Κατοικίδια – κάνουν καλό στην υγεία

Κατοικίδια – κάνουν καλό στην υγεία μας

  Η συνύπαρξη μας με τα κατοικίδια είναι ευεργετική για τη σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία. 
  Πολύ συχνά οι άνθρωποι που δεν αγαπούν τα ζώα ή μπορεί να τα συμπαθούν αλλά δεν τα θέλουν σπίτι τους,απορούν με όλους εμάς που λαχταρούμε να γυρίσουμε μετά απο μια κουραστική μέρα στη δουλειά σε ένα σπίτι που μας περιμένει μια γατούλα που γουργουρίζει στην αγκαλιά μας ή ένας σκυλάκος που χοροπηδά και κουνάει τρελά την ουρά του στη θέα μας.  
  Τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία μας και αυτό δεν είναι μια φιλόζωη προσέγγιση. Είναι αποτέλεσμα πολλών ιατρικών ερευνών πάνω στις συνέπειες που έχει η σχέση μας με τα ζώα στη ζωή μας.

Τα συμπεράσματα των μελετών αυτών είναι τα εξής:

1. Αποτρέπουν την εμφάνιση αλλεργιών στα μωρά.
  Όσο πιο νωρίς έρθει ένα μωρό σε επαφή με τα ζώα τόσο πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα χτίζει και μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών και εκζεμάτων.

2. Κάνουν τα παιδιά υπεύθυνα.
  Τα παιδιά που μεγαλώνουν με ζώα μαθαίνουν να γίνονται πιο ώριμα και πιο υπεύθυνα. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους,διδάσκονται τη φιλία,την αφοσίωση,την πίστη,την ανιδιοτελή αγάπη και τη συμπόνια από τα κατοικίδια τους. Γνωρίζουν απο νωρίς τον κύκλο της ζωής παρακολουθώντας το ζευγάρωμα ,την κυοφορία,τη γέννα αλλά και το θάνατο καθώς τα ζώα πεθαίνουν νωρίτερα απο τους ανθρώπους. Τα ζώα σε αποδέχονται όπως είσαι και δεν σε επικρίνουν ούτε σε μαλώνουν όπως κάνουν συχνά οι γονείς. Η παρουσία τους χαρίζει αίσθημα ασφάλειας όταν η μαμά και ο μπαμπάς λείπουν στη δουλειά. 
Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή παιδιά που βιώνουν σχολική βία και κοινωνική απομόνωση αναπτύσσουν αυτοπεποίθηση και σιγουριά μέσα απο τη σχέση τους με τον τετράποδο φίλο τους.

3. Μειώνουν το στρες.
  Το συναίσθημα της τρυφερότητας και της ηρεμίας που νιώθεις κοντά στο αγαπημένο σου κατοικίδιο οδηγεί τον οργανισμό σου να μειώσει τα επίπεδα των στρεσογόνων ορμονών. Ακόμα και ένα χρυσόψαρο που το παρατηρείς να κολυμπάει στη γυάλα του μειώνει τους σφυγμούς και τη μυϊκή ένταση.

4. Θεραπεύουν την κατάθλιψη.
Η αγάπη, η αφοσίωση και η άνευ όρων αποδοχή που μας χαρίζει το κατοικίδιο μας καθώς και το αίσθημα ευθύνης που απαιτεί η φροντίδα του,κρατά το μυαλό μας μακρυά απο τις σκέψεις που γεννά η μοναξιά. Μία απο τις μεγαλύτερες ανάγκες του ανθρώπου είναι “το άγγιγμα”. Το χάδι του ζώου μας αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης και μας προσφέρει πληρότητα και γαληνεμένη ψυχή.


5.  Αναγνωρίζουν τις ασθένειες πριν απο εμάς.
  Τα κατοικίδια έχουν ιδιαίτερα οξυμένες αισθήσεις και μπορεί να παρατηρήσουν τις αλλαγές που φέρνει μια ασθένεια πριν την αντιληφθούμε εμείς. Τα σκυλιά μπορούν να αναγνωρίσουν το διαβήτη και μερικούς τύπους καρκίνων όπως τον καρκίνο του προστάτη απο την αλλαγή της μυρωδιάς του ιδιοκτήτη τους. 

6. Σε κρατάνε σε φόρμα.
  Τα ζωάκια μας χρειάζονται παιχνίδια και συχνή άσκηση και αυτό κάνει καλό και στη δική μας υγεία. Η σωματική δραστηριότητα μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Έχει παρατηρηθεί ότι το καθημερινό περπάτημα που κάνουν οι ιδιοκτήτες σκύλων,καθορίζει χαμηλή αρτηριακή πίεση καθώς και μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Επίσης σε μελέτη που έχει διεξαχθεί σε ανθρώπους που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο εκείνοι που έχουν σκύλο ζουν περισσότερο και με λιγότερα φάρμακα γιατί ασκούνται με το περπάτημα που απαιτεί η βόλτα του τετράποδου φίλου τους. 

7. Αυξάνουν την κοινωνικότητα μας.
  Οι νέοι που έχουν ισχυρό δεσμό με τα κατοικίδια τους,νιώθουν πιο ανοιχτοί στις σχέσεις τους και λειτουργούν με περισσότερη αυτοπεποίθηση στη ζωή τους σε σχέση με άλλους που δεν έχουν κατοικίδιο. Η γνωριμία με άλλους ιδιοκτήτες σκύλων στη βόλτα του ζώου, στα pet shop, ή απλά η συζήτηση που ανοίγεται απο φιλόζωους ανθρώπους στο δρόμο διευρύνει τον κοινωνικο μας κύκλο. 

8.  Συντροφεύουν τους ηλικιωμένους. 
´Εχει παρατηρηθεί ότι οι ηλικιωμένοι που έχουν κατοικίδιο μειώνουν κατα 30% τις επισκέψεις τους στο γιατρό. Ειδικά εκείνοι που πάσχουν απο άνοια ή Alzheimer’s αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα τους με μεγαλύτερη ηρεμία και σιγουριά χάρη στην παρέα ενός ζώου που τους συντροφεύει.

 Ας υιοθετήσουμε ένα κατοικίδιο ζωάκι! Ομορφαίνουν τη ζωή μας και μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους!

Χριστίνα Γκιούρδα

Αφήστε μια απάντηση