Πως μπορούμε να βοηθήσουμε την επιβίωση των μελισσών;

🐝 Φυτεύουμε στον κήπο μας ή το μπαλκόνι μας όμορφα λουλούδια που ευδοκιμούν στη χώρα μας και αγαπούν να επισκέπτονται οι #μέλισσες. Καλή τροφή και ποικιλία φυτών είναι ο πόλος έλξης τους.
🐝 Αγοράζουμε τοπικά βιολογικά προϊόντα όποτε είναι εφικτό και πάντα φυσικά στο πλαίσιο του οικονομικού προϋπολογισμού μας. Υπάρχουν αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι τα κοινά και ευρέως χρησιμοποιούμενα #φυτοφάρμακα μπορεί να βλάψουν σοβαρά τις μέλισσες, ακόμη και να σκοτώσουν την βασίλισσά τους! Κάθε κίνηση που αποσκοπεί στη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων είναι σωτήρια για τις μέλισσες, γι’αυτό καλό είναι να στηρίζουμε τις ντόπιες βιολογικές καλλιέργειες.
🐝 Για τους ίδιους λόγους αποφεύγουμε να ψεκάζουμε με #εντομοκτόνα φάρμακα τα φυτά μας. Με τον πληθυσμό των μελισσών να μειώνεται διαρκώς είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη γίνεται χρήση παρασιτοκτόνων στο σπίτι. Οι μέλισσες συνυπάρχουν στο αστικό περιβάλλον και γι’αυτό είναι κρίσιμης σημασίας να βρίσκουν την τροφή τους και στις αυλές των ανθρώπων. Τα φυτά που έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα είναι εξαιρετικά βλαβερά για τις μέλισσες ακόμη και σε χαμηλές δοσολογίες γιατί μολύνουν τη γύρη και το νέκταρ των λουλουδιών προκαλώντας νευρολογικά προβλήματα και εξάλειψη της αποικίας των μελισσών.
🐝 Αν τρώμε #μέλι το προμηθευόμαστε από τοπικούς μελισσοκόμους αν είναι αυτό δυνατόν. Η παραγωγή μελιού δεν είναι γενικότερα βλαπτική για τις μέλισσες και μάλιστα είναι ένα μέσο υποστήριξης των #μελισσοκόμων. Εάν παρόλα αυτά σας απασχολεί το ζήτημα, σκεφτείτε την περίπτωση να υποστηρίξετε μικρές αγροτικές επιχειρήσεις που συνήθως συμπεριφέρονται με περισσότερη ανθρωπιά και προσοχή στις μέλισσες από ό,τι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί.
🐝 Αφήνουμε ένα πιάτο με νερό έξω για να πίνουν οι μέλισσες με ένα φελλό, πέτρα ή κλαδάκι που να μπορούν να σταθούν επάνω του.
🐝 Αν έχουμε αυλή ή μεγάλο κήπο, ας σκεφτούμε να φτιάξουμε οι ίδιοι ένα «ξενώνα μελισσών».Ένας από τους λόγους που μειώνεται ο πληθυσμός των μελισσών είναι η απώλεια κατοικίας. Οι #ξενώνες μελισσών – στην ουσία οποιαδήποτε κατασκευή μπορεί να φιλοξενήσει άγριες μέλισσες – βοηθούν στην αποκατάσταση του προβλήματος στέγασής τους. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από ένα άδειο κουτί καφέ που έχετε κρεμάσει στο φράκτη με μερικά καλαμάκια στο εσωτερικό του μέχρι μια ειδική κατασκευή με τούβλα στην οποία έχετε ανοίξει τρύπες και έχετε προσθέσει καλαμάκια δημιουργώντας πολλές γωνίες.

apitherapy #savethebees #carefornature


Αφήστε μια απάντηση