Η ζωή με ένα κουτάβι. Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Είναι χαριτωμένο, τρυφερό, παιχνιδιάρικο και έχει την ικανότητα να προκαλεί χαρούμενες κραυγές και γελάκια, αλλά είναι και ένας μόνιμος πονοκέφαλος με τις ζαβολιές του. Τι είναι; Μα φυσικά ένα κουτάβι!

Ένα νέο μέλος στην οικογένεια; Μια μόδα που έγινε μανία στις μέρες του κορωνοϊού; Ένα κίνητρο για άθληση;  Μια εσωτερική ανάγκη για άδολη και ατελείωτη αγάπη; Δεκάδες μπορεί να είναι οι λόγοι που συνοδεύουν την απόφαση για την υιοθεσία του, λιγοστή όμως η πληροφόρηση για να κατανοήσει κανείς το πραγματικό μέγεθος και τη βαρύτητα αυτής της δέσμευσης ζωής.Το υιοθέτησες, το πήγες στον κτηνίατρο για τα εμβόλια του, το έπλυνες, το χτένισες, το τάισες. Και μετά τι; Νομίζεις πως τελείωσες μαζί του και απλά θα κάθεται να το χαϊδεύεις όσο βλέπεις τις ειδήσεις; Είσαι γελασμένος. Απέκτησες ένα πλασματάκι γεμάτο ατέλειωτη ενέργεια, που διαρκώς θα αποζητά να σου κλέψει την πρωτοκαθεδρία στον καναπέ, να ρουφήξει όσες δυνάμεις σου έχουν απομείνει μέχρι το βράδυ, να σε κάνει να ιδρώνεις στη βόλτα. Απέκτησες όμως και ένα μόνιμα αφοσιωμένο σε σένα παιδί, ένα σύντροφο ζωής, μια αγνή και άδολη αγάπη που θα τη βλέπεις ξεκάθαρα κάθε φορά που θα σε αντικρύζει μέσα από το κούνημα της ουράς, τους λυγμούς της λαχτάρας του για χάδι, τη γλωσσίτσα που σαλιώνει τα παπούτσια.

Μαζί του θα γίνεις και εσύ πάλι παιδί που θα κυλιέται με τις ώρες στα πατώματα για μια μπαλίτσα, θα μάθεις να εναλλάσσεις με ταχύτητα αστραπής τις διαθέσεις σου είτε γιατί θα χάνεις για πολλοστή φορά την αγαπημένη σου σαγιονάρα είτε γιατί θα αντικρύζεις μια αστεία μουσούδα να χώνεται στα σεντόνια, στα παπούτσια, στα ντουλάπια.Σαν καλός γονιός θα προσπαθήσεις σκληρά να του μάθεις με επιμονή και υπομονή τρόπους, συνήθειες, παιχνίδια. Εκείνο πάλι θα σου δίνει καθημερινά ένα μεγάλο μάθημα ζωής. Την άνευ όρων αγάπη, την αξία του ολοκληρωτικού δοσίματος ψυχής που δεν σταματά μπροστά σε κανένα εμπόδιο, δεν κρατά μνησικακία και λογαριασμούς και σιγοκαίει μέχρι το φως να σβήσει από τα ματάκια του. Ναι, είναι το γλυκό σου κουτάβι αυτό που για χρόνια θα συντροφεύει τις μέρες σου και θα σου κρατά παρέα τις νύχτες.

Ένα μικρό μαλλιαρό και πολύ χαδιάρικο πλασματάκι, με ματάκια που θα σε κοιτάζουν άλλοτε ικετευτικά μήπως και αφήσεις να πέσει ένα ακόμη ψιχουλάκι στο πάτωμα, άλλοτε παιχνιδιάρικα γιατί η ενέργειά του έχει φτάσει στα ύψη και αποζητά την προσοχή σου και άλλοτε νυσταγμένα καθώς θα κάθεται χουχουλιάρικα στα πόδια σου αφημένο κυριολεκτικά στο έλεος των χαδιών σου. Είναι η υπέρτατη έκφραση αγάπης χωρίς όρους που θα σου υπενθυμίζει κάθε μέρα πως η ευτυχία κρύβεται στα απλά…

Credits to: Rica Christidi