Τα μαλλιά μας το καλοκαίρι

Όλες μας αγαπάμε την εικόνα των μαλλιών μας μετά τις βουτιές στη #θάλασσα. Μόλις στεγνώσουν αποκτούν αυτές τις όμορφες #μπούκλες, με λίγο πιο ελαφρύ χρώμα στις άκρες. Όλα φωνάζουν #καλοκαίρι!

Το καλοκαίρι όμως, η έκθεση στον καυτό καλοκαιριάτικο ήλιο και τη θάλασσα έχουν συνέπειες για τα μαλλιά μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου επηρεάζει κυρίως τα βαμμένα μαλλιά, τα οποία ξεθωριάζουν, αποχρωματίζονται και “αγριεύουν”. Το αλάτι τα αφυδατώνει, ενώ το χλώριο της πισίνας μπορεί να αφαιρέσει το φυσικό προστατευτικό λίπος τους. Είναι λοιπόν σημαντικό να ξέρουμε πώς να φροντίσουμε τα μαλλιά (όπως και το δέρμα άλλωστε) μετά από μία ηλιόλουστη μέρα για να εξασφαλίσουμε την ελαστικότητα και την υγεία τους.

👒 #Αντιηλιακό. Αρκετά λεπτά πριν βουτήξουμε στο νερό, φροντίζουμε να βάλουμε μία γενναία ποσότητα από αντιηλιακό για τα μαλλια (ή προϊόντα για τα μαλλιά με αντιηλιακά φίλτρα). Είναι το βήμα που δεν πρέπει ποτέ να παραλείπουμε όταν σκοπεύουμε να μπούμε στη θάλασσα ή ακόμη και στη πισίνα. 

👒 #Κα πέλο.Σε κάθε περίπτωση, να φοράμε καπέλο. Το καπέλο δεν θα προστατεύσει μόνο τα μαλλιά μας από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και το δέρμα του κεφαλιού και τα αυτιά μας, που είναι ευάλωτα. 

👒 Δε #χτενίζουμε τα μαλλιά όταν είναι βρεγμένα με αλατόνερο. Το αλατόνερο ανοίγει τα λέπια της τρίχας, κάνει την επιφάνειά τους πιο τραχιά οπότε τα μαλλιά είναι πιο εύκολο να μπλεχτούν και να σπάσουν όταν επιχειρήσεις να τα χτενίσεις.

👒 Καθημερινό #λούσιμο. Το αλάτι της θάλασσας μπορεί να μας χαρίζει ένα τέλειο look αλλά παράλληλα δεν είναι ότι καλύτερο για την τρίχα. Όλοι οι τύποι μαλλιών καταστρέφονται αν δεν απομακρύνουμε και το παραμικρό ίχνος αλατιού. Τα #λιπαρά μαλλιά είναι πιο ανθεκτικά ενώ τα #ξηρά και τα #βαμμένα είναι πολύ εύθραυστα.

👒 Κατάλληλα #προϊόντα. Χρήσιμο είναι να λουζόμαστε καθημερινά με κατάλληλα σαμπουάν. Χρησιμοποιούμε ένα ήπιο, ενυδατικό σαμπουάν και δεν ξεχνάμε μια βαθιά μαλακτική μάσκα μαλλιών.

👒 #Νερό, νερό, νερό (κατά προτίμηση εμφιαλωμένο). Στην παραλία, καλό είναι να έχουμε πάντα μαζί ένα μεγάλο μπουκάλι νερό. Όχι για να το πιούμε αλλά για να ξεβγάλουμε με αυτό τα μαλλιά μας μετά από κάθε βουτιά ώστε να μην μένει το θαλασσινό αλάτι και τα αφυδατώνει. Και γιατί εμφιαλωμένο νερό και όχι νερό βρύσης; Γιατί το δεύτερο περιέχει βαρέα μέταλλα και τα οξειδώνει. Στα μαλλιά αυτό μεταφράζεται σε απώλεια λάμψης, αφυδάτωση και ξεθώριασμα χρώματος.

👒 Δεν χρειάζεται φυσικά να αναφέρουμε τη σημαντικότητα κατανάλωσης νερού, (όπως και φρούτων και λαχανικών), που δεν κάνει καλό μόνο στα μαλλιά αλλά στην ενυδάτωση και υγεία ολόκληρου του οργανισμού μας. Και προφανώς όχι μόνο κατά τη παραμονή μας στη παραλία αλλά κατά τη διάρκεια όλου του καλοκαιριού.

👒 Τέλος, ας ξεχάσουμε το σεσουάρ για όλους τους καλοκαιρινούς μήνες. Ας αφήσουμε τα μαλλιά μας να στεγνώνουν φυσικά χωρίς σίδερα και ισιωτικά. Σίγουρα έχουμε ανάγκη στις διακοπές μας, από λίγη ξεγνοιασιά, να μην σκεπτόμαστε και πολλές λεπτομέρειες αλλά αυτές είναι απλές συμβουλές που ωφελούν τον οργανισμό μας και είναι πολύ εύκολο να ενσωματωθούν και να γίνουν τρόπος ζωής. Γιατί η φροντίδα του εαυτού μας σε όλες του τις εκφάνσεις πρέπει να είναι πάντα προτεραιότητά μας.