Η εγκυμοσύνη είναι το θαύμα της δημιουργίας μιας νέας ζωής

Είναι μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από έντονες βιολογικές ,οργανικές και ψυχολογικές μεταβολές. Η μέλλουσα μητέρα ζητά να μάθει πως θα αντιμετωπίσει τις αλλαγές που βιώνει το σώμα της από το βομβαρδισμό των ορμονών ,κυρίως όμως αγωνιά για το πως θα προστατέψει και θα εξασφαλίσει την απόλυτη υγεία του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η σωστή διατροφή και η λήψη βιταμινών πριν και μετά τη σύλληψη είναι σημαντικές για την πρόληψη γενετικών ανωμαλιών,τη πληρέστερη ανάπτυξη των οργάνων και του σκελετού των εμβρύων καθώς και τη διατήρηση του αιματοκρίτη της μητέρας σε καλό επίπεδο.
Το κάπνισμα,το αλκοόλ και η καφεΐνη προκαλούν αποβολές,ολιγοβαρή μωρά και δυσμενείς επιδράσεις στον εγκέφαλο και την καρδιά του εμβρύου.

ΝΑΥΤΙΑ-ΕΜΕΤΟΣ/ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Η ναυτία εμφανίζεται συνήθως μετά την τρίτη βδομάδα της κύησης και οφείλεται στην αιφνίδια αύξηση των ορμονών και κυρίως της χοριακής γοναδοτροπίνης.Δεν έχει ξεκαθαριστεί γιατί αυτό εμφανίζεται σε μερικές γυναίκες και σε μερικές όχι. Είναι πιθανόν η φτωχή σε βιταμίνες και μέταλλα διατροφή προς της σύλληψης καθώς και η κόπωση να δημιουργούν κάποια προδιάθεση. Το φαινόμενο της τάσης για εμετό υποχωρεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
-Συχνά μικρά γεύματα ( η φύση έχει προνοήσει ώστε το έμβρυο να απορροφά συστατικά από τα αποθέματα του οργανισμού μας ακόμα και αν εμείς λιμοκτονούμε)
-Αργή έγερση από το κρεβάτι.
-Αποφυγή ισχυρών οσμών που ενοχλούν.
-Υψηλή λήψη πρωτεϊνών ,ιδιαίτερα το βράδυ.
-Καλός αερισμός του σπιτιού και του εργασιακού χώρου.
-Αποφεύγουμε άγχος και κόπωση.
-Πίνουμε ροφήματα μέντας,χαμομηλιού και τζίντζερ.
-Αρωματισμός χώρου με λεβάντα,τζίντζερ,πορτοκαλί,μέντα με συσκευή καύσης αιθερίων ελαίων.
-Συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στον έλεγχο της ναυτίας της εγκυμοσύνης είναι η βιταμίνη C 500mg και η βιταμίνη B6 25mg.
-Βραχιόλι sea band που φοριέται στον καρπό και ενεργοποιεί το σημείο βελονισμού που ελέγχει τις ναυτίες.
ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΜΕ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΣΥΣΤΗΣΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ

ΚΑΟΥΡΕΣ/ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
5-10% των εγκύων υποφέρουν από καούρες στο στομάχι. Οφείλονται στην προγεστερόνη που χαλαρώνει τη βαλβίδα εισόδου του στομαχιού με αποτέλεσμα τα οξέα να ερεθίζουν τον οισοφάγο,ειδικά κατα το τελευταίο τρίμηνο που η μήτρα μεγαλώνει και πιέζει.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
-Αποφυγή δύσπεπτων τροφών.
-Συχνά μικρά γεύματα.
-Ύπνος με το σώμα ανασηκωμένο
-Τσάι από μελισσόχορτο,μέντα
-Αντιόξινα μόνο με συμβουλή γιατρού.

