Θυρεοειδής και καρκίνος του μαστού;

Θυρεοειδής και καρκίνος του μαστού;

Θυρεοειδής και καρκίνος του μαστού;

Η σχέση μεταξύ των διαταραχών λειτουργίας του θυρεοειδούς και του καρκίνου του μαστού αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης στην επιστημονική έρευνα για πάνω από 50 χρόνια. Πολλές μελέτες έχουν δείξει σαφή συσχετισμό μεταξύ του υποθυρεοειδισμού, του υπερθυρεοειδισμού, της θυρεοειδίτιδας Hashimoto, της νόσου Graves και του καρκίνου του μαστού.

Ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός δείχνει να έχουν σαφείς ενδείξεις συσχετισμού με τον πολλαπλασιαμό των κυττάρων στον καρκίνο του στήθους και των ωοθηκών.

Επίσης υπάρχει σημαντικός βαθμός συσχετισμού της ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα. Μελέτες υποστηρίζουν τη θεωρία ενός αυξημένου κινδύνου που σχετίζεται με την ύπαρξη υψηλών αντι-θυρεοειδικών αντισωμάτων και της υπερπλασίας νεοπλασματικών κυττάρων. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνονται κυρίως από την εύρεση θετικών αντισωμάτων σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.

Όσοι δε, έχουν ασθενήσει από καρκίνο του θυρεοειδούς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού και το αντίθετο. Σύμφωνα με μια συστηματική αναθεώρηση και ανάλυση υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης είτε καρκίνου θυρεοειδούς είτε στήθους ως δευτερογενής νεοπλασία.

Η έλλειψη ιωδίου είναι ένας σημαντικός παράγοντας για ανάπτυξη υποθυρεοειδισμού ιδιαίτερα σε περιοχές του κόσμου που παρατηρείται έλλειψη ιωδίου. Αυτή η έλλειψη έχει συσχετιστεί και με διάφορους τύπους καρκίνου. Η έλλειψη ιωδίου όμως παίζει σημαντικό ρόλο και στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.
Τα συμπληρώματα με υψηλές δόσεις ιωδίου είναι αμφιλεγόμενα για ασθενείς που πάσχουν από θυρεοειδή. Ενώ η έλλειψη ιωδίου προκαλεί υποθυρεοειδισμό, η λήψη υπερβολικών δόσεων ιωδίου μπορεί να προκαλέσει το ίδιο αποτέλεσμα. Το #σελήνιο όμως προστατεύει τον θυρεοειδή από την ορμονική δυσλειτουργία που παρουσιάζεται από την υπερβολική λήψη ιωδίου. Η λήψη σεληνίου με ιώδιο υποστηρίζεται ότι είναι το #κλειδί για την ασφάλεια του στήθους και την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς.
Το σημείο που συγκλίνουν οι λειτουργίες θυρεοειδούς και στήθους είναι η λήψη και χρήση ιωδίου μέσω διατροφής. Πειραματικά ευρήματα υποστηρίζουν την ικανότητα αναστολής των καρκινικών όγκων του στήθους με ιωδιούχα ή πλούσια σε ιώδιο φύκια από την παρατήρηση του μικρού αριθμού ανάπτυξης καρκίνου του στήθους σε γυναίκες στην Ιαπωνία, οι οποίες καταναλώνουν πολύ στη διατροφή του φύκια πλούσια σε ιώδιο.

Ο θυρεοειδής είναι ένας ενορχηστρωτής της καλής ανοσοποιητικής μας ανταπόκρισης. Οι διαταραχές της λειτουργίας του ανοίγουν την #κερκόπορτα σε απειλητικές για τη ζωή μας ασθένειες.
Μην αμελείτε να ελέγχετε το θυρεοειδή σας υπερηχογραφικά και αιματολογικά κάθε χρόνο.