Οι καφέ κάδοι οργανικών απορριμμάτων και η σημασία τους

Την πρώτη φορά που αντίκρισα τον καφέ κάδο δίπλα στους μπλε κάδους ανακύκλωσης, απέναντι από το φαρμακείο, αναρωτήθηκα τη χρησιμότητα του. Η σήμανση του έγραφε οργανικά απόβλητα και στην αρχή είχε κλειδαριά. Σε ποιους είχαν δοθεί κλειδιά και γιατί ποτέ δεν έμαθα. Κάποια στιγμή έχασε την κλειδαριά του και έστεκε εκεί στην άκρη περιμένοντας να ανακαλύψουμε τη σημασία της ύπαρξης του. Ο λόγος για τους νέους, καφέ κάδους που σιγά σιγά ξεπροβάλλουν στην πόλη και ελάχιστοι είναι αυτοί που ξέρουν που χρησιμεύουν.

Οι καφέ κάδοι άρχισαν εδώ και ένα περίπου χρόνο, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τοποθετούνται πιλοτικά για τη συλλογή οργανικών απορριμμάτων με σκοπό τη σωστή διαχείριση και περαιτέρω αξιοποίηση των βιοαποβλήτων. Πιο συγκεκριμένα οι κάδοι βρίσκονται στη πόλη μας για να πετάμε:

✅ Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια

✅ Κρέας – ψάρι – θαλασσινά (και τα κόκκαλα)

✅ Αυγά (και τα τσόφλια)

✅ Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια

✅ Δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κέικ, γλυκά

✅ Υπολείμματα και φίλτρα από καφέ/τσάι

✅ Γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρευστες κρέμες, γιαούρτι)

✅ Ξηρούς καρπούς και τα περιβλήματα τους

✅ Κουκούτσια ελιάς

✅ Κλαδιά, φύλλα, χώμα, γκαζόν

✅ Πριονίδι, ροκανίδι

✅ Στάχτη καυσόξυλων

✅ Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες, εφημερίδες (όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά)

⚠️Προσοχή! ΔΕΝ πρέπει να πετάμε:

🟥Γόπες τσιγάρων & στάχτες

🟥Μαγειρικά λάδια και λίπη

🟥Κάψουλες καφέ

🟥Τροφές και περιττώματα ζώων

🟥Πλαστικά, γυαλιά, μεταλλικά

🟥Μπαταρίες

🟥Γυαλιστερά χαρτιά (π.χ. περιοδικά) & Συσκευασίες κάθε είδους (μπαίνουν στον μπλε κάδο)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Στους καφέ κάδους τοποθετούμε μόνο βιοαποδομήσιμες σακούλες (κατασκευάζονται από άμυλο καλαμποκιού ή πατάτας) και έτσι μετατρέπονται κι αυτές σε κόμποστ, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με τα υπολείμματα τροφών. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να τοποθετήσετε τα οργανικά υπολείμματα σε ανθεκτικές χάρτινες ή βιοαποδομήσιμες σακούλες, μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε ΑΝΟΙΧΤΕΣ πλαστικές σακούλες, για να είναι ευκολότερη η συλλογή και επεξεργασία στο εργοστάσιο.

Επομένως, στους καφέ κάδους απορρίπτουμε οργανικά υλικά, μη τοξικά, τα οποία με την συλλογή τους από το σπίτι μας συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς αμέσως μετά προωθούνται για κομποστοποίηση. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Είναι μια φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά υλικά των σκουπιδιών μας, σε μια μάζα που λέγεται κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα που χρησιμεύει για τον εμπλουτισμό του εδάφους. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.Τ

α οφέλη της κομποστοποίησης είναι τεράστια και πιθανόν έχουμε πλήρη άγνοια, βλάπτοντας με αυτό το τρόπο το περιβάλλον αλλά και τη ζωή μας.

🌱 Το κόμποστ είναι το τέλειο λίπασμα. Πολύ πιο υγιεινό από οποιοδήποτε λίπασμα.

🌱 Με τη χρήση του, το έδαφος αναζωογονείται, συγκρατεί το νερό και αποθηκεύει τα θρεπτικά συστατικά.

🌱 Μειώνεται η ρύπανση του εδάφους, των υδάτων και της ατμόσφαιρας.

🌱 Προστατεύεται ο πλανήτης από το φαινόμενο του θερμοκηπίου μιας και περιορίζονται οι ποσότητες εκπομπών μεθανίου και μονοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από την ταφή των οργανικών αποβλήτων.

🌱 Είναι η μοναδική μέθοδος που επιτρέπει ανακύκλωση βασικών υλικών, όπως π.χ. του χαρτιού κουζίνας 

🌱 Είναι η πιο οικονομική μέθοδος τελικής διαχείρισης οργανικών αποβλήτων.

🌱 Δεν παράγει επικίνδυνα, τοξικά αέρια ή καρκινογόνες ουσίες.

Δυστυχώς, τα φαινόμενα έχουν δείξει ότι οι γνώσεις μας για τη διαδικασία ανακύκλωσης είναι ελλιπείς, συναντώντας πολύ συχνά περιστατικά λανθασμένων απορριμμάτων στους χρωματιστούς κάδους. Επομένως είναι ορατός ο κίνδυνος να επαναληφθούν παρόμοιες εικόνες. Υπάρχει λοιπόν κίνδυνος να μετατρέψουμε το νεοφερμένο κάδο σε έναν κοινό κάδο σκουπιδιών. 

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες από διάφορους φορείς αλλά και το κράτος, να έρθει ο άνθρωπος της πόλης αντιμέτωπος με την ευθύνη που πρέπει να αναλαμβάνει για την προστασία της φύσης. Να καλλιεργηθεί η οικολογική παιδεία και η σημασία της ευαισθητοποίησης απέναντι στο περιβάλλον. Ας καλωσορίσουμε τους νέους καφέ «αγνώστους» της πόλης μας, ας τους μάθουμε στα παιδιά μας και ας υποστηρίξουμε το λόγο της ύπαρξης και της σημασίας τους, βάζοντας μέσα τα σωστά απορρίμματα. Μία κίνηση που μόνο καλό μπορεί να προσφέρει στο περιβάλλον και τον πλανήτη μας.