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ/ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Σύμπτωμα συνηθισμένο στην εγκυμοσύνη που οφείλεται στη χαλάρωση των μυών του εντέρου και τη μείωση της κινητικότητας του λόγω της δράσης της προγεστερόνης.Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν η ολοένα αυξανόμενη μήτρα πιέζει τα έντερα.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
-Νερό και πολλά υγρά.
-Κατανάλωση φυτικών ινών στην τροφή.
-Άσκηση,περπάτημα.
-Αντικατάσταση ζάχαρης με μέλι
-Φροντίζουμε να λαμβάνουμε τα συμπληρώματα σιδήρου που επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα με φυσικό χυμό πορτοκαλί η με συμπλήρωμα διατροφής βιταμίνης C.
-Χρήση υποθέτων και μικροκλυσμάτων γλυκερίνης με σύνεση και όταν δεν υπάρχει πρόβλημα αιμορροίδων.
-ΔΕΝ λαμβάνουμε καθαρτικά με σέννα ή άλλα βότανα γιατί πέρα από τον επικίνδυνο σπασμό του εντέρου μεταβάλλονται και οι μηχανισμοί απορρόφησης απαραίτητων βιταμινών για την περίοδο της κυοφορίας.
-ΟΧΙ σε υπακτικά λάδια και γάλα Μαγνησίας χωρίς σύσταση γιατρού.

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ/ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Οι αιμορροΐδες εμφανίζονται στην εγκυμοσύνη λόγω της χαλαρότητας των φλεβών γύρω από το ορθό έντερο.Φαινόμενο που προκαλείται απο τις ορμόνες και την ελάττωση της ροής του αίματος από την πίεση που ασκεί το κεφάλι του μωρού στην πύελο.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
-Τροφές με κυτταρίνη.
-Πολλά υγρά και νερό.
-Άσκηση
-Αποφυγή ορθοστασίας.
-Πλύσιμο τοπικό με κρύο νερό και σαπούνι με ουδέτερο PH.
-Τοπική χρήση καταπραυντικών φυτικών κρεμών.

ΚΟΛΠΙΚΕΣ ΕΚΚΡΙΣΕΙΣ/ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Κατα την εγκυμοσύνη οι βλεννώδεις εκκρίσεις αυξάνονται. Ο σχηματισμός ενός γαλακτώδους υγρού είναι φυσιολογικός και συμβάλλει στο να προστατεύεται ο κόλπος απο μολύνσεις και φλεγμονές.Ομως ένα μεγάλο ποσοστό των εγκύων λόγω των υψηλών επιπέδων οιστρογόνων και της αύξησης του γλυκογόνου στα κολπικά κύτταρα προσβάλλονται απο μυκητιάσεις.Συνήθεις ένοχοι είναι ο μύκητας Candida albicans και οι τριχομονάδες και προκαλούν κνησμό, τσούξιμο και δύσοσμες εκκρίσεις.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
-Φροντισμένη τοπική αγωγή με φυσικά η δερματολογικά ελεγμένα υγρά σαπούνια.
-Όχι κολπικές πλύσεις.
-Χρήση ενδοκολπικών σκευασμάτων γαλακτικού οξέος που ανακουφίζουν τα συμπτώματα .
-Μυκητοκτόνα υπόθετα και κολπικές κρέμες μόνο με σύσταση γιατρού.

ΚΡΑΜΠΕΣ/ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Οι κράμπες δεν είναι ιδιαίτερο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης  και συμβαίνει συνήθως τις τελευταίες βδομάδες της κύησης. Αιτίες : κούραση,έλλειψη μαγνησίου , καλίου, χαμηλά επίπεδα ασβεστιου και σπάνια έλλειψη νατρίου.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
-σκευάσματα ασβεστιου και μαγνησίου 
-ελαφρύ μασάζ των ποδιών.

ΚΙΡΣΟΙ-ΦΛΕΒΙΤΙΔΑ-ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΑ
Η επίδραση των ορμονών, και η μηχανική πίεση που εξασκείται απο το έμβρυο και τον όγκο της μήτρας αναγκάζει τα αγγεία σε σύσπαση και χαλάρωση του μυικού τόνου των φλεβών. Η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και ο αριθμός των προηγούμενων κυήσεων επιτείνουν το πρόβλημα.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 
-Αποφυγή ορθοστασίας.
-Άσκηση ,περπάτημα
-Αποφυγή υπερβολικής αύξησης του βάρους.
-Ειδικές ελαστικές κάλτσες που εμποδίζουν τη διάταση των φλεβών,συγκρατούν τα τοιχώματα,και ανακουφίζουν την κυκλοφορία του αίματος ( με σύσταση γιατρού)
-Καλσόν εγκυμοσύνης ( με σύσταση γιατρού).
-Επάλειψη με φυτικές κρέμες ανακούφισης του πόνου, της φαγούρας και του ερεθισμού.
-Μπάνιο με νερό σε θερμοκρασία δωματίου και όχι πολύ καυτό η πολύ κρύο.

ΟΙΔΗΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ/ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Φυσιολογικό φαινόμενο προς το τέλος της εγκυμοσύνης και το τέλος της μέρας.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
-Αποφυγή κατανάλωσης αλμυρών τροφών.
-Ελαφρύ μασάζ .
-Τοποθετούμε τα πόδια ψηλά τουλάχιστον 10 λεπτά.
-Μετά το πρώτο τρίμηνο κάνουμε ποδόλουτρο στο οποίο προσθέτουμε λίγες σταγόνες γεράνι,λεβάντα και γκρέιπφρουτ για ανακούφιση.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μεταξύ 24ης και 28ης βδομάδας μπορεί να εμφανιστεί διαβήτης. Οι πιθανότητες αυξάνουν όταν υπάρχει ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια , όταν η ηλικία της μητέρας είναι πάνω απο 40 και όταν έχει προηγηθεί εγκυμοσύνη μεγαλόσωμου παιδιού. Η έγκυος στην περίπτωση αυτή πρέπει να ελέγχει συχνά στη διάρκεια της μέρας τις τιμές του σακχάρου- ειδικά όταν κάνει ινσουλίνη- και να το ρυθμίζει για να εξασφαλίσει την υγεία του μωρού που κυοφορεί.

ΟΥΛΙΤΙΔΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ
Η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που περιλαμβάνει πρήξιμο των ούλων,αιμορραγία και ερυθρότητα. Οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές και στην προϋπάρχουσα κακή στοματικη υγιεινή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι εσφαλμένη αντίληψη ότι το μωρό απορροφά ασβέστιο απο τα δόντια της μητέρας του.
Η πρόληψη είναι σημαντική γιατί η κατάσταση των ούλων και των περιοδοντικών ιστών επηρεάζει την υγεία του εμβρύου και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό με μωρά χαμηλού βάρους. Επίσης, αν δημιουργηθεί οξεία μόλυνση των ούλων θα απαιτηθεί λήψη αντιβιοτικών που δεν είναι το καλύτερο κατα τη διάρκεια της κύησης.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
-Εξαιρετικά σχολαστική στοματική υγιεινή. Πλύσιμο με καλή μαλακή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα με θεραπευτικές ιδιότητες .
-Οδοντικό νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια.
– Στοματοπλύματα ελαφριάς συγκέντρωσης χλωρεξιδίνης μετά το πρώτο τρίμηνο.
– Καθαρισμός απο τον οδοντίατρο κατα τη διάρκεια του β τριμήνου της κύησης.
-Φθορίωση αν χρειαστεί ( δεν είναι επιβλαβής για το έμβρυο)
Επισημαίνουμε στη μέλλουσα μητέρα που κάνει εμετούς ότι δεν πρέπει να πλένει τα δόντια της αμέσως μετά , γιατί η σύγχρονη παρουσία γαστρικών οξέων και οδοντόκρεμας προσβάλλει την αδαμαντίνη και διαβρώνει τα δόντια.

ΡΙΝΙΤΙΔΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ
Μπορεί να εμφανιστεί κατά τον τέταρτο με πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης και περιλαμβάνει μπούκωμα, φαγούρα, και καταρροή. Αν δεν θεραπευθεί , επηρεάζει τον ύπνο και μπορεί να επιδεινωθεί σε άσθμα και ιγμορίτιδα.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
-Ρινικές πλύσεις κατά προτίμηση με υπέρτονο ορό.
-Ρινικές αντισταμινικές σταγόνες μόνο με σύσταση γιατρού.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μεταβάλλεται η όραση. Μπορεί να εμφανιστεί η να επιδεινωθεί μία μυωπία.Μπορεί να δημιουργηθεί υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια η ακόμη και οίδημα στην περιοχή της ωχράς. Ο βολβός του ματιού αλλάζει σχήμα λόγω κατακράτησης υγρών και η αισθητικότητα του κερατοειδούς μειώνεται. Αποτέλεσμα αυτού είναι ,οι γυναίκες που φορούν φακούς επαφής να μην τους ανέχονται.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 
-Σχολαστική υγιεινή προς αποφυγή των μολύνσεων.
-Κολλύρια μόνο με σύσταση γιατρού.   

ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Η ορμονική “καταιγίδα “επηρεάζει το δέρμα του προσώπου και του σώματος. Μερικές γυναίκες λάμπουν απο υγεία κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συχνά όμως στην επιδερμίδα εμφανίζονται ορισμένες όχι τόσο κολακευτικες αλλαγές.

ΠΡΟΣΩΠΟ
Το δέρμα του προσώπου εμφανίζει αύξηση της λιπαρότητας με αποτέλεσμα σμηγματόρροια, μαύρα στίγματα και τάση για ακμή. Σε λιγότερες γυναίκες παρουσιάζεται έντονη ξηρότητα, αφυδάτωση,και ερεθισμοί.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Για τη λιπαρότητα:
-Βαθύς απαλός καθημερινός καθαρισμός προσώπου με υγρό σαπούνι η αφρό. 
-Σμηγματορρυθμιστική κρέμα 
-Απαλό peeling και μάσκα προσώπου με άργιλο για ανανέωση και καθαρισμό του δέρματος .
-Αντιηλιακή κρέμα με λεπτόρρευστη υφή.
-Αποφυγή προϊόντων με οξέα φρούτων και αιθέρια έλαια. 
Για την ξηρότητα :
-Καλός καθαρισμός με γαλάκτωμα και λοτιόν
-Ενυδατική κρέμα
-Ενυδατική μάσκα προσώπου 2-3 φορές το μήνα.
-Ενυδατικά stick για τα χείλη.
-Αντιηλιακή κρέμα καθημερινά.

ΜΕΛΑΣΜΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
Η ” μάσκα εγκυμοσύνης” η αλλιώς μέλασμα ταλαιπωρεί πολλές μέλλουσες μαμάδες. Είναι σκούρες  κηλίδες του δέρματος που αναπτύσσονται στο μέτωπο , στο πάνω χείλος, και τα μάγουλα. Οφείλονται στη μελανινογόνο ορμόνη MSH και τα οιστρογόνα που διεγείρουν το δέρμα για παραγωγή χρωστικής. Το μέλασμα επιδεινώνεται με την έκθεση στον ήλιο και υποστρέφει κατά 80% μετά τον τοκετό. Επίσης, απο πλευράς υπερχρώσεων εμφανίζεται σκούρα χρώση στη μέση γραμμή της κοιλιάς,στις θηλές και στο εσωτερικό των μηρών.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 
– Απαραίτητα , αντιηλιακή με ψηλό δείκτη προστασίας.
-Ελαφρύ peeling
-Aποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε λευκαντικές κρέμες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Μετά την εγκυμοσύνη όμως ,έχουν εξαιρετικό αποτέλεσμα. 

ΣΩΜΑ
Το δέρμα του σώματος ταλαιπωρείται, χάνει την ελαστικότητα του λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος και λόγω μείωσης της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης. Η επιδερμίδα γίνεται λεπτή σαν χαρτί και εμφανίζεται έντονη ξηρότητα, ευαισθησία και κνησμος.
Με την πρόοδο της εγκυμοσύνης μαλακώνουν τα κοιλιακά τοιχώματα και ανοίγουν οι ίνες του δέρματος σε ακανόνιστα στίγματα στο κάτω μέρος της κοιλιάς,στους μηρούς,το στήθος ,και ονομάζονται ραγάδες. Επειδή δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία τους , μέλημα της εγκύου για την πρόληψη τους είναι η σωστή φροντίδα του δέρματος.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
-Oχι υπερβολική αύξηση του βάρους στη διάρκεια της κύησης.
-Η σωστή πρόσληψη βιταμινών και πρωτεϊνών αναχαιτίζει την ορμονική διαταραχή που ξεσπά στο δέρμα.
-Επάλειψη με κρέμες που περιέχουν βιταμίνη Ε, πανθενόλη, και προσφέρουν πλούσια ενυδάτωση, τροφή και αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος.
-Μασάζ με λάδι καλέντουλα, τζοτζόμπα και σταφυλοκουκουτσέλαιο που συσφίγγουν το δέρμα και τον υποκείμενο συνδετικό ιστό.
-Προς το τέλος της εγκυμοσύνης για την πρόληψη των ραγάδων και για αντικνησμώδη δράση προσθέτουμε στο λάδι λίγες σταγόνες λεβάντας, γερανιού,ροδόξυλου και νέρολι.

ΣΤΗΘΟΣ
Λίγες γυναίκες ασχολούνται με την προληπτική φροντίδα του στήθους τους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Η σημασία του στήθους δεν είναι μόνο αισθητική είναι κυρίως βιολογική γιατί ο θηλασμός του μωρού που θα γεννηθεί, θα εξασφαλίσει την υγιή ανάπτυξη του και τη δημιουργία στενής συναισθηματικής σχέσης παιδιού -μητέρας. Επομένως συστήνουμε :
-Καθημερινό μασάζ με ενυδατική κρέμα 
-Απο την αρχή του 8ου μήνα καθημερινή επάλειψη των θηλών με διάλυμα γλυκερίνης και καθαρού οινοπνεύματος σε ίσα μέρη ,θα αποτρέψει τον τραυματισμό τους κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Πολλά δερματικά αλλά και αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ατοπική δερματίτιδα,το έκζεμα,η ψωρίαση,ο ερυθηματώδης λύκος παρουσιάζουν βελτίωση κατα την περίοδο της εγκυμοσύνης.

ΜΑΛΛΙΑ
Η εγκυμοσύνη μπορεί να έχει απρόβλεπτες και εντυπωσιακές επιδράσεις στα μαλλιά. Συνήθως τα μαλλιά γίνονται πλούσια και λαμπερά αλλά υπάρχει και περίπτωση να γίνουν λιπαρά η πολύ ξηρά και θαμπά.
Συμβουλεύουμε να αποφεύγουν οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης βαφές,περμανάντ και λακ( ειδικά το α τρίμηνο της κύησης). Ακόμα και οι light βαφές  χωρίς αμμωνία έχουν ποσοστό κινδύνου αποβολών.

ΝΥΧΙΑ
Τα νύχια έχουν το ίδιο δομικό στοιχείο με τα μαλλιά, την κερατίνη. Στη διάρκεια του α τριμήνου της εγκυμοσύνης τα βερνίκια των νυχιών πρέπει να αποφεύγονται.

ΦΑΡΜΑΚΑ  ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Τα στάδια της ανάπτυξης του εμβρύου είναι τρία:
1. 0-17η μέρα. Νόμος του όλου η ουδέν. Το έμβρυο αποβάλλεται η επιζεί χωρίς βλάβες από την επίδραση φαρμάκων.
2. 18η-55η μέρα. Το διάστημα αυτό σχετίζεται με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες απο την επίδραση φαρμάκων.
3. Μετά την 8η βδομάδα υπάρχει μικρότερη πιθανότητα γενετικών ανωμαλιών απο την επίδραση φαρμάκων.
Τα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την πρόσληψη, την απορρόφηση και το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών απο τον οργανισμό της εγκύου και του κυήματος. Διαπερνούν τον πλακούντα και μπορεί να προκαλέσουν στο έμβρυο ανεπιθύμητες ενέργειες.
Τα φάρμακα που επιτρέπονται μετά απο σύσταση γιατρού είναι:
– τα παυσίπονα που ανήκουν στην κατηγορία της παρακεταμόλης
-τα αντιόξινα
-τα αποχρεμπτικά σιρόπια
-τα εισπνεόμενα κορτικοειδή
-αντιβίωση (μόνο πενικιλλίνες,κεφαλοσπορίνες και μακρολίδια).
-ομοιοπαθητικά φάρμακα .

Φάρμακα που δεν επιτρέπονται είναι:
– τα αντιφλεγμονώδη(ασπιρίνη ,δικλοφενάκη, κλπ) γιατί αυξάνουν εώς 80% τον κίνδυνο αποβολών.
-τα αντισταμινικά
-τα αντικαταθλιπτικά
-τα ηρεμιστικά
-τα υπόλοιπα αντιβιοτικά ( τετρακυκλίνες,σουλφοναμίδες,αμινογλυκοσίδες).
-τα εμβόλια
-τα αντιβιοτικά κολλύρια

  Χριστίνα Γκιούρδα
  Φαρμακοποιός

Αφήστε μια απάντηση