Τι αποκαλύπτει η ακμή του προσώπου για την υγεία μας

Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν και συσχετίζουν τα σπυράκια στο πηγούνι τους με τις ορμονολογικές διαταραχές. Ωστόσο, όταν ο δερματολόγος προτείνει έλεγχο της αρτηριακής πίεσης μετά την εξέταση των κόκκινων εξανθημάτων που έχουν εμφανιστεί στη μύτη, τότε έρχεται και η συνειδητοποίηση πως το δέρμα μας βρίσκει τρόπους να επικοινωνεί τα προβλήματα και τις φλεγμονές του οργανισμού μας. Ειδικά η χαρτογράφηση των σπυριών και των εξανθημάτων του προσώπου «ξεκλειδώνει» την πόρτα ανεύρεσης των προβλημάτων υγείας μας. 

Η χαρτογράφηση του προσώπου και της επιδερμίδας του, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις δερματολογικές κλινικές, συνδυάζοντας την Αγιουβερδική και την αρχαία Κινέζικη ιατρική με σύγχρονες δερματολογικές μεθόδους διερεύνησης, προκειμένου να ρίξει φως σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου που συνδέονται με όργανα του σώματος. Για να το θέσουμε πιο περιγραφικά, σκεφτείτε το πρόσωπό σας σαν ένα χάρτη. Τα σημεία που βρίσκονται σε διαφορετικές ζώνες επικοινωνούν διαφορετικά προβλήματα. Συνεπώς, το πρόσωπό μας είναι ένας χάρτης πλοήγησης των σημάτων κινδύνου που στέλνει το σώμα μας στην επιφάνεια του για να δράσουμε έγκαιρα. Ας αποπειραθούμε να αποκωδικοποιήσουμε τα μηνύματα που στέλνουν τα σπυράκια, τα εξανθήματα και οι δερματικές αλλαγές στα διάφορα μέρη του προσώπου μας: 

➡️Περιοχή 1 & 2: Πεπτικό σύστημα: Καταναλώνετε πολλές επεξεργασμένες τροφές ή junk food, κορεσμένα λιπαρά και Ω6 λιπαρά οξέα που οδηγούν σε φλεγμονώδεις και προθρομβωτικές διεργασίες της καρδιαγγειακής υγείας. Αυξήστε την κατανάλωση των Ω3 λιπαρών οξέων στη διατροφή σας, πιείτε νερό, προσέξτε τη διατροφή σας και προσθέστε την άσκηση στη ζωή σας.  

➡️Περιοχή 3: Συκώτι. Μειώστε το αλκοόλ, τα λιπαρά φαγητά, τα τηγανητά και τα πολλά γαλακτοκομικά. Αυτή η ζώνη συχνά προδίδει και τις τροφικές αλλεργίες μας. Βελτιώστε την ποιότητα του ύπνου σας, αποτοξινώστε το σώμα σας με σωστή διατροφή και ασκηθείτε.  

➡️Περιοχή 4 & 5: Νεφρά. Οτιδήποτε παρατηρείτε στην περιοφθαλμική περιοχή, όπως οιδήματα, μαύροι κύκλοι και εξανθήματα σκεφτείτε τα νεφρά σας. Αυξήστε την κατανάλωση νερού, αναζητήστε τον ποιοτικό ύπνο, μειώστε την πρόσληψη αλατιού αλλά και της ζάχαρης που οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης και συνεπώς στην προδιαβητική προδιάθεση.  

➡️Περιοχή 6: Καρδιά. Ελέγξτε την πίεσή σας και τα επίπεδα των βιταμινών Β. Μειώστε την κατανάλωση καυτερών ή πικάντικων τροφών, το κόκκινο κρέας και αυξήστε το χρόνο που περνάτε στη φύση. Αναζητείστε υγιεινούς τρόπους να μειώσετε τη χοληστερίνη σας και να αυξήσετε την κατανάλωση Ω3 λιπαρών οξέων. Μειώστε το άγχος και τις στρεσογόνες καταστάσεις στη ζωή σας. Η αύξηση της κορτιζόλης που συσχετίζεται με την εμφάνιση ερυθήματος και εξανθημάτων στο δέρμα γύρω από την περιοχή της μύτης υποδηλώνει ότι έχετε οδηγήσει το σώμα σας σε ακραία κατάσταση κινδύνου από υπερβολικό συσσωρευμένο άγχος. Επίσης, προσέξτε τα προϊόντα μακιγιάζ που χρησιμοποιείτε στην περιοχή αυτή που μπορεί να κλείσουν και να επιμολύνουν τους πόρους του δέρματος.  

➡️Περιοχή 7 & 8 : Εικόνα αφυδάτωσης.Μειώστε τα αεριούχα ποτά, τον καφέ και το αλκοόλ. Ενυδατωθείτε.  

➡️Περιοχή 9 & 10: Προβλήματα αναπνευστικού. Μήπως καπνίζετε πολύ ή έχετε εμφανίσει αλλεργίες; Είναι πιθανόν το πρόβλημα να οφείλετε σε αυτούς τους παράγοντες. Εναλλακτικά, φροντίστε να μην αφήνετε τον οργανισμό σας να υπερθερμαίνεται, καταναλώστε δροσερές τροφές, μειώστε τη ζάχαρη και βγείτε στον καθαρό αέρα. Επίσης, κρατήστε τον οργανισμό σας υγιή αποφεύγοντας τροφές όξινες όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, η καφεΐνη και η ζάχαρη επιλέγοντας περισσότερο αλκαλική διατροφή. Και κάτι ακόμη, μην ξεχνάτε πως τα βρώμικα κινητά, τα βρώμικα χέρια και οι ακάθαρτες μαξιλαροθήκες είναι από τις πιο διαδεδομένες αιτίες εμφάνισης της ακμής σε αυτήν την περιοχή του προσώπου. 

➡️Περιοχή 11 & 12: Ορμόνες. Αυτή η ζώνη υποδηλώνει στρες και τις ορμονολογικές αλλαγές. Και ενώ και τα δύο αίτια είναι αναπόφευκτα, μπορείτε να μειώσετε την επίδρασή τους με καλό ύπνο, ενυδάτωση και πράσινα λαχανικά που θα κρατήσουν το δέρμα σας πεντακάθαρο. Μια άλλη ένδειξη ορμονολογικών διαταραχών είναι το μέλασμα, δηλαδή οι δυσχρωμίες, οι υπερμελαγχρώσεις στο πηγούνι, στα ζυγωματικά και στο μέτωπο. Μην ξεχνάτε την αντιηλιακή προστασία σας όλους τους μήνες του χρόνου.  

➡️Περιοχή 13: Στομάχι. Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών, μειώστε τις τοξίνες και πιείτε φυτικά ροφήματα που βοηθούν την πέψη. 

➡️Περιοχή 14: Ασθένεια. Σε αυτή την περίπτωση, τα εξανθήματα ενδεχομένως να υποδηλώνουν τη μάχη που δίνει ο οργανισμός σας ενάντια στην απειλή μιας ασθένειας. Χαρίστε στον εαυτό σας λίγη ευεργετική ανάπαυλα, ασκηθείτε, κοιμηθείτε, αναπνεύστε βαθιά, πιείτε νερό, φροντίστε με αγάπη τον εαυτό σας.  Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα προσέξετε εκείνους τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας ή τα σπυράκια που κάνουν απρόσμενα την εμφάνιση τους στο πρόσωπο σας, απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας αλλά «ακούστε» και τα μηνύματα που στέλνει ο οργανισμός σας για την υγεία σας.