Οικολογική συνείδηση & παιδιά

Το να μεγαλώνει κανείς ένα παιδί είναι σίγουρα ένα πολύ απαιτητικό και υπεύθυνο έργο, πόσο μάλλον όταν προσπαθεί να το μεγαλώσει με οικολογική συνείδηση και σεβασμό στο περιβάλλον, με απώτερο στόχο να του εξασφαλίσει την ίδια τη βιωσιμότητά του πάνω σε αυτόν τον πολύπαθο πλανήτη.
☑️ Τα παιδιά από πολύ μικρές ηλικίες έχουν αντίληψη και παίρνουν παράδειγμα από συμπεριφορές και πρακτικές που οι ίδιοι κάνουμε. Είναι λοιπόν απαραίτητο να εξηγήσουμε στο παιδί μας ότι όλοι αποτελούμε μέρος ενός συνόλου και πως όταν αντιληφθούμε τη θέση μας στον πλανήτη, τότε θα καταλάβουμε ότι στην ουσία αποτελούμε έναν κρίκο στην αλυσίδα που ονομάζεται οικοσύστημα και πως δεν υπάρχει διαχωρισμός από το ίδιο μας το περιβάλλον.
☑️ Τη σύγχρονη εποχή η αίσθησή μας για τον κόσμο έχει γίνει περισσότερο τεχνολογική και μηχανική παρά φυσική. Είναι λοιπόν απαραίτητο να τους μάθουμε την υπομονή και την επιμονή που η ίδια η φύση διδάσκει και να επενδύσουμε στην γνώση για την προστασία της. Να μάθουμε στις νέες γενιές πώς να αναπαράγουν το οξυγόνο που καταναλώνουν, να τους δείξουμε έμπρακτα ότι προστατεύουμε το περιβάλλον.
☑️ Να μαζεύουμε τα σκουπίδια κάθε φορά που φεύγουμε από μια παραλία, να μην ανοίγουμε το παράθυρο για να πετάξουμε κάτι έξω και να σηκώνουμε το χαρτί που βρήκαμε στο βήμα μας ρίχνοντάς το στον κάδο.
☑️ Ένα εύστοχο παιχνίδι είναι, μαζί με το παιδί, να διαχωρίζουμε τα υλικά συσκευασίας από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε στο σπίτι μας, στους ειδικούς κάδους και να του δίνουμε να μοιράσει οικολογικά καλαμάκια στο πάρτυ με τους φίλους του, τρώγοντας στα κανονικά μας πιάτα και όχι σε πλαστικά ή χάρτινα.
☑️ Να του μαθαίνουμε την επαναχρησιμοποιούμενη πάνινη σακούλα αντί για την πλαστική στο σούπερ μάρκετ και τις μπαταρίες ή τις λάμπες να τις πετάει το ίδιο στον κάδο ανακύκλωσης.
☑️ Το βράδυ να βουρτσίζουμε μαζί του τα δόντια μας κλείνοντας τη βρύση και να του εξηγούμε όταν κάνει μπάνιο ότι το νερό δεν είναι παιχνίδι και πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της λειψυδρίας στον πλανήτη.
☑️ Να του εξηγούμε πως το παιχνίδι με τα σπίρτα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες γιατί μπορεί να προκαλέσει φωτιές στα δάση.
☑️ Να μαζέψουμε μαζί του όλα τα ρούχα που δεν του κάνουν και τα παιχνίδια που δεν παίζει πλέον για να τα χαρίσουμε σε άλλα παιδιά που τα έχουν ανάγκη,μαθαίνοντας του ότι κάθε αντικείμενο έχει και μια δεύτερη ζωή.
☑️ Να κάνουμε συχνές εκδρομές στη φύση ή μετακινήσεις με ποδήλατο στην πόλη όπου και όποτε είναι εφικτό, να φυτέψουμε μια γλάστρα μαζί του και να του θυμίζουμε να την ποτίζει, μαθαίνοντάς του έμπρακτα πως το λουλούδι για να ανθίσει θέλει υπομονή και φροντίδα.
☑️ Να κλείνουμε τα φώτα στα δωμάτια που δεν καθόμαστε, δίνοντάς του οι ίδιοι το καλό παράδειγμα της οικονομίας της ενέργειας.
☑️ Να του διαβάζουμε βιβλία που έχουν σχέση με το περιβάλλον και να του διδάσκουμε την ανταλλαγή τους αντί για το πέταμα σε κάποιο κάδο.

Το περιβάλλον χρειάζεται συνειδητοποιημένους συμμάχους και τα παιδιά μας είναι οι αυριανοί φυσικοί κρίκοι και συνεχιστές του έργου μας. Ας τους δώσουμε το καλό παράδειγμα για να γίνουν οι αυριανοί υπεύθυνοι πολίτες ενός βιώσιμου πλανήτη.

Αφήστε μια απάντηση