Τα αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια

Τα ακούμε παντού, στο ραδιόφωνο, στα μαγαζιά, στους δρόμους. Πιάνουμε τον εαυτό μας να τα σιγοτραγουδά την ώρα που μαγειρεύουμε, κάνουμε μπάνιο, βγάζουμε το σκύλο βόλτα, δουλεύουμε. Έχετε αναρωτηθεί τι μας προκαλεί, ποιος ο λόγος να επαναλαμβάνουμε δεκαετίες τώρα το White Christmas του 1942 με τη φωνή του Bing Crosby, το Santa Baby του 1953 της Eartha Kitt ή το It’s the Most Wonderful Time of the Year του 1963 του Andy Williams; Για να μην αναφέρουμε το χιλιοτραγουδισμένο All I want for Christmas is You της Mariah Carey,  ή το So this is Christmas του Roby Williams, το Feliz Navidad του 1970 του Πορτορικανού Jose Feliciano, και το Last Christmas των Wham. 

Οι ειδικοί δείχνουν προς την κατεύθυνση της νευροεπιστήμης που αποκαλύπτει πως η μουσική διατηρεί την ισορροπία στο νευρικό μας σύστημα και βοηθά τον οργανισμό μας να λειτουργεί πιο σωστά. Τα αγαπημένα τραγούδια που συνδέονται με τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εκτός από παράδοση, έχουν και την μοναδική ιδιότητα να μας φτιάχνουν τη διάθεση. Οι νότες τους μας ταξιδεύουν νοσταλγικά σε ανέμελα παιδικά χρόνια, δένουν αριστοτεχνικά με τα λαμπάκια και τα στολίδια του δένδρου, προκαλούν μια αίσθηση θαλπωρής, ασφάλειας, προσμονής, γιορτής. Οι πνεύμονες γεμίζουν αέρα καθώς τραγουδάμε τους γνωστούς στίχους, ο καρδιακός παλμός βελτιώνεται, το αίμα διοχετεύεται καλύτερα σε ολόκληρο το σώμα. Χάρη στις δονήσεις της μουσικής, απελευθερώνονται ουσίες που ευνοούν την κυκλοφορία, την πίεση, τη διάθεση. Και μεις χαλαρώνουμε, απολαμβάνουμε τις αγαπημένες νότες, σιγομουρμουράμε ή ξεφωνίζουμε με κορώνες τα ιστορικά πλέον χριστουγεννιάτικα άσματα και ξεχνάμε όσα μας σκοτίζουν. Αφήνουμε πίσω τις λύπες και τα άγχη και γίνομαστε έστω και για λίγο παιδιά. Θυμόμαστε οικογενειακές συγκεντρώσεις, ταξίδια σε αγαπημένα μέρη, χιονανθρώπους και κάλαντα, ανεμελιά γύρω από το καταστόλιστο έλατο. Ταυτιζόμαστε άθελά μας με τους στίχους, ανακαλούμε ευχάριστες αναμνήσεις από τα παλιά, χορεύουμε κρυφά στους ρυθμούς τους. Ευχόμαστε παρέα με το Let it Snow του Frank Sinatra να χιονίσει για να μείνουμε σπίτι με τους αγαπημένους. Τραγουδάμε το Jingle Bells της Ella Fitzgerald καθώς συγυρίζουμε, σιγομουρμουράμε το Blue Christmas του Elvis όταν νιώθουμε μοναξιές και περιμένουμε ανυπόμονα το σπίτι να ξαναγεμίσει με τις φωνές των αγαπημένων μας. Ανακαλούμε τις προδοσίες που νιώσαμε μέσα από τους στίχους του Last Christmas των Wham και ξεφωνίζουμε στους ανθρώπους της καρδιάς μας πως All I want for Christmas is You. 

Καλά Χριστούγεννα λοιπόν, γεμάτα χαρές, υγεία και μελωδίες που πάντα θα έχουν τη δύναμη να μας ταξιδεύουν, να μας παρηγορούν, να μας θυμίζουν το πιο αθώο, το πιο όμορφο, το πιο αυθεντικά ευτυχισμένο κομμάτι της ζωής μας!