Ολοκαύτωμα

Γιε μου, περπατώ μέρα νύχτα στο Μαουτχάουζεν και ρωτάω το χώμα που έχει κρυμμένη τη στάχτη σου. Οι άλλοι φεύγουνε; Πως να φύγω με άδεια χέρια;
*Ιάκωβος Καμπανέλλης  

Ολοκαύτωμα. Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, εξακολουθεί να παρακινεί το ενδιαφέρον ιστορικών και αναλυτών, να συγκινεί, να υμνεί την ανθρώπινη αντοχή απέναντι στην κτηνωδία της πολεμικής μηχανής, αλλά και την σκοτεινή πλευρά της θνητής μας φύσης. Θύματα της ναζιστικής στρατιωτικής στρατηγικής, εκατομμύρια Εβραίοι, τσιγγάνοι, ανήμποροι και αντιφρονούντες, που θυσιάστηκαν βάναυσα στο βωμό μιας εθνοκάθαρσης και μιας πληθυσμιακής υπεροψίας της αρίας φυλής. Εκατομμύρια άνθρωποι στιγματίστηκαν, περιθωριοποιήθηκαν και εξοντώθηκαν σε ένα πόλεμο που έμελλε να γίνει παγκόσμιο ορόσημο μιας ανείπωτης τραγωδίας. Στρατόπεδα συγκέντρωσης που αύξησαν δραματικά με τους θαλάμους αερίων την αποτελεσματικότητα της εξολοθρευτικής διαδικασίας, και έστελναν,με απάνθρωπο τρόπο, στο θάνατο 6000 ανθρώπους καθημερινά. Συνολικός τραγικός απολογισμός: 6 εκατομμύρια μάρτυρες. Θύματα το 64% όσων Εβραίων κατοικούσαν στην Ευρώπη. Ελάχιστοι εκείνοι που επιβίωσαν για να διηγηθούν τη φρίκη όσων έζησαν από έναν πόλεμο που αποκάλυψε την σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η φράση του Πρίμο Λέβι, που επιβίωσε από το Άουσβιτς: «Τα τέρατα υπάρχουν, αλλά είναι λίγα για να είναι επικίνδυνα. Οι πιο επικίνδυνοι είναι οι απλοί άνθρωποι, πρόθυμοι να πιστέψουν και να δράσουν χωρίς να ρωτήσουν τίποτα». 

Αν υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που αναρωτιούνται γιατί χρειάζεται μια «ημέρα μνήμης» για το Ολοκαύτωμα, εφόσον τα γεγονότα είναι τόσο δυνατά από μόνα τους για μα ξεχαστούν, αξίζει να σημειωθεί ότι μια έρευνα του CNN το 2018 αποκάλυψε πως ένας στους είκοσι νέους Ευρωπαίους δεν έχει ακούσει ποτέ για το Ολοκαύτωμα. Και αν υπάρχουν κάποιοι που δεν βρίσκουν το λόγο που εξακολουθούμε να αφιερώνουμε την 27η Ιανουαρίου κάθε χρόνο σε φόρο τιμής στους μάρτυρες του Ολοκαυτώματος, ας συλλογιστούν ότι οι πόλεμοι και τα εγκλήματα που διαπράττονται σε αυτούς εξακολουθούν να μαστίζουν τον πλανήτη, με πιο πρόσφατο αυτό της Ουκρανίας, στην καρδιά της Ευρώπης. Άλλη μια φορά που καταλαβαίνουμε πως η ανθρωπότητα διδάχτηκε ελάχιστα από το πρόσφατο παρελθόν της, και πως είναι ανάγκη να μην ξεχάσουμε ποτέ τη φρίκη της παράνοιας μιας «ανώτερης ανθρώπινης φυλής» που αποφασίζει την μαζική εξολόθρευση «κατώτερων» λαών. 

27 Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος. 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην κατηγορία ΓΕΝΙΚΑ με ετικέτες .