Τα καλοκαιρινά άνθη της γαρδένιας

Καλοκαίρι και οι γαρδένιες ανθοβολούν. Τα ολόλευκα άνθη της αναδίδουν το πιο μεθυστικό μοσχοβόλημα της μεσογειακής κηποκομίας. Οι περισσότεροι θυμόμαστε τις γαρδένιες των γιαγιάδων μας που επιτύγχαναν να δίνουν ζωή σε αυτό το απαιτητικό, ευαίσθητο και δύστροπο φυτό που δεν αποτελεί γέννημα της Μεσογείου. Ήρθε από τις όχθες των ποταμών και της πλαγιές των βουνών της Ν.Α. Ασίας και της Αυστραλίας. Η καλλιέργειά της ξεκίνησε από την Κίνα πριν από 1000 χρόνια αλλά στο δυτικό κόσμο έφτασε μόλις πριν δύο αιώνες, προκαλώντας ενθουσιασμό σε όσους αγαπούν τα λουλούδια.

Τα όμορφα άνθη της απαιτούν κόπο και πολλή περιποίηση, αρχής γενομένης από τον τύπο του χώματος που θα πρέπει να είναι όξινο, όπως το καστανόχωμα ή το κουμαρόχωμα, να έχει καλή αποστράγγιση και να ενισχύεται με κάλιο και χηλικό σίδηρο. Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού καλό είναι να ψεκάζετε καθημερινά τα φύλλα της για να μη σας κρατήσει μούτρα και ρίξει τα μπουμπούκια της. Επειδή είναι τόσο ευαίσθητη, δέχεται συχνά επιθέσεις από έντομα όπως η μελίγκρα και ο τετράνυχος που απομυζούν τους χυμούς της. Το πλέον κατάλληλο και αποτελεσματικό φάρμακα για αυτές τις περιπτώσεις είναι το ψέκασμα με σαπουνόνερο τις απογευματινές ώρες, στις περιοχές που έχουν πληγεί.Όσο για το μέρος που θα την τοποθετήσετε, προτιμήστε να είναι σκιερό γιατί ο ήλιος μπορεί να κάψει τα φύλλα της και αποφύγετε τις αλλαγές θέσεων γιατί θα γίνει αντιδραστική στα όρια του μαρασμού από το πείσμα της.Το άρωμα της γαρδένιας έχει  επιλεγεί ως βάση σε πληθώρα καλλυντικών γιατί μαγεύει τις αισθήσεις με αυτό το σύμπλεγμα από νότες νεραντζιού, αγιοκλήματος και γιασεμιού που περιέχει. 

Αξίζει λοιπόν να χαρίσετε στη γαρδένια τη φροντίδα σας και λίγο περισσότερο χρόνο. Είναι βέβαιο πως εκείνη θα σας το ανταποδώσει χαρίζοντας με τη σειρά της τα πανέμορφα λευκά της άνθη που θα πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα του κήπου σας με το υπέροχο άρωμά τους στη δεύτερη ανθοφορία τους…. το φθινόπωρο.