρότερη κριτής για τα λάθη σου, η ομαδική και αξιόπιστη συνοδοιπόρος για τους συναδέλφους σου, η ακούραστη εργαζόμενη που παραμένει αγόγγυστα μετά το τυπικό ωράριο προκειμένου να ολοκληρώσει αυτό που της έχει ανατεθεί. Προσπερνάς τα εμπόδια που ακόμη και σήμερα το φύλο σου αντιμετωπίζει στον εργασιακό χώρο. Χάνεις χρόνο από τα νιάτα γιατί στοχεύεις ψηλά, σε εκείνη την ποθητή καρέκλα διεύθυνσης, που φαντάζει άπιαστη μα και συνάμα τόσο ελκυστική. Θέλεις να πετύχεις και ας γνωρίζεις ότι θα ανήκεις μόλις στο 5,4% των γυναικών που έφτασαν στην ανώτατη θέση των εταιρειών. 

Θεωρητικά δεν υπάρχει τίποτε που να εμποδίζει την ανέλιξη σου στην ιεραρχία. Και ξαφνικά ανακαλύπτεις πως ανάμεσα σε σένα και την πολυπόθητη θέση υπάρχει μια γυάλινη οροφή που σε εμποδίζει λόγω του φύλου ή του χρώματος που έχει το δέρμα σου να την αποκτήσεις. Μια διάκριση που εμποδίζει το όνειρό σου να γίνει πραγματικότητα. Ένα στερεότυπο που θα πρέπει να σπάσεις και ας βρίσκεται η ανθρωπότητα στον 21ο αιώνα. Και ας έχουν χυθεί τόνοι μελάνι για τα ίσα δικαιώματα μεταξύ των δύο φύλων. Αυτό το εμπόδιο έχει ονομασία και τη δύναμη. Είναι το «ταβάνι» που κρίνεται ένοχο για πολλές συντριβές καριέρας, για αυξημένα επίπεδα στρες στις εργαζόμενες, για πεπτικά και καρδιοαναπνευστικά προβλήματα υγείας καθώς και για υψηλά επίπεδα ευερεθιστότητας και κατάθλιψης. Κρίνεσαι πιο αυστηρά λόγω του φύλου σου, χρειάζεται να μοχθήσεις διπλά για να αποδείξεις ότι το αξίζεις. Παρόλα αυτά το αόρατο εμπόδιο βρίσκεται εκεί και σου χαμογελά χαιρέκακα κάθε φορά που προσπαθείς να το προσπεράσεις. Αντιστέκεται σθεναρά στο επόμενό σου βήμα. Εσύ όμως είσαι γυναίκα. Διαθέτεις ευφυία, πείσμα, διορατικότητα.

Και τα καταφέρνεις. Και αποδεικνύεις πως οι θέσεις δεν έχουν γένος, χρώμα, στερεότυπα. Έχουν ικανότητες, εργατικότητα, αποφασιστικότητα, προσήλωση στο αποτέλεσμα.Η δική σου επιτυχία είναι το παράδειγμα για να ακολουθήσουν και άλλες. Και εσύ είσαι εκεί για να φωνάξεις πως ο επαγγελματικός στίβος αφορά προσωπικότητες με ιδιαίτερες ικανότητες και ψυχικά αποθέματα που δεν διαχωρίζονται με βάση τα χρωμοσώματα και τα στερεότυπα. Γυναίκες που διαθέτουν ανθεκτικότητα, πειθαρχία στο στόχο, επιμονή και αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητές τους, την τεχνογνωσία και την παιδεία που με κόπο κατέκτησαν και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να τις αμφισβητήσει. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι η «ηγεσία» είναι και αυτή λήμμα γένους θηλυκού …