Τηγανητές πατάτες. Μια απολαυστική ενοχή

Τηγανητές πατάτες! Λατρεμένες από μικρούς και μεγάλους έχουν πάντα μια θέση στο τραπέζι μας ότι άλλο και να τρώμε. Αδιαφορούμε αν είναι παχυντικές ή ανθυγιεινές. Η λαχτάρα για την τηγανητή πατατούλα σβήνει κάθε ενοχή. 

Η θρεπτική αξία της πατάτας ειλναι αδιαμφισβήτητη. Περιέχει βιταμίνη C, πρωτεΐνες, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και σίδηρο. Τι συμβαίνει όμως, όταν η πατάτα τηγανιστεί; Χάνει μέρος της διατροφικής της σημασίας; Το τηγάνισμα θεωρείται και είναι από τους πιο ανθυγιεινούς τρόπους μαγειρέματος καθώς, μέσω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται, καταστρέφεται μεγάλο μέρος των αντιοξειδωτικών και των βιταμινών. Ο τύπος του λαδιού αλλά και το μέγεθος των πατατών παίζει επίσης ιδιαίτερο ρόλο. Τα τσιπς π.χ. είναι σίγουρα τα πιο ανθυγιεινά στην κατανάλωση. Το πιο υγιεινό λάδι είναι φυσικά το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, γιατί δείχνει μεγαλύτερη αντοχή στην οξείδωση κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος σε σχέση με τα σπορέλαια λόγω της περιεκτικότητας του σε πολυφαινόλες και μονοακόρεστα λιπαρά. Επίσης, ο χρόνος τηγανίσματος καλό είναι να μην ξεπερνά τα 4-5 λεπτά και η θερμοκρασία να είναι μέτρια, διότι το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες διασπά τα έλαια και παράγει βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες, πολύ πιθανόν και καρκινογόνες. Το πιο επικίνδυνο στοιχείο που δημιουργείται από το τηγάνισμα είναι το ακρυλαμίδιο, μια χημική ουσία που αποδεδειγμένα προκαλεί μεταλλάξεις στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Επομένως, μπορούμε να απολαύσουμε τις αγαπημένες μας πατάτες, αλλά τουλάχιστον ας το κάνουμε με μέτρο και χρησιμοποιώντας για το τηγάνισμα πάντα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτυχθούν βλαβερές ουσίες για τον οργανισμό μας. Μία χρήσιμη συμβουλή για να αποφύγουμε την θερμιδογόνα και ανθυγιεινή εισβολή τους στο σώμα μας είναι να τοποθετούμε τις πατάτες αρκετή ώρα σε νερό πριν το τηγάνισμα προκειμένου να μειωθεί η περιεκτικότητα τους σε ελεύθερα σάκχαρα και αμινοξέα. Επίσης καλό είναι να διδάσκουμε στα παιδιά μας ότι εξίσου λαχταριστές μπορεί να είναι οι πατάτες με άλλους τρόπους μαγειρέματος, όπως είναι οι μελωμένες λεμονάτες πατάτες του φούρνου. Προς υπεράσπιση πάντως όσων λατρεύουν τις τηγανητές πατάτες έχει δημοσιευθεί έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroscience που αναφέρει ότι κάθε πηρουνιά τους οδηγεί τον εγκέφαλο μας σε…έκλυση νευροδιαβιβαστών της χαράς και σε μείωση των ορμονών που προκαλούν άγχος και υπερένταση…