Πώς απειλούν την υγεία των μαλλιών μας τα σίδερα χτενίσματος

Κοντά, μακριά, ίσια ή σπαστά, φριζαρισμένα ή άφρο, για όλους τους τύπους μαλλιών η σύγχρονη #τεχνολογία προσφέρει πλέον αμέτρητες επιλογές για να τους δώσει το χτένισμα της μόδας, να μας κάνει να νιώσουμε πιο όμορφες, πιο περιποιημένες, πιο εκθαμβωτικές.

Τα τελευταία χρόνια μία από τις αγαπημένες συσκευές των γυναικών είναι τα σίδερα μαλλιών που τους επιτρέπουν να δημιουργούν όμορφους κυματισμούς στα μαλλιά τους ή να τα κάνουν λεία και ίσια σε ελάχιστο χρόνο. Μια τεχνολογία που υπόσχεται λαμπερά, καλοχτενισμένα μαλλιά ικανά να μαγνητίσουν το βλέμμα με την υγιή και περιποιημένη τους όψη. Εξασφαλίζεται άραγε η υγεία της τρίχας; Η απάντηση δυστυχώς είναι αρνητική, ειδικά όταν χρησιμοποιούμε τα σίδερα σε νωπά μαλλιά, γιατί όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, αυτό που στην ουσία κάνουμε είναι να «βράζουμε» την τρίχα σε υψηλές θερμοκρασίες μέχρι να στεγνώσει. Αυτό έχει τραγικές συνέπειες. Η υγρή τρίχα είναι πιο εκτεθειμένη σε φθορές, ειδικά σε μαλλιά που έχουν υποστεί βαφές και ανταύγειες που προκαλούν αφυδάτωση, ευθραυστότητα και τραχύτητα στα λέπια της τρίχας. Ας μην ξεχνάμε πως η τρίχα είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη δομή που αποτελείται από την εσωτερική βάση και ένα εξωτερικό περίβλημα. Μια υγιής τρίχα επιτρέπει στο φως να τη διαπερνά και παραμένει λεία και λαμπερή. Η υπερβολική όμως θερμότητα καταστρέφει και τα δύο στρώματα της, την «στραγγαλίζει» και την οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή.

Οι γυναίκες που αδυνατούν να εγκαταλείψουν το βωμό της μπούκλας και το σύνδρομο της Ραπουνζέλ, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούν τα σίδερα σε εντελώς στεγνά μαλλιά και να χρησιμοποιούν προϊόντα θερμοπροστασίας της δομής της τρίχας για να επιτυγχάνουν την στιλπνή «υγιή» όψη των μαλλιών τους. Εύκολα μπορούμε να διακρίνουμε τις συνέπειες μιας «ασύδοτης» μετατροπής των μαλλιών σε χρωματικές παλέτες της αρεσκείας μας, σε μήκη και χτενίσματα που επιτάσσει η εκάστοτε εποχή, σε εξωγενείς παράγοντες και ορμονικές διαταραχές. Καθώς μεγαλώνουμε, τα μαλλιά μας αρχίζουν και αυτά με τη σειρά τους να αλλάζουν όπως και όλη η φυσιολογία του τριχωτού της κεφαλής μας. Λέπτυνση της τρίχας, ξηρότητα και γκριζάρισμα είναι οι κύριες αλλαγές που παρατηρούμε συνήθως, ενώ καθώς η γυναίκα εισέρχεται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, τα μαλλιά της αραιώνουν, θαμπώνουν και χάνουν εκείνη τη χαρακτηριστική λάμψη και τον όγκο της νεότητας. Όσο για τα γκρίζα μαλλιά, αυτά στην πραγματικότητα είναι διάφανα και συνεπώς πιο δεκτικά σε κάθε λογής χημικές επεξεργασίες και χρώμα, με τις άκρες τους να γίνονται πολύ πιο ξηρές και ατίθασες.

Είναι λοιπόν σημαντικό να μην τα επιβαρύνουμε χωρίς λόγο και ιδιαίτερα χωρίς την προστασία με προϊόντα και επεξεργασίες υψηλής θερμοκρασίας.Σίγουρα ένα σίδερο μαλλιών μπορεί να παραμείνει ο αχώριστος φίλος μας, γιατί θα δώσει το στυλ που επιθυμούμε την κάθε μας μέρα, όμως είναι απαραίτητο να εξετάζουμε προσεχτικά τις προσδοκίες μας, να προφυλάσσουμε όσο μπορούμε το τριχωτό της κεφαλής μας με τα κατάλληλα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και να επενδύουμε στη σωστή ποιότητα της συσκευής, προκειμένου να καμαρώνουμε με θαυμασμό τα μαλλιά μας στον καθρέφτη.