Οι παλιές αγάπες

Ο χρόνος που πέρασε μας έδωσε και μας δίδαξε πολλά. Γράφτηκαν #αναθέματα, #διδάγματα, #ανασκοπήσεις όλων των ειδών για το «μαύρο, καταραμένο 2020». Να πάει στα κομμάτια, να μην ξαναγυρίσει. Ως και βρισιά σε χριστουγεννιάτικο λαμπιόνι του έδωσαν οι Ιταλοί.

Κι όμως του οφείλουμε κι ένα «#ευχαριστώ». Παράξενο ακούγεται κι όμως του το χρωστάμε. Μας έδωσε ένα μεγάλο #κόσκινο για να περάσουμε τις σχέσεις μας και να κοσκινίσουμε τις #Παλιές #Αγάπες μας. Οι Παλιές Αγάπες γράφονται με Π και Α κεφαλαίο, όπως ταιριάζει σε τίτλους ευγένειας, σε σεβαστά πρόσωπα. Είναι αυτές που μας κράτησαν όρθιους στο παρελθόν, μας έδωσαν χέρι και ώμο να ακουμπήσουμε, μας έδωσαν αυτιά ν’ ακούσουν τα μύχια της ψυχής μας. Είναι οι #παιδικές #φιλίες που σφράγισαν τα χρόνια της αθωότητάς μας. Είναι οι #συμμαθητές και οι #συμμαθήτριες που μοιράστηκαν τη γνώση, την ανησυχία, την αγωνία του βαθμού, μα πάνω απ’ όλα τα γέλια. Είναι οι #συμφοιτητές και οι #συμφοιτήτριες, διαβατήριο στον ενήλικο κόσμο. Είναι όλοι και όλες που αντάλλαξαν μαζί μας φωναχτές και σιωπηρές συμφωνίες πως «θα είμαστε πάντα #φίλοι».

Και μετά ήρθαν, όχι οι μέλισσες του Ξανθούλη, μα το νερό της ζωής και της καθημερινότητας για να πάρει μαζί τα κεφαλαία Π και Α. Και κάπου ξεθώριασαν αλλά πάντα υπήρχαν τα κεφαλαία αυτά. Στις #ευχές των γιορτινών ημερών, στις #συναντήσεις, στα #τηλεφωνήματα αλλά και στις #αγκαλιές. Και μετά ήρθε το 2020. #Κλείσιμο, #καραντίνα, #αγωνία, ατομική #ευθύνη, έννοια… Και κάπου ξεπρόβαλλαν οι Παλιές Αγάπες. Πρόσφορο έδαφος το κλείσιμο, μας έδωσε ευκαιρία για περισυλλογή. Και ,ω του θαύματος, οι Παλιές Αγάπες κοσκινίστηκαν. Κι έμειναν αυτές που Έπρεπε να Μείνουν (με Ε και Μ κεφαλαία πάλι, τίτλοι ευγένειας και σεβασμού) κι άφησαν τις άλλες – αυτές που δεν μπορούσαν να περάσουν από τη σίτα του κόσκινου- πίσω.

Το «καταραμένο 2020» ήταν για πολλούς η χρονιά του κόσκινου των σχέσεων. Για το λόγο αυτό του οφείλουμε μια ευχαριστία. Μας έδειξε ποιες είναι οι Αληθινές Παλιές Αγάπες και μας έδωσε χώρο για Καινούργιες. Για να μπορούμε να αγαπάμε αληθινά!Καλή, Αληθινή Χρονιά!

Credit to: @Elina Raymondou. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για το υπέροχο κείμενο της αγαπημένης μου φίλης και συμμαθήτρια Ελίνας Ραυμόνδου.