Καφεΐνη και υγεία

Καφεΐνη. Οι περισσότεροι νιώθουμε ισχυρή την ανάγκη της μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας το πρωί, προκειμένου να ξυπνήσουμε για τα καλά και για να τροφοδοτήσουμε δύναμη στον οργανισμό μας για το ξεκίνημα της ημέρας μας. Τι επίδραση όμως έχει στον οργανισμό μας ο καφές που κρατάμε με πάθος στα χέρια μας όση ώρα προετοιμαζόμαστε για τον καθημερινό αγώνα;

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2019, αποκαλύπτει πως από τη μυρωδιά και μόνο η μνήμη μας ξυπνά και το ίδιο και ολόκληρο το κεντρικό νευρικό μας σύστημα. Χάρη στην καφεΐνη, η πνευματική μας εγρήγορση και συγκέντρωση επιταχύνονται, το ίδιο και η αντίληψη του χώρου, ενώ παράλληλα όμως, αυξάνεται και η νευρικότητα και οξυθυμία μας. Στο σώμα μας χρειάζεται μόλις ένα δεκάλεπτο για να ξεκινήσει η επίδρασή της και η κορύφωση συμβαίνει μέσα στα πρώτα τρία τέταρτα της ώρας, με τον κάθε οργανισμό να αντιδρά διαφορετικά. Στο ερώτημα εάν μας κάνει τελικά καλό, έρευνες έχουν δείξει πως η καφεΐνη βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφράγματος, διαφόρων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, αλλά και στη νόσο Πάρκινσον. Σε μακροπρόθεσμη δε βάση, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του λίπους γιατί αυξάνει το μεταβολισμό, σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση, δρα δε και ως ήπιο διουρητικό, γι’αυτό καλό είναι να συνοδεύεται και από κάποια τροφή που θα επιβραδύνει την κίνηση του υγρού στο σώμα. Η συνετή κατανάλωση καφέ βοηθά πολλές φορές και στην ανακούφιση των πονοκεφάλων. Καφεΐνη μπορούμε να προσλάβουμε όμως και από άλλα ροφήματα και τρόφιμα εκτός του καφέ, όπως τη σοκολάτα, το μαύρο τσάι και αρκετά σύγχρονα ενεργειακά ποτά. Χρειάζεται όμως ένα μέτρο, στην κατανάλωση της και αυτό γιατί η διέγερση που προκαλεί ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, νευρικότητα και ταραχή εξαιτίας της επιτάχυνσης του καρδιακού ρυθμού και της αδρεναλίνης που απελευθερώνει. Σαν αποτέλεσμα, εκτός από οξύθυμοι, πιθανόν να καταλήξουμε να μη μπορούμε να κοιμηθούμε σωστά και να επηρεαστεί σημαντικά το πεπτικό μας συστήμα με καούρες, κράμπες, διάρροια και δυσπεψία.

Ποια είναι τελικά η σωστή δοσολογία καφεΐνης; Η απάντηση των ειδικών ορίζει ότι έως τρεις κούπες καφέ την ημέρα αρκούν για να έχουμε τα οφέλη της. Καλό δε είναι να αποφεύγουμε την καφεΐνη λίγες ώρες πριν πάμε για ύπνο. Η ετυμηγορία για την καφεΐνη είναι «Αθώα» αλλά όπως όριζαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι πάντα με μέτρο για να έχουμε τις ευεργετικές της ιδιότητες.