Τα εκ γενετής σημάδια

Συναντώνται στο σώμα ή το πρόσωπο με ιδιαίτερους χρωματισμούς του δέρματος και εμφανίζονται συνήθως κατά τη γέννηση ή στις πρώτες εβδομάδες ζωής ενός βρέφους ορισμένα για να εξαφανιστούν μέσα στους πρώτους 15 μήνες και άλλα για να αποχρωματιστούν ή να παραμείνουν για όλη του τη ζωή υπό παρακολούθηση ανάλογα με τη φυσιολογία και το είδος τους. Γύρω από την εμφάνισή τους έχουν υφανθεί μύθοι και προκαταλήψεις, όμως η πραγματικότητα διαφέρει πολύ από τη φαντασία. Ο λόγος για τα εκ γενετής σημάδια.

Συνήθως τα συναντούμε στο κεφάλι, το λαιμό και τον κορμό του παιδιού, κατά κύριο λόγο στα κορίτσια όπου το ποσοστό εμφάνισής τους φτάνει το 10% και συχνότερα στα πρόωρα βρέφη. Η παθολογία τους είναι άγνωστη αλλά συνήθως συνδέονται με αλλοιώσεις των αγγείων και των δερματικών κυττάρων.Υπάρχει μια ατελείωτη παραφιλολογία σχετικά με την εμφάνισή τους από τους αρχαίους ακόμη χρόνους.  Πολλοί μύθοι υποστήριζαν πως τα σημάδια αυτά οφείλονταν σε μια τραυματική εμπειρία με ένα αντικείμενο ή ζώο που βίωσε η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της ή αντιθέτως ότι ήταν το άγγιγμα ενός αγγέλου πάνω στο μωρό.  Ορισμένα δε που έχουν το σχήμα τσιμπήματος και τα συναντούμε στη κοιλιά ή το μέτωπο έλεγαν πως οφείλονται στο τσίμπημα του πελαργού καθώς έφερνε το μωρό στην οικογένεια. Στην Ιταλία και τις Αραβικές χώρες πιστεύουν μέχρι σήμερα ότι οφείλονται στις ανεκπλήρωτες επιθυμίες της μητέρας ή σε λιγούρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που δεν ικανοποιήθηκαν και στο σύγχρονο Ιράν εξακολουθούν να θεωρούν πως προκαλούνται όταν μία μητέρα αγγίξει ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματός της κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης. Στις παραδόσεις της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης ονομάζονται «σημάδια της μητέρας» καθώς θεωρούν ότι κληρονομούνται στο βρέφος από την μητέρα του και στη μεταφυσική φιλοσοφία εκλαμβάνονται ως σημάδια κακών εμπειριών μιας προηγούμενης ζωής. 

Η σύγχρονη ιατρική τα έχει κατατάξει σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το σχήμα, το χρώμα και μέγεθός τους, γεγονός που οφείλεται σε ανώμαλη μεγέθυνση ή συστοιχία αγγείων και κυττάρων που παράγουν χρωστική ουσία στο δέρμα ή είναι αιμοφόρα αγγεία που δεν αναπτύσσονται κανονικά. Μερικά ξεθωριάζουν με την πάροδο του χρόνου και τα περισσότερα είναι ακίνδυνα.

Υπάρχουν δύο τύποι σημαδιών γέννησης, τα αγγειακά που εμφανίζονται λόγω της ανώμαλης ανάπτυξης των αιμοφόρων αγγείων σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος και τα χρωματισμένα σημάδια. Στα αγγειακά περιλαμβάνοντα οι ροζ κηλίδες «σολωμού» ή φιλιά αγγέλου όπως χαϊδευτικά τις αποκαλούν, που εντοπίζονται στο πρόσωπο και ξεθωριάζουν με το πέρασμα του χρόνου. Τα αιμαγγειώματα είναι καλοήθεις αγγειακοί όγκοι σε σχήμα φράουλας, με ροζ ή κόκκινο χρώμα και είναι αιμοφόρα αγγεία που αναπτύσσονται λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση και αποχρωματίζονται μέσα στην πρώτη δεκαετία του παιδιού αφήνοντας μια ελαφρά αλλοίωση στο δέρμα. Είναι άκακα, αλλά όταν βρίσκονται κοντά σε μάτια ή στόμα ή σε κάποια θέση που μπορεί να μολυνθούν, τότε αφαιρούνται χειρουργικά ή με laser. Η τρίτη κατηγορία είναι οι περίφημοι «λεκέδες κόκκινου κρασιού», ένα σημάδι γέννησης που είχε και ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ. Αυτοί με την πάροδο του χρόνου παίρνουν μια πιο σκούρα απόχρωση και οφείλονται στη διαστολή τριχοειδών αγγείων του αίματος. Σήμερα αντιμετωπίζονται με laser ή μοσχεύματα δέρματος. 

Μια άλλη τάξη σημαδιών γέννησης είναι οι εκ γενετής δυσχρωμίες, στις οποίες κατατάσσονται οι συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι, που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση για να μην εξελιχθούν σε νεοπλασίες, οι καφε-γαλακτόχρωμες κηλίδες που δεν ανησυχούν παρά μόνο όταν εμφανίζονται πολλές οπότε υπάρχει ο κίνδυνος να σχετίζονται με νευροϊνωμάτωση ή άλλες συγγενείς παθήσεις και οι Μογγολικές κηλίδες που είναι επίπεδα σημάδια γκρι ή μπλε χρώματος και τις συναντούμε συχνότερα στους γλουτούς και στο κάτω μέρος της πλάτης, μοιάζουν με μελανιές και συνήθως ξεθωριάζουν με το πέρασμα του χρόνου. 

Όποια και αν είναι η κατηγορία τους, είναι οι μικρές «υπογραφούλες» του μωρού σας και το μόνο που χρειάζονται είναι η φροντίδα και η σωστή τους παρακολούθηση. Αγαπήστε τις γιατί είναι μοναδικές όπως και το μωρό σας.

Photo credit to: Alexis Kur

15/5 :Birthmark awareness day