Ονειρεύονται τα ζώα;

Βλέπουν όνειρα τα ζωάκια μας; Η απάντηση είναι πέρα για πέρα καταφατική. Ναι, τα αγαπημένα μας ζωάκια ονειρεύονται στον ύπνο τους όπως και εμείς!

Σύμφωνα με μελέτες που άρχισαν από τη δεκαετία του 60, τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι όταν κοιμούνται περνούν και εκείνα στο στάδιο REM που χαρακτηρίζεται από τη γρήγορη κίνηση των ματιών, τον βαθύ ύπνο και την έλευση των ονείρων. Γάτες και σκύλοι, έχει παρατηρηθεί πως στη διάρκεια του ύπνου τους, αναβιώνουν ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές της ζωής τους, κυνηγούν, παίζουν, βλέπουν άλλα ζώα, βλέπουν τους ανθρώπινους γονείς τους. Όπως δηλαδή συμπεριφερόμαστε εμείς στον ύπνο μας, έτσι και η γατούλα ή ο σκυλάκος μας ονειρεύονται ευτυχισμένες στιγμές της μέρας τους, ένα παιχνίδι, το χαμόγελό μας, το χάδι μας αλλά και το μάλωμα μας. Σφίγγουν ή τινάζουν τα πόδια τους, βγάζουν ήχους, τρεμουλιάζουν οι μουσούδες τους καθώς ζουν στα όνειρα τους τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις που έχουν συλλέξει στη ζωή τους. 

Καλό είναι να μην ξυπνάμε το ζωάκι μας όταν ονειρεύεται. Ενδεχομένως θα του προκαλέσουμε σύγχυση και σίγουρα θα του στερήσουμε την ξεκούραση. Γιατί τώρα ξέρουμε. Οι φωνούλες που βγάζει το σκυλάκι μας το βράδυ είναι μια αγαπημένη ανάμνηση κυνηγητού της μέρας και το τρέξιμο που κάνουν τα ποδαράκια της γατούλας μας ίσως είναι η καταδίωξη του αγαπημένου της παιχνιδιού. Τα όνειρα τους είναι η διασκέδαση τους αλλά και η αποσυμπίεση τους από τα άγχη που μπορεί να συσσωρεύουν. Είναι η δικιά τους ανάγκη να αποδράσουν στον κόσμο που επιθυμούν γνωρίζοντας πως με όταν θα ανοίξουν τα μάτια τους θα βρεθούν στην τρυφερή ασφάλεια της αγκαλιάς μας!