Νάρκισσοι. Τα πυροβόλα μανουσάκια

Τα μανουσάκια! Έτσι αποκαλούν στην Κρήτη τα ευωδιαστά λευκά λουλούδια του νάρκισσου. Ένα μυροβόλο λουλούδι των αγρών, που συναντούμε σε πολλές περιοχές της Νότιας Ελλάδας και των νησιών μας και γεμίζει με το άρωμά του την ελληνική μας ύπαιθρο.

Ποιος ήταν όμως ο Νάρκισσος; Σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο ήταν ο όμορφος Βοιωτός που χάθηκε σε μια πηγή του Ελικώνα, γοητευμένος μέχρι θανάτου με την εικόνα του που αντικαθρέφτιζε το νερό. Σ’εκείνη τη θέση που πέθανε αυτοθαυμαζόμενος, φύτρωσε και το ομώνυμο λουλούδι, το οποίο στόλιζε τους τάφους των αρχαίων Ελλήνων και αποτελούσε το σύμβολο της Περσεφόνης, καθώς αυτά ακριβώς τα άνθη μάζευε όταν την απήγαγε ο Άδης για τον Κάτω Κόσμο. Είναι όμως και το λουλούδι που στόλιζε το κεφάλι των Ερινυών όταν ξεχύνονταν για να τιμωρήσουν τους εγκληματίες, αλλά και αυτό που προσπάθησε να κόψει ο ερωτευμένος Ντένης με κίνδυνο της ζωής του για χάρη της Κλαίλιας στην Αναδυομένη του Γρηγόρη Ξενόπουλου.

Γιατί όμως ταύτιζαν πάντα τον Νάρκισσο με τέτοιους λυπηρούς ή ατυχείς συσχετισμούς; Ίσως επειδή οι βολβοί του προκαλούσαν σπασμούς και αναισθητοποιούσαν, όποιον τους κατανάλωνε. Ίσως και γιατί το άρωμα του είναι τόσο έντονο, που σε κλειστό χώρο ακόμη και σήμερα όπως πιστεύουν στην Κρήτη, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και νάρκωση. Αντίθετα όμως με τους Έλληνες, στην Κίνα ο νάρκισσος αποτελεί σύμβολο καλοτυχίας, με τα άνθη του να στολίζουν τα σπίτια τους την Πρωτοχρονιά, ώστε να προσελκύσουν την ευημερία. Μα οι μεγαλύτεροι θαυμαστές του έγιναν οι Ολλανδοί, που ήδη από τα μέσα του 16ου αιώνα εμπορεύονταν αρκετές ποικιλίες του με διασταυρώσεις που έκαναν με αποτέλεσμα αυτών να απειλείται η επιβίωση ορισμένων άγριων βολβών, χωρίς ποτέ όμως να καταφέρουν να ευωδιάζουν όπως οι νάρκισσοι της άγριας φύσης. 

Αυτό λοιπόν το ευωδιαστό λουλούδι του τέλους του χειμώνα, έχει την ικανότητα να σας μεθύσει με την ομορφιά και το άρωμα του, μπορεί να στολίσει τα μπαλκόνια και τις γλάστρες σας, αρκεί να το φυτέψετε σε ηλιόλουστη τοποθεσία με αρκετό λίπασμα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας του. Και θα μείνει μαζί σας για πάντα, μιας και μπορείτε να κρατήσετε τους βολβούς στο σκοτάδι μέχρι το επόμενο Φθινόπωρο. Όπως για πάντα έμεινε δίπλα στα νερά του ποταμού ο όμορφος Νάρκισσος, θαμπωμένος από την ίδια την ομορφιά του…