Ιβερμεκτίνη. Είναι πράγματι η υποσχόμενη θεραπευτική αντιμετώπιση του κορωνοϊού;

Ιβερμεκτίνη έχετε; Η πλέον συνήθης ερώτηση τον τελευταίο καιρό στο φαρμακείο. Το διαδίκτυο έχει κάνει πάλι το θαύμα του. Μετά την κολχικίνη, τώρα έχουμε τη νέα υποσχόμενη «θεραπευτική» αντιμετώπιση του κορωνοϊού που κρύβεται στην ιβερμεκτίνη. Και φυσικά γιατί να μην έχουμε όλοι οι Έλληνες στο σπίτι μας ένα κουτί ιβερμεκτίνης για παν ενδεχόμενο; Αφού η αυτοθεραπεία είναι και το χαρακτηριστικό μας γνώρισμα. Γιατί να ρωτήσουμε άλλωστε το γιατρό; Εμείς ξέρουμε καλύτερα ποτέ χρειαζόμαστε αντιβίωση, αντιφλεγμονώδη, αντισταμινικά, ενέσεις κορτιζόνης και αδρεναλίνης. Και έχουμε τώρα και τους φαρμακοποιούς που τελευταία μας κάνουν τη ζωή δύσκολη γιατί ζητούν συνταγές για να μας χορηγήσουν φάρμακα που μάθαμε να παίρνουμε μόνοι μας εύκολα και αβασάνιστα.

Αλλά ευτυχώς η απογοήτευση μας δεν θα κρατήσει πολύ γιατί ο «δικός μας» φαρμακοποιός είναι καλύτερος από αυτόν που μας αρνήθηκε την ελεύθερη χορήγηση του φαρμάκου. Θα παρακάμψει τη νομοθεσία για χάρη μας! Γιατί αυτή είναι η νοοτροπία μας. Όταν εμείς έχουμε ανάγκη οι νόμοι πρέπει….. να παραμερίζουν. Η υγεία μας όμως είναι μονάκριβη και πολύτιμη. Και πρέπει να προστατεύεται. Από νόμους, από υπεύθυνη συμπεριφορά, από επιφυλακτικότητα σε όλες τις νέες μελέτες που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναφέρουν φαρμακευτικές ουσίες που θα μας προστατέψουν αν νοσήσουμε από τον κορωνοϊό. Γιατί όλα τα φάρμακα μπορούν δυνητικά να απειλήσουν την υγεία μας με τις σοβαρές παρενέργειες τους. 

Ας γνωρίσουμε μαζί λοιπόν καλύτερα την ιβερμεκτίνη. Ένα ακόμη φάρμακο στη φαρέτρα της ιατρικής για την καταπολέμηση του φονικού κορωνοϊού που υπόσχεται αντιική δράση, αν και όχι τεκμηριωμένη στον ανθρώπινο οργανισμό, και δίνει νέες ελπίδες που όμως χρειάζονται ακόμη αρκετή μελέτη.Η ιβερμεκτίνη είναι ένα φάρμακο που κέρδισε το Νόμπελ το 2015 ως ισχυρή αντιπαρασιτική αγωγή( θεραπεία σοβαρών παθήσεων από σκουλήκια και ακάρεα) και εξακολουθεί να προσφέρει νέες κλινικές δυνατότητες χάρη στην ιδιότητά της να αναπροσαρμόζεται στη διαχείριση νέων ασθενειών ως ισχυρός αντιιικός παράγοντας. Έρευνες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά της σε διαφορετικού είδους ιούς, όπως τον ιό του Νείλου, τον ιό Ζήκα, τον δάγκειο και τον κίτρινο πυρετό. Πρόσφατα αναφέρθηκε πως μια μόνο δόση ιβερμεκτίνης είχε αντιική δράση έναντι του κυτταρικού πολλαπλασιασμού των τιμών του κορωνοϊού, γεγονός που προκάλεσε ενθουσιασμό στον ιατρικό κόσμο. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η χορήγηση του φαρμάκου δεν έγινε σε άνθρωπο και δεν εξετάστηκε η αποτελεσματικότητά του σε σχέση με τα κύτταρα των πνευμόνων. Επιπλέον, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη ενδείξεις που να οδηγούν σε σαφή μείωση των μολυσματικών στελεχών του ιού και η δοσολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν 35 φορές υψηλότερη από αυτή που εγκρίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις αντιπαρασιτικές θεραπείες, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για την δυνατότητα χορήγησής της σε ανθρώπους. Ο δε τρόπος που θα πρέπει να χορηγηθεί η ιβερμεκτίνη είναι μόνο με τη μορφή αερολύματος, ώστε να κατευθυνθεί στοχευμένα στους πνεύμονες που είναι οι πρώτοι που καταρρέουν από τον ιό, γεγονός που καταδεικνύει πως έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο εργαστηριακών μελετών προκειμένου να πούμε με βεβαιότητα πως η αγωγή αυτή θα καταφέρει το τελικό χτύπημα στο κορωνοϊό.

Η ιατρική στις μέρες μας δείχνει να κάνει άλματα όμως ο δρόμος για την οριστική εξαφάνιση του κορωνοϊού έχει ακόμη αρκετά χιλιόμετρα διαδρομής και οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τη διασφάλιση της υγείας μας.