Η γιορτή του μπαλέτου

Μπαλέτο, γαλλικά, πιάνο. Το άλλοτε τρίπτυχο της καλής ανατροφής για τα κορίτσια. Για την ξένη γλώσσα και τη μουσική παιδεία πολλά τα επιχειρήματα και εύκολα κατανοητός ο λόγος της εμμονής πολλών γονιών. Το μπαλέτο όμως; Και εκείνη η παρωχημένη άποψη πως είναι κατάλληλο μόνο για κορίτσια και πως θα συμπλήρωνε απαραίτητα την μόρφωση και τα προσόντα του παιδιού;

Η αλήθεια για την εμμονή στο μπαλέτο κρύβεται ίσως στα πολλαπλά οφέλη που όντως δίνει στο παιδί, στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, αλλά και της αυτοπεποίθησής του. Η πειθαρχία αλλά και η χάρη που απαιτούν οι κινήσεις του, ο ρυθμός της μουσικής που ο χορευτής ακολουθεί ευλαβικά, η πλαστικότητα των χεριών και ποδιών καθώς σαρώνουν το παρκέ, όλα παίζουν το ρόλο τους. Μέσα από το μπαλέτο το παιδί μαθαίνει να αυτοπειθαρχεί και να λειτουργεί σε μια ομάδα, εκφράζεται και εκτονώνει όσα νιώθει, ενώ παράλληλα βελτιώνει την κινητικότητα και ισορροπία του αλλά και τη γενικότερη στάση του σώματός του. Μαθαίνει μια τέχνη που δημιουργεί έντονα συναισθήματα και μια μαγεία που παρασύρει στο ρυθμό της το σώμα, τα μάτια, την καρδιά.

Όσο για την διάκριση ανάμεσα στο δύο φύλα που ακόμη και στις μέρες μας βασανίζει ορισμένους, η απάντηση είναι απόλυτη. Το μπαλέτο και η τέχνη γενικότερα δεν γνωρίζουν σύνορα, φύλα και κοινωνικά στερεότυπα. Το γλυκό κοριτσάκι που ντυμένο σαν ροζ συννεφάκι στριφογυρίζει όλο χάρη, συναγωνίζεται άριστα το εξίσου γλυκό αγοράκι που με αρμονικές κινήσεις ξεδιπλώνει το ταλέντο του και μαγεύει, σε πείσμα των οπισθοδρομικών πεποιθήσεων πως αυτή η τέχνη δεν ταιριάζει στο ανδρικό σώμα. 

Ημέρα μπαλέτου η σημερινή και αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να να δείτε μια παράσταση, να αφεθείτε στο ρυθμό της κλασικής μουσικής, να μαγευτείτε από τις αρμονικές κινήσεις του ανθρώπινου σώματος που διηγείται ιστορίες μέσα από μια μαγική χορογραφία, μια πιρουέτα, ένα jete, να λυγίσετε σε ένα plie του χορευτή, να ενθουσιαστείτε από ένα pointe και να στροβιλιστείτε σε ένα χορό συναισθημάτων παρασυρμένοι από μια επιτυχημένη fouetté.