Τι συμβολίζουν οι χριστουγεννιάτικες μπάλες;

Είναι πολύχρωμες, λαμπερές και πάνω τους αντανακλά γλυκά το φως από τα δεκάδες λαμπάκια που έχουμε στολίσει στο χριστουγεννιάτικο δένδρο μας. Έχετε όμως αναρωτηθεί πώς προέκυψαν αυτές οι τόσο όμορφες και ευφάνταστες μπάλες που σε μικρά ή μεγάλα μεγέθη κάνουν αισθητή την παρουσία τους πάνω στο ελατάκι μας;

Η ιστορία πηγαίνει πολλές χιλιάδες χρόνια πριν ο Χριστιανισμός κάνει την εμφάνισή του, όταν οι άνθρωποι συνήθιζαν να στολίζουν το σπιτικό τους το χειμώνα με κλαδιά από έλατο για να τους θυμίζει πως παρά τις χειμωνιάτικες νύχτες, η φύση σύντομα θα ξαναφέρει σε αφθονία τους καρπούς της. Καθώς όμως ο Χριστιανισμός άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γερμανία, η παράδοση που εξακολουθούσε να υπάρχει, έκανε τους Χριστιανούς να διακοσμούν τα έλατα με μήλα. Τα αποκαλούσαν μάλιστα «Παραδείσια Δένδρα» την περίοδο της ονομαστικής γιορτής του Αδάμ και της Εύας, που ήταν η 24η Δεκεμβρίου γιατί παρέπεμπαν στο Κήπο της Εδέμ. Σταδιακά το έθιμο επικράτησε στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Το κομβικό όμως γεγονός που εδραίωσε αυτή την παράδοση σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δένδρου από  τη βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας προς τιμή του γερμανικής καταγωγής συζύγου της.Οι Γάλλοι το 16ο αιώνα στόλιζαν τα δένδρα τους τις γιορτές με καρπούς, καρύδια, μήλα, πορτοκάλια και λουλούδια. Το 1858 όμως που εμφανίστηκε μεγάλη ξηρασία, τα έλατα έμειναν χωρίς φρέσκους καρπούς. Τότε ένας υαλουργός σκέφτηκε να φτιάξει στολίδια από γυαλί. Αυτή και ήταν η αρχή του εθίμου για τις χριστουγεννιάτικες μπάλες που σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουν αποκτήσει απίθανα χρώματα, σχήματα και μεγέθη, προκειμένου να ικανοποιήσουν κάθε γούστο. 

Όσο για τα επίσημα χρώματα των Χριστουγέννων,  το κόκκινο και το πράσινο, υπάρχει η θεωρία πως το πράσινο προέρχεται από την παράδοση που προϋπήρχε του Χριστιανισμού και συμβολίζει την αιώνια ζωή και το κόκκινο χρώμα το αίμα του Χριστού. Η σύγχρονη ψυχολογία αναλύει τα χρώματα που επιλέγουμε για το δέντρο μας και υποστηρίζει πως το πράσινο χρώμα συμβολίζει την ανάπτυξη, την ισορροπία και την οικογένεια και το κόκκινο το πάθος, τον πλούτο και τη δυνατή αγάπη. Το χρυσό συνδέεται με τον Ήλιο ως σύμβολο της ευτυχίας, της επιτυχίας αλλά και της φιλίας. Το ασημί συνδέεται με το φεγγάρι και σαν καθρέφτης ενισχύει την ενδοσκόπηση και την ενδο-οικογενειακή επικοινωνία. Το μπλε συμβολίζει το νερό, δίνει έμπνευση, χαλάρωση και ασφάλεια, ενώ το μωβ αντιπροσωπεύει την αφθονία και την αξιοπρέπεια και υπόσχεται καλύτερα οικονομικά στο νέο χρόνο. Τέλος, το ροζ αντιπροσωπεύει την αγάπη και τον ρομαντισμό, ενώ το πάντα επίκαιρο λευκό, την αγνότητα και την πνευματικότητα.

Όποιο όμως και αν είναι το χρώμα στις μπάλες που τελικά επιλέξατε για το χριστουγεννιάτικο έλατό σας, ένα είναι βέβαιο. Πως το όμορφα στολισμένο δένδρο σας που με περισσή φροντίδα ντύσατε στα αγαπημένα σας χρώματα, λάμπει τις γιορτινές τούτες μέρες και φέρνει πολλές υποσχέσεις για μια καλύτερη χρονιά, αισιόδοξη και πιο ευτυχισμένη ας ελπίσουμε για όλους πάνω στη Γη.