Πικάντικη διατροφή, καυτερές γεύσεις και υγεία

 Ανήκετε στους λάτρεις των πικάντικων και καυτερών γεύσεων; Αν ναι, τότε πέρα από την απόλαυση χαρίζετε και υγεία στον οργανισμό σας! 

Τα μπαχαρικά και οι «φλογερές» πιπεριές κρύβουν αναρίθμητα οφέλη και πλούσιες αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Η καψαϊκίνη, για παράδειγμα, που αποτελεί την κυρίαρχη πικάντικη ουσία στις καυτερές πιπεριές, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον μεταβολισμό και μειώνει βραχυπρόθεσμα την όρεξη. Συνεπώς, η κατανάλωση καυτερής πιπεριάς βοηθά στον έλεγχο της παχυσαρκίας και στην απώλεια βάρους. Επίσης, τα πικάντικα τρόφιμα διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του σώματος. Σε χώρες με ζεστά κλίματα βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται δροσεροί, μειώνοντας το χάσμα μεταξύ της θερμοκρασίας του ατόμου και της θερμοκρασίας του αέρα, προκαλώντας έτσι εφίδρωση. Με την εξάτμιση του ιδρώτα το σώμα δροσίζεται. Επιπλέον, η κατανάλωση μπαχαρικών συμβάλλει στην μείωση των καρδιαγγειακών, γαστρεντερικών, δερματολογικών παθήσεων και σε διάφορους τύπους καρκίνου, καθώς μελέτη έδειξε ότι πληθυσμοί με υψηλότερη κατανάλωση μπαχαρικών έχουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου.  Επιπρόσθετα, τα μπαχαρικά με την αντιβακτηριακή τους δραστηριότητα επιδρούν ευεργετικά στην χλωρίδα του εντέρου, που συσχετίζεται με τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, κίρρωσης του ήπατος και κακοηθειών. Ακόμα, υπάρχουν μελέτες που έχουν συσχετίσει διάφορα συστατικά των καυτερών τροφών, όπως είναι οι ταννίνες, τα αλκαλοειδή και οι πολυφαινόλες με την μείωση των τριγλυκεριδίων, της ολικής χοληστερόλης και την αύξηση της HDL χοληστερόλης. Τέλος, πρέπει να τονιστεί και ο ρόλος των καυτερών τροφίμων στην μακροζωία, αφού σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μεγάλης επιστημονικής μελέτης, όσοι τρώνε καθημερινά πικάντικα τρόφιμα πιθανότατα θα ζήσουν αρκετά περισσότερο απ’ όσους δεν τρώνε. Το πιο εντυπωσιακό συμπέρασμα που προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι η πιθανότητα πρόωρου θανάτου μεταξύ όσων τρώνε τακτικά καυτερά τρόφιμα, μειώνεται κατά 15%! Η αλήθεια είναι ότι τα μπαχαρικά πέρα από την ευχάριστη επίδραση στους γευστικούς μας κάλυκες, προσδίδουν άρωμα και νοστιμιά στο πιάτο μας. Κάρυ, κουρκουμάς, κύμινο, τζίντζερ, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισος. Εξωτικές γεύσεις με τσίλι και ταμπάσκο για την αποκορύφωση της έκρηξης γεύσεων. 

Τα πικάντικα τρόφιμα, οι καυτερές πιπεριές και τα μπαχαρικά έχουν τους φανατικούς οπαδούς τους μα και του ορκισμένους εχθρούς τους. Τα οφέλη τους, όμως, είναι τόσα πολλά για την υγεία μας,που ίσως αξίζει μια μικρή θυσία στο μέτρο που μπορεί ο καθένας μας για να ενταχτούν στην διατροφή μας!