Η ιστορία της ομπρέλας

Όμορφα που τραγουδάει η βροχή το Φθινόπωρο! Και εμείς περπατούμε ανέμελα, ασφαλείς κάτω από την ομπρέλα μας, μέσα στις σταγόνες που στροβιλίζονται γύρω μας, απολαμβάνουμε το ρυθμικό ήχο τους και αναπνέουμε τις μυρωδιές της μουσκεμένης γης. Η «ταπεινή» ομπρέλα μας. Αυτή που ίσως χρησιμοποιούμε σπάνια στην ηλιόλουστη χώρα μας, αλλά που όλοι φροντίζουμε να έχουμε μέσα στο αυτοκίνητο ή την τσάντα μας στις φθινοπωρινές βόλτες μας. Γιατί μας προστατεύει και διευκολύνει τη ζωή μας στις βροχερές ημέρες. Γνωρίζετε άραγε την ιστορία της; 

Η λέξη ομπρέλα είναι δάνειο από την ιταλική ombrella, η οποία ανάγεται στο λατινικό umbra = σκιά, ενώ στα αρχαία ελληνικά ονομαζόταν «σκιάδειον», που δείχνει ότι η χρησιμότητά της είχε να κάνει με την προστασία από τον ήλιο. Η πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη χρήση της ομπρέλας ως προστατευτικού μέσου προέρχεται από την Αίγυπτο το 1500 π.Χ. ,αλλά και σε κάποιους πολιτισμούς της Μεσοποταμίας, όπου λόγω του θερμού κλίματος η χρήση της ήταν καθαρά για προστασία από τον ήλιο και όχι από τη βροχή. Αρχικά οι ομπρέλες αυτές ήταν κατασκευασμένες από φύλλα φοίνικα, συνδεδεμένα σε ένα ξύλο. Αρχαίες αιγυπτιακές τοιχογραφίες αποκαλύπτουν την ευρεία χρήση της ομπρέλας από ευγενείς και Φαραώ. Οι Κινέζοι, τον 11ο π.Χ. αιώνα, χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά μεταξωτές ομπρέλες προκειμένου να προστατευτούν από τη βροχή. Στην αρχή η ομπρέλα ήταν άκαμπτη, ενώ το όνομα του πρώτου ανθρώπου που την έκανε πτυσσόμενη δεν έχει μείνει στην ιστορία, αλλά γνωρίζουμε ότι έζησε την εποχή των Τριών Βασιλείων της Κίνας (220- 280 μ.Χ.). Στη νεώτερη ιστορία γίνεται πάλι δημοφιλής στην Ευρώπη κατά την Αναγέννηση στους κύκλους των βασιλέων και ευγενών, ενώ στις μέρες μας αποτελεί προστατευτικό μέσο κυρίως από την βροχή, εξ ου και η ελληνική λέξη αλεξιβρόχιο.

Σήμερα κυκλοφορούν σε αμέτρητα χρώματα και σχέδια, ακόμα και μικρές πτυσσόμενες ομπρέλες που χωράνε ακόμα και στην τσέπη ενός παλτού! Υπάρχουν μοντέρνες και καλαίσθητες ή vintage εκδοχές με ξύλινη λαβή , ογκώδεις ή λεπτεπίλεπτες, σε διάφορα σχέδια και μοτίβα ανάλογα με τα γούστα. Στις δεκαετίες του 60, του 70 και των αρχών του 80, όποιος επέστρεφε από τη Ρόδο, έφερνε δώρο μια πανέμορφη μικρή σπαστή ομπρέλα. Πόσο οξύμωρο για ένα νησί που έχει τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ελλάδα! Ο λόγος ήταν ότι σε εποχές που οι σπαστές ομπρέλες ήταν ένα εισαγόμενο ακριβό είδος πολυτελείας, η Ρόδος διέθετε το βασίλειο πολλών «αφορολόγητων» αγαθών που η υπόλοιπη Ελλάδα μόνο αν ταξίδευε στο εξωτερικό γνώριζε. Αυτά βέβαια για τη διαδρομή της ομπρέλας στη χώρα μας. Στην εποχή μας δηλώνει δυναμικά την παρουσία της σε απίστευτη ποικιλία χρωμάτων και μεγεθών και αποτελεί την προστασία μας από τον ήλιο και τη βροχή. Μάλιστα δεν είναι τυχαία η μεταφορική χρήση της έκφρασης «κάτω από την ομπρέλα», που δηλώνει την ασφάλεια και τη θαλπωρή. 

Την επόμενη φορά που θα κρατήσετε στα χέρια σας μία ομπρέλα θυμηθείτε πως κρύβει μια υπέροχη ιστορία που ξεκινά από τα βάθη των αιώνων, λησμονημένη από όλους.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην κατηγορία ΓΕΝΙΚΑ με ετικέτες .