Οι συνέπειες του παθητικού καπνίσματος

Οι συνέπειες του παθητικού καπνίσματος είναι γνωστές για την υγεία των ανθρώπων και ειδικά των παιδιών που ζουν στο ίδιο περιβάλλον με τον καπνιστή. Πάνω από 40 μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες ουσίες απελευθερώνονται στον αέρα και προκαλούν άσθμα, πνευμονικές λοιμώξεις και καρκίνο σε αθώους ανθρώπους που αναγκάζονται να ζουν σε συνύπαρξη με όσους απολαμβάνουν το κάπνισμα μέσα στο σπίτι. 
Το ίδιο ισχύει όμως και για τα ζωάκια που μοιράζονται τη ζωή τους μαζί μας. Τα κατοικίδια μας αναπνέουν τον ίδιο αέρα και λόγω του χαμηλού τους ύψους επηρεάζονται περισσότερα από την εναπόθεση των καταλοίπων του καπνού στα χαλιά, τα υφάσματα και τις επιφάνειες. Επίσης απορροφούν διπλάσια ποσότητα νικοτίνης γιατί εναποτίθεται στο τρίχωμα τους που από τη φύση τους καθαρίζουν με τη γλώσσα τους. 
Στα σκυλιά δημιουργούνται ασθένειες συναφείς με τους ανθρώπους. Πνευμονικές και αναπνευστικές λοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις, καρδιολογικά προβλήματα, εμφύσημα και καρκίνος. 
Στις γάτες ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος γιατί συνηθίζουν να φροντίζουν και να γλείφουν συστηματικά τη γούνα τους. Το λέμφωμα, μια κακοήθης αιματολογική ασθένεια, έχει συνδεθεί με την έκθεση της γατούλας στο παθητικό κάπνισμα. 

Πολύ συχνά οι ιδιοκτήτες των ζώων αγνοούν τις συνέπειες του καπνίσματος τους για τα αγαπημένα τους ζωάκια που πολλές φορές αγαπούν και νιώθουν σαν παιδιά τους. 
Για την διασφάλιση της υγείας τους:
🔵 Σταματήστε το κάπνισμα στο περιβάλλον που κινείται το ζωάκι σας. 
🔵 Καθαρίζετε συστηματικά με ατμό τις κουρτίνες, τα υφάσματα των επίπλων και τα χαλιά. 
🔵 Πλένετε συχνά το τρίχωμα τους.
🔵 Καπνίστε σε εξωτερικούς χώρους. 
🔵 Μην καπνίζετε στο αυτοκίνητο όταν έχετε το ζωάκι σας μέσα ή όταν το κρατάτε αγκαλιά στο σπίτι. 
🔵 Διακόψτε εντελώς το κάπνισμα. Κάνετε ένα δώρο υγείας στο αγαπημένο σας κατοικίδιο και ένα δώρο ζωής στον εαυτό σας!

Αφήστε μια απάντηση