Ιαπωνία. Η γιορτή μιας μοναδικής χώρας

Ιαπωνία. Η χώρα του ανατέλλοντος Ήλιου. Εξωτική, γοητευτική για το μυστήριο που απορρέει από τον πολιτισμό της, της αγριοκερασιές, τις Γκέϊσες και τους Σαμουράι, τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμά της που πηγάζουν από τα βάθη της ιστορίας. Και παρότι ο πολιτισμός της βρίσκεται διαρκώς σε εξέλιξη, αυτά τα έθιμα κράτησαν μια συνέχεια και συνέπεια ακλόνητη στη ροή του χρόνου. Υπάρχουν πολλά και αξιοσημείωτα να αναφέρει κανείς για την Ιαπωνία, που παρόμοιά τους δεν συναντά σε άλλη χώρα της υφηλίου. 

🇯🇵 Η γεωγραφική της μοναδικότητα οφείλεται σε ένα αρχιπέλαγος από 6.852 νησιά, με τα τέσσερα μεγαλύτερα, Honshu, Hokkaido, Kyushu και Shikoku να αποτελούν το 97% της έκτασης της χώρας. Εκεί βρίσκονται 110 ενεργά ηφαίστεια, με 47 από αυτά να παρουσιάζουν πρόσφατες εκρήξεις και ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο, το ηφαίστειο Aogashima, να βρίσκεται μέσα σε ένα άλλο ηφαίστειο! Μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου αφού κάθε χρόνο σημειώνονται περισσότεροι από 1500 σεισμοί, σαν αποτέλεσμα των τεσσάρων τεκτονικών πλακών που συναντώνται στο αρχιπέλαγός της. 

🇯🇵Η χώρα καλύπτεται κατά 67% από δάση, και αποτελεί τόπο κατοικίας για περισσότερα από 90.000 είδη άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένης της καφέ αρκούδας, του πιθήκου του χιονιού, του σκύλου ρακούν, του δασοποντικού και της ιαπωνικής γιγαντιαίας σαλαμάνδρας. 

🇯🇵Το όρος Fuji, διάσημο για το συμμετρικό του σχήμα, θεωρείται ιερός χώρος για τη θρησκεία του Σιντοϊσμού από τον 7ο αιώνα, και εκεί πιστεύουν πως κατοικεί η πριγκίπισσα Konohanasakuya που σύμφωνα με τη θρησκεία τους είναι ένα θείο πρόσωπο με σύμβολό της την κερασιά. Είναι το ψηλότερο βουνό της Ιαπωνίας με ύψος 3700 μέτρα και το πιο δημοφιλές για ορειβασία αφού κάθε χρόνο επιχειρούν να το κατακτήσουν πάνω από 300.000 ορειβάτες. Εκτός των άλλων είναι ένα ενεργό ηφαίστειο και τελευταία φορά εξερράγη το 1707. Απλώνει δε την 24 χιλιομέτρων τριγωνική σκιά του πάνω στην Ιαπωνία!

🇯🇵 Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας αριθμεί τα 125 εκατομμύρια με το 90% να ζει σε πόλεις. Το Τόκυο είναι μια από τις πολυπληθέστερες πρωτεύουσες του πλανήτη με 38 εκατομμύρια κατοίκους. Εκεί βρίσκεται το ψηλότερο κτήριο του κόσμου, το περίφημο Tokyo Skytree με ύψος 634 μέτρα και η πιο πολυσύχναστη διασταύρωση του κόσμου, όπου κάθε 2 λεπτά την διαβαίνουν 3000 άτομα. Στο μετρό της θα γνωρίσει κάποιος τους «Oshiyα», τους γνωστούς εργαζόμενους που έχουν αναλάβει το έργο να σπρώχνουν τον κόσμο στα πολύκοσμα βαγόνια. Στο Τόκυο ο επισκέπτης θα χαζέψει τις περισσότερες επιγραφές του κόσμου και θα απολαύσει τον καφέ του σε διαφορετικά είδη καφετέριας, όπου οι εργαζόμενοι είναι ντυμένοι θεματικά (ως βαμπίρ, γάτες, Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων και άλλα ευφάνταστα) και ταξιδεύουν τους θαμώνες στον κόσμο του ονείρου.  Στο Τόκυο επίσης βρίσκονται τα περισσότερα βραβευμένα εστιατόρια του κόσμου.  

🇯🇵Η ονομασία της χώρας στα ιαπωνικά αποτελείται από το συνδυασμό δύο ιδεογραμμάτων που σημαίνουν Ήλιος και Αρχή και οι ντόπιοι την αποκαλούν Νιχόν. Η σημαία της, γνωστή και ως Σημαία του Ήλιου, συμβολίζει το ζωοδόχο αστέρι του πλανητικού μας συστήματος και χρονολογείται σύμφωνα με το θρύλο από τους Μογγόλους του 13ου αιώνα, αν και υιοθετήθηκε επίσημα ως σημαία του κράτους το 1870. 

🇯🇵Είναι η μόνη χώρα στον κόσμο με Αυτοκράτορα, που παρά την ελάχιστη εξουσία, εξακολουθεί να παραμένει συμβολική φιγούρα και αναπόσπαστο μέρος της ιαπωνικής παράδοσης. Και είναι η μοναδική που κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θρήνησε στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα εκατοντάδες αθώα θύματα, βορά στη πολεμική μηχανή της εποχής με τις καινοτόμες ατομικές βόμβες.

🇯🇵 Η Ιαπωνία έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής σε όλον τον κόσμο. Η ψυχολογία- φιλοσοφία του Ιαπωνικού λαού είναι πολύ ξεχωριστή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πυρηνικό ατύχημα του εργοστασίου της Φουκουσίμα μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2011, οι ηλικιωμένοι προσφέρθηκαν να αναλάβουν εκείνοι όλες τις εργασίες για να προστατευθούν από την ραδιενέργεια οι νεότεροι που είχαν πολλά χρόνια ζωής μπροστά τους! 

🇯🇵Οι περισσότεροι θεωρούμε πως είναι μια χώρα απόμακρη και εσωστρεφής και παραβλέπουμε το γεγονός πως έχει δεχθεί πολλές επιρροές από τους λαούς που την προσέγγισαν και ενίσχυσαν τον πολιτισμό της. Στη σύγχρονη μορφή της έχει αφομοιώσει πολλές διαφορετικές κουλτούρες και δυτικά στοιχεία και έχει δημιουργήσει τη δική της μοναδικότητα.  Η τελετουργία έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Ιάπωνες, το ίδιο και η αισθητική ισορροπία που υπαγορεύει ακόμη και τα εποχιακά άνθη στην Ikebana, για παράδειγμα, να τοποθετούνται έτσι ώστε να δημιουργούν μια αισθητική ισορροπία μεταξύ λουλουδιών, βάζου και περιβάλλοντος χώρου. 

🇯🇵Το Kabuki είναι μια από την σημαντικότερες παραδοσιακές θεατρικές τέχνες που θα συναντήσει κάποιος, όπου τους ρόλους παίζουν μόνο άνδρες έντονα μακιγιαρισμένοι που φορούν μεγαλοπρεπή κουστούμια, ενώ η παράσταση παίζεται σε μια περίτεχνα διακοσμημένη σκηνή. Το Kabuki, μαζί με το ΝΟ, ένα άλλο είδος ιαπωνικού θεάτρου, έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO πολιτιστικά αριστουργήματα. 

🇯🇵Στα πιο δημοφιλή μουσικά είδη συγκαταλέγεται το γνωστό μας Karaoke, όπου ένα μηχάνημα δίνει τη δυνατότητα σε ερασιτέχνες τραγουδιστές να τραγουδήσουν και σήμερα έχει διαδοθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

🇯🇵Επίσης, τα ιαπωνικά κόμικς Manga έχουν γίνει περιζήτητα στις νεότερες γενιές, ενώ δύο Ιάπωνες συγγραφείς, ο Yasunari Kawabata και ο Κenzaburo OE έχουν τιμηθεί με Νόμπελ λογοτεχνίας και τα έργα των νεότερων Haruki Murakami και B. Yashimoto έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες.   

🇯🇵Πολύ πριν εμφανιστούν οι γνωστές Γκέϊσες, υπήρχαν οι Hokan, αρσενικές γκέϊσες που είχαν συχνά ρόλο γελωτοποιού. Από αυτούς εξελίχθηκαν οι Γκέϊσες, οι εκπρόσωποι δηλαδή των τεχνών και όχι οι ιερόδουλες όπως λανθασμένα πολλοί πιστεύουν. 

🇯🇵Η ισχυρή της κουλτούρα αποδίδεται μέσα από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, κεραμική, γλυπτική και ζωγραφική με την απερίγραπτη λεπτομέρεια και ένταση. Η γλώσσα διακρίνεται για το σύνθετο πλέγμα εκφράσεων ευγενείας που απεικονίζουν την ιεραρχική φύση της ιαπωνικής κοινωνίας, με ρηματικούς τύπους και ιδιαίτερο λεξιλόγιο που υποδεικνύει το status του ομιλητή και του ακροατή. 

🇯🇵Η πειθαρχία των Ιαπώνων, η μαχητικότητα και η αισθητική τους ισορροπία είναι αποτέλεσμα μιας εμβάθυνσης στην εφαρμοσμένη γνώση που εξελίσσεται διαρκώς και στοχεύει πάντα στην ποιότητα. 

🇯🇵Ο αθλητισμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού της με το Σούμο και το Καράτε να είναι τα πιο χαρακτηριστικά αθλήματα στον κόσμο. 

🇯🇵Η κουζίνα της είναι εξίσου γνωστή, και βασίζεται στο ρύζι, τα νούντλς, τις σούπες και φυσικά το περίφημο σούσι, με ωμά θαλασσινά και ψάρια που έχει υιοθετηθεί από χιλιάδες εστιατόρια ανά τον κόσμο, με τον οδηγό  Michelin να έχει απονείμει τα περισσότερα αστέρια ως αναγνώριση της μοναδικότητας και δημιουργικότητας στην κουζίνα της ( 220 εστιατόρια με τουλάχιστον ένα αστέρι Michelin).Και για όσους προτιμούν κάτι στο πόδι, ένας αυτόματος πωλητής ανά 24 άτομα φροντίζει για να εξυπηρετείται ο πολίτης ανά πάσα στιγμή στο δρόμο. ‘

🇯🇵Άλλα σύγχρονα μα και αξιοπερίεργα είναι τόσο το υποθαλάσσιο ταχυδρομείο της, που σύμφωνα με το ρεκόρ Γκίνες βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο του πλανήτη και είναι προσβάσιμο με κατάδυση για γράμματα γραμμένα με λαδομπογιές και χαρτί ανθεκτικό στο νερό, όσο και το πιο αναπτυγμένο σύστημα δημοσίων συγκοινωνιών στον κόσμο, που είναι τόσο πυκνό, ώστε σε αρκετές περιπτώσεις περνάει ακόμη και μέσα από γραφεία και κτίρια! Στο δε οδικό της σύστημα, ο οδηγός θα ανακαλύψει τους λεγόμενους Μελωδικούς Δρόμους, με ηχεία εκατέρωθεν, που όταν οδηγείς με την ταχύτητα που υποδεικνύει η σήμανση, παίζουν … μουσική. 

🇯🇵Και παρότι η χώρα έχει ταυτιστεί με την καινοτομία και τον μοντερνισμό, οι άνθρωποι της εξακολουθούν να διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τις ρίζες και τις παραδόσεις τους και να υπηρετούν πιστά και επίμονα το γνωστό γνωμικό της πατρίδας τους:«Να πέσεις κάτω επτά φορές, να σηκωθείς οκτώ». 

11 Φεβρουαρίου: Η ημέρα ίδρυσης του Ιαπωνικού έθνους